Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Σάιενς φορ ολ (5): Τί είναι το μπότοξ.

Aπο την wikipedia
Τούτες οι κεχαριτωμένες κορδελούες που βλέπετε στα αριστερα ειναι μια σκέτη παγίδα. Είναι η δομή της πιο επικίνδυνης τοξικής ουσίας  που ειναι γνωστή στον άνθρωπο και η οποία μάλιστα ειναι μια πρωτεΐνη! (Αν δεν θυμάστε τι είπαμε για τις πρωτεΐνες, κλικ χίαρ).


Η κεχαριτωμένη πρωτεΐνη που βλεπετε δαμε ονομάζεται στα αγγλικα Botulinum toxin τζαι  παραγεται απο το βακτήριο Clostridium botulinum. Προκαλεί την ασθένεια που ονομάζεται botulism ή αλλαντίαση όπως με πληροφορεί το Google Translate. Υποθέτω εν σωστή η μετάφραση γιατι συνήθως το βακτηρίδιο βρισκετε σε improperly handled meat products οπως με ενημερώνει η wikipedia.

Τέσσερα (ναι 4!) κιλά  της πιο επικίνδυνης μορφής τουτης της πρωτεΐνης είναι αρκετά για να σκοτώσουν ολόκληρο το πληθυσμό του πλανήτη!!!

Η πρωτεΐνη τουτη, εκκρίνεται που το Clostridium botulinum τζαι έσhει την ικανότητα να φτανει στα κύταρα του νευρικού συστήματος του οργανισμού που εμολυνθηκε που τούτο το βακτήριο. Τούτη η πρωτεΐνη έσhει την δυνατότητα να διασπάζει άλλες πρωτεΐνες  (εν ένα είδος ένζυμου δηλαδή) που εν απαραίτητες για την κανονική λειτουργία των νευρικών κυττάρων. Η διάσπαση τουτων τον πρωτεΐνων οδηγεί σε  παράλυση τζαι στον αναλογά με την μορφή της πρωτεΐνης, στον θάνατο.

Υπάρχουν 7 είδη τουτης της πρωτεϊνης, τα οποία διαφέρουν μεταξυ απο διαφορετικές αποψεις, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ο βαθμος τοξικότητας (ελευθερη μετάφραση που μένα για τον όρο toxicity γιατι οπως εξαναείπα δεν κατέχω το άθλημα στα ελληνικά). Η δομή της πρωτεΐνης εν παρόμοια σε όλα τα είδη απλα διαφέρουν στο ποιά πρωτεΐνη του νευρικού συστήματος μπορουν να διασπάσουν, τζαι έτσι εχουν τα διαφορετικά επίπεδα επικινδυνότητας. Τα 7 είδη ονομαζονται botulinum type A, B, C κτλ.

Το  πιο "αθώο"είδος εν ίσως το Type A, το οποία ειναι σημερα γνωστό ως Botox. Δηλαδή όταν κάποιος κάμνει ένεση μπότοξ,  κάμνει βασικά  μια ένεση τούτης της πρωτεΐνης η οποία προκαλέι τοπική παράλυση. Αρχικα ειχαν την ιδέα τουτη η τοξική ουσία να χρησιμοποιηθεί για ιατρικους σκοπους αλλα τωρα χρησιμοποιήται για κυρίως ρύτιδες.  Επειδή ειναι απο τα ήπια ειδη το Type A σε λίους μηνες μετά θελει ενισχυση γιατι το ανθρωπινο σώμα κάμνει πάντα ο,τι μπορεί για να επανέλθει στην φυσιολογική του λειτουργία.

Δυστυχώς ο παραπάνω κόσμος δεν τα ξέρει τουτα...απλα θέλει να ξεφορτωθεί τις ρυτίδες του......



Υ.Γ. Αν έσhετε ιδέες για θέματα για τα μελλοντικά σάινς φορ όλ, πλιζ πέ τε μου είτε δαμέ είτε στείλτε μου ήμεϊλ.

16 σχόλια:

  1. Ποια είναι η διαφορά του να κάνεις μποτοξ μια φορά και φτάνει και ποιος ο κίνδυνος να κάνεις μποτοξ κάθε φορά που περνά η παράλυση; Για να αντιληφθώ αν η επανάληψη εμπεριέχει περισσότερη επικινδυνότητα ή όχι.

    Και πραγματικά είσαι κατατοπιστική. Συνέχισε μας διαφωτίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και να σκεφτείς ότι υπάρχει κόσμος που μόλις περάσει η επίδραση της ένεσεης πάει τζαι ξαναβάλλει.
    Πάντως δεν είναι παλιά μέθοδος έτσι; κάτσε να περάσουν μερικά χρόνια ακόμα να δούμε τι κατάλοιπα αφήνει στον οργανισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μα σοβαρομιλάς;;;; 4 κιλά; μα μόνο;
    τζαι μεις βάλουμε την μέσα μας; :0

    no comment που λαλεί τζαι το euronews...

    υ.γ. εν τεχνητή πρωτείνη; ή βρίσκεται ελεύθερη στη φύση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρας μου, πολλά καλή ανάλυση. Η διαφορά με το Υαλουρονικό οξύ ποια είναι; Αυτό είναι πιο ακίνδυνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @σμιλι Από ότι γνωρίζω, αν και τις γνώσεις τις πρας δεν τις έχω, το υαλουρονικό οξύ υπάρχει και στον οργανισμό μας απλά μεγαλώνοντας χάνεται, εξού και είναι πιο φυσικό. Τώρα ακίνδινο ρώτα τους ειδικούς! Καλημέρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεν ξέρω αν με σοκάρει περισσότερο η πληροφορία των 4 κιλών ή το ότι ο Νόνης κάνει ενέσεις μπότοξ!!! :ΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ

    Προτιμώ τις ρυτίδες που θα μου θυμίζουν ένα καημό ή απίστευτο γέλιο παρά αυτή την μάσκα που φορούν οι μποτοξαρισμένοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να συμπληρώσω κάτι σχετικά με την αρχική ιατρική χρήση που αναφέρεσαι πιο πάνω. Η πρώτη ιατρική χρήση του botox ήταν στο Βιετνάμ από τους Αμερικάνους. Το χρησιμοποίησαν σαν γόμα για προσωρινό κλείσιμο τραυμάτων στο πεδίο της μάχης μέχρι την μεταφορά του τραυματία στα μετόπισθεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εγώ ενόμιζα οτι εν υπήρχε κίνδυνος..επίσης δυσκολεύομαι να καταλάβω τις μποτοξαρισμένες μούρες. επίσης εγώ έχω απορία για τις πρωτεΐνες που πίνουν στα γυμναστήρια..εάν και πόση βλάβη προκαλούν αν ξέρεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευτυχώς δηλαδή που εν ελοαρκάζαμε να καμουμε μπότοξ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κυρία κυρία εγώ που εν έχω ρυτίδες να μεν έρτω στο μάθημα?:p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ thalassamov
    σιγά να μεν κάμνω τζαι botox...
    δαμέ εσκοτώθηκα να κάμω ένα χαλάουα... :ρ χαχαχαχα
    μιλώ εκ μέρους της ανθρωπότητας... :ρ

    @ daffodil lament
    εποτίσαν σε τίποτε στο γυμναστήριο τζαι ανησυχείς; :ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Daffodil Lament, MAKRIA TOUS. en megalo thema alla.. Pineis extra proteini taxa gia to gumnastirio. To swma sou kathe mera paragei oti xreiazete pou tzina pou troeis. Ara kaluptei tes anagkes tou se bitamines, proteines ta panta.. Tzai na men tou dokeis isorropimeni diatrofi pale briskei tropo na paraksei oti xreiazete. Pote en eshi elleipseis extos kai an uparxei provlima sigkekrimeno. Twra, ama tou diw extra proteini (pou ta skeuasmata ekeina exoun allo 200 ulika mesa extos proteinis), to mono pou katafernw einai na metabolizete i proteini sto swma, na tin stellei sto sikwti epidi theorei oti en ena prama toxiko afou den to xreiazete amesa, tzai na stoibazete pas ta nefra ospou na filtraristei na to katourisw.

    Touta se apla kupriaka.

    -Mia mellon biologos (barte mou eftzes dio to teleuteo m mathima to savvato) hahah :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @nonis ναι επειδή είμαι gym junkie και οι πρωτεϊνες μου έλειπαν..:P έκαμες αποτρίχωση να αρχίσουμε την επιχείρηση?
    @ανώνυμη μελλοντική βιολόγε ευχαριστώ πολύ και καλό διάβασμα
    @πρας μπορείς να με ξιτιμάσεις για τα άσχετα που γράφω:Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Σε όλους
    Το ποστ το εγραψα απο μερικά πραματα που θυμούμαι απο ενα μάθημα μικροβιολογίας που εκαμα πριν 7 χρόνια τζαι εφρεσκαρα την μνήμη μου απο wikipedia τζαι γενικά google. Γνωριζω τα βασικά μόνο που σας ειπα...για παραπάνω πραματα μπορώ να το ψάξω το θέμα μιας τζαι εχω προσβαση σε χιλιάδες επιστημονικές εργασίες.

    @Κολόνα
    Δεν γνωρίζω την απάντηση στην ερώτηση σου....Εκτος που το να καταντησει κάποιους σαν φαντασμα του εαυτού του, ενιξερω απο πλευράς επικινδυνότητας τι γίνεται...αν θέλεις μπορώ να το ψάξω.

    Ευχαριστώ για τα καλά λογια...αν έσhεις θέμα να προτινεις για μελλοντικο ποστ λαλείς μου.

    @Μάνα
    Απ'οσο γνωρίζω για cosmetic purposes ειναι πατενταρισμένη εδω καμια δεκαετία....ο χρόνος θα δειξει σιουρα....

    @Νόνης
    Ενιξέρω ομως ποιάς μορφής 4 κιλα....εν κατι που θέλω να ανακατώσω να μάθω. Αν το εβρω θα σου πω...

    υ.γ. ενεν τεχνητή. Οπως εγραψα στο ποστ, παραγεται απο το Clostridium botulinum το οποίο την εκκρίνει στον οργανισμό τον οποίο μολύνει.

    @Σμιλι
    Ευχαριστώ! :)
    Δεν ξέρω απο χημικής πλευράς τί ειναι ακριβως το υαλουρινικό οξύ αλλα θα το ψάξω τζαι θα επανέλθω να σου πω.

    @Daydreamer
    Θενξ για την παρένβαση! :)) Ουτε εγω ξέρω καλύτερα για να πω...απλα επειδη κατέχω ολίγον τι απο χημεια/βιολογία, απλα εν πιο ευκολο μου να εξηγω απλοποιημένα κατι πιο επιστημονικο που διαβάζω. Περαν τουτου, ενιξερω παραπάνω για το θεμα. Οπως είπα στο Σμιλί, θα το ψάξω τζαι θα επανέλθω.

    @Μωβ
    Τζαι εγώ εννοείται προτιμώ τις ρυτίδες...... (μάμα σόρρυ χαχαχαχα)

    @Αντρέας
    Ευχαριστώ για το κομμεντ τζαι τις πληροφορίες. Έτσι υποθέτω ήταν τζαι οι πρώτες ιατρικές χρήσεις της σιλικόνης.....

    @Ντάφοντιλ
    Απο οτι αντιλαμβάνομαι, υποθέτουν οτι εν υπάρχει κινδυνος λογω πειραμάτων σε ζώα πρωτα (π.χ κεχαριτωμένα ποντικάκια). Πέραν τον μποτοξαρισμένον μούρων που ουτε εγω μπορώ να καταλάβω, φανταζομαι θα έσhει κάποιες παρενέργιες....εστω τζαι φαινομενικά ασυπτοματικές.

    Για της πρωτεΐνες των γυμναστηρίων, υπερλειτουργία των νεφρών εν το πρώτο πράμα που μου έρκετε στο νου. Οπως τζαι στην λεγόμενη Atkins diet που τρώεις μόνο πρωτεΐνες το ίδιο προβλημα παρουσιάζεται. Αν θέλεις μπορώ να ψάξω το θέμα τζαι να ενημερώσω.

    @Μαριλου
    Εμείς εξάλλου τι να το κάμουμε;;; Ειμαστε στο ανθος της νιότης μας! :Ρ

    @Ράνια
    Εν τζαι πιάνω απουσίες! Ουτε τεστ υπάρχουν! Αρα κάμνεις ο,τι θέλεις! :)

    @Νόνης δε ρετερν
    Ευτυχως εσυ είσαι "μυγώδης" κορμαλιάς εκ του φυσικού σου! :Ρ

    @Μελλοντική βιολογος
    Ευχαριστω για το κατατοπιστικό κομμεντ! Αν ενδιαφέρεσε ψαχνουμεν το θέμα τζαι καμνουμε συνεταιρικο ποστ! Οταν με το καλο τελειώσουν οι εξετάσεις σου τζαι ενδιαφέρει σε το θέμα στείλε μου ήμεϊλ.

    Καλές επιτυχίες τζαι βαλλω σου ευτζές!! (πιάνουν γιατι είμαι 2-3 χρόνια πιο μεγάλη σου! :Ρ)

    @Δε ρετερν οφ Ντάφοντιλ
    Τι λαλείς κόρη;;;; Πολλά καλές οι ερωτήσεις σου τζαι τα άσχετα σου! :))

    @Γρούτα
    χαχαχα τζαι εγω!

    @Μωβ
    θα παίξουμε τριβιαλ με τον Νόνη τζαι θα δείς οτι εχτος που κορμαλιάς εν τζαι κινιτή wikipedia! Εχει όλο το πακέτο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή