Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Όλα κύριε Νίκο είναι εδω*

Με τον αγαπητό συμπλογκεριστή HeatJo είπαμε να συνεργαστούμε τζαι να κάμουμε μια σειρα απο αναρτήσεις αφιερωμένες στους μελοποιημένους Έλληνες ποιητές.....Καλές ακροάσεις! 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


"Μια φορά και ένα καιρό όπως λεν τα παραμύθια", ήταν ένας ποιητής που έγραφε τραγουδια που ήταν μικρές ιστορίες

"Ακούστε τώρα την ιστορία του Κεμάλ, ενος μικρου πρίγκηπα της ανατολής, που πιστευε πως μπορεί να αλλάξει το κόσμο."

 Η ιστόρία του Γιάννη του Φονια...."που του βγάλανε γλυκο του βγάλανε και μέντα, μα για το φονικό δεν ειπαμε κουβέντα".... ή ενός ευαίσθητου ληστη ή ενός κουρασμένου παλληκαριου.

Η ιστορία της μικρής Ραλλου που την "επάιξανε στα ζάρια μια τρελλη βραδια".

Η ιστορία της "Παναγίας των Πατησίων" που οι άντρες "της έλεγαν στενάζοντας όταν την παίρναν πρέφα, εσυ κερδίζεις μάνα μου και κύπελλο Ουέφα!"




Στα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι πάνω στα ποιήματα/στίχους του Νίκου Γκάτσου έχω μια μεγάλη αδυναμία, μάλλον λόγω του πάντρεματος της  χαρακτηριστικής μελωδικότητας του Χατζιδάκι τζαι τους συνήθως λιτους αλλά γεμάτους νόημα στίχους του Γκάτσου, που άλλωτε περιγράφουν ένα συναίσθημα τζαι άλλωτε μια μικρή ιστορία. Την ιστορία τους τζαι των τραγουδιών τους την περιγράφει ο ίδιος Γκάτσος σε ένα σατιρικο ποίημα μελοποιημένο απο τον Αλκινοο Ιωαννίδη.

Ο Γκάτσος με τον Χατζιδάκι.
Ο Γκάτσος γεννήθηκε 8 Δεκεμβρίου το 1911. Σε ηλικια μόλις 5 χρονων χάνει τον πατέρα του, ο οποίος εξεκίνησε να πάει μετανάστης στην Αμερική. Στο ταξιδι πεθανίσκει τζαι σύρνουν τον στον Ατλάντικο. Θλιβερότατη ιστορία, ανατριχιαστική.  Τελειώνει το λυκειο στην Τρίπολη τζαι το 1930 κατεβαίνει στην Αθήνα  για να γραφτεί στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά παρετά τα στο δευτερο έτος. Εν τω μεταξυ ανακατώνεται στους λογοτεχνικους κυκλους της εποχής  τζαι το 1936 γνωριζει τον Ελύτη, γνωριμια που ήταν καθοριστική. Το 1943 εκδίδεται η "Αμοργός". Ο Γκάτσος μεταφράζει θεατρικά και όχι μονο έργα ενω βραβεύεται το 1991 που την Βασιλικη Ακαδημία Καλων Γραμμάτων της Βαρκελώνης για την διάδοση της ισπανικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα.


Τα τραγούδια με τον Χατζιδάκι αμέτρητα....Δυσκολή επιλογη.....
















Πολλους στιχους/ποιήματα μελοποιησαν τζαι άλλοι σπουδαίοι. Τζαι ποιος δεν ξέρει το "Αν θυμηθείς στ'ονειρό μου" με τον Θεοδωράκη.  Τζαι ποιος δεν εψιθύρισεν  "Μην κλαίς, το μαράζι μάθε φυλαχτο να μην κρεμάς, να λες δεν πειράζει Θα'ρθει άσπρη μέρα και για μας" σε μουσική Ξαρχάκου ή το "Ενα μεσημέρι στης Ακρόπολης τα μέρη" απο το "Στου Όθωνα τα χρόνια". Ακομα τζαι κάτι αναπάντεχα όπως τα "μάτια βουρκωμένα" με τον Ξαρχάκο τραγουδισμένο που τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ σε ελληνική ταινια.


Σχεδόν 20 χρόνια μετα το θάνατα του Γκάτσου, το έργο του παραμένει επίκαιρο. Πόσες "Παναγίες των Πατησίων" υπάρχουν δίπλα μας; Πόσες φορές "δεν απλώνεται μπρόστα μας ένα δίχτυ";;





* Ο τίτλος είναι δανεισμένος απο το τραγούδι "Γράμμα στο κύριο Νίκο Γκάτσο" σε μουσική και στίχους του Γιώργου Ανδρέου που τραγούδησεν  η Τάνια Τσανακλίδου.

13 σχόλια:

  1. πολύ ωραία και ταξιδιάρικα :) προσωπικά αγαπημένος καββαδίας σε μουσικη του μικρούτσικου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    Όμορφο κείμενο, αγαπημένα τραγούδια!
    Και μια Μικρή Ραλλού που ζήλεψε και θέλει να παίξει!
    Το γράμμα στον Γκάτσο είναι από τα καλύτερα τραγούδια που ερμήνευσε η ιέρεια,λέγε την και Τσανακλίδου.
    Η φωνή της Νταντωνάκη όμως ανήκει σε άλλη διάσταση,άφταστη για τους πλείστους ερμηνευτές.

    Ευχαριστούμε για τις μελωδίες Πρας μου
    φιλούρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολλά ωραίο θέμα...

    ο γιάννης ο φονιάς, το δίχτυ κλπ κάμνουν σε τζαι ανατρισιάζεις...

    συμφωνώ βέβαια με Νηπενθές, καββαδίας εν ο αγαπημένος από μικρούτσικο, αλλά ευτυχώς εν πολλοί οι ποιητές που μελοποιηθήκαν τζαι έχει εξαιρετικά κομμάθκια, τόσο σε στίχο όσο τζαι σε μουσική...

    υ.γ. συγχαρητήρια στην πρωτοβουλία σας... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο Πρασινάδα, πολύ όμορφο κείμενο. Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολλά ωραίο ποστ Πρας σου. Εκπαιδευτικό, μουσικό, ταξιδευτικό. Εν τα ήξερα τούτα ούλα για τον Γκάτσο αν και λατρεύω τη ποίηση του, τζιαι όντως πρέπει να ήταν πολλά τραγικό με το τρόπο που επέθανε ο παπάς του.

    Καλό Σ/Κ τζιαι θανξ για την όμορφη μουσική. Φιλιά pour le Cypre :) xx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρας και Τζο σας ευχαριστούμε για το πολλά επιμορφωτικό ποστ. Περιμένουμε και άλλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Νηπενθές
    :)))))))
    Ο Καββαδίας φυσικά δεν θα λείψει που δαμε...εν τζαι δικος μου αγαπημένος....Τουτο το ποστ εν μονο η αρχη....

    @Μωβ
    Ευχαριστώ Μωβούλα!
    Την Νταντωνάκη την ανακάλυψα τα τελευταία χρονια τζαι επαθα πόρωση! Αρέσκει μου πολλα.....
    Στα βιντεο που εβαλα στο ποστ εθκιαλεξα νέους ερμηνευτες γιατι δεν ηθελα να ξενίσει το ποστ τα ατομα που δεν ασχολουνται ιδιαίτερα με το ειδος τουτο της μουσικής αλλα τζαι γιατι χαιρομαι αφανταστα που υπάρχουν νέα πολλα αξιολογα ατομα που τραγουδουν τζαι συνεχίζουν το ειδος.....
    Η Τσανακλιδου αρεσκει μου...αλλα δεν ειμαι τζαι η μεγαλύτερη της θαυμάστρια...μετά που κάποια φασει με κουράζει....αλλα συμφωνω οτι εν που τα καλύτερα που ειπε τουτο το τραγουδι, οπως οτι ενι που τα καλυτερα του Γιώργου Αντρέου..... :)))))


    @Νόνης
    Ειδικά τζείνο το "Αλλοι το λεν του κατω κόσμου πονηρια, κι άλλοι το λεν της πρώτης άνοιξης αγάπη".....κατι μου κάμνει που πολλά μιτσια!

    Οπως είπα στον Νηπενθέ, ο Καββαδίας ις κάμινγκ σουν.....

    Υ.Γ. Ευχαριστουμε! :)))


    Ευχαριστω πολύ! Να'σαι καλα. :))))

    @Λου
    Ευχαριστώ πολλά πολλά ρε! :)))) Καλο Σ/Κ τζαι τα φιλιά μου στο χρυσοπράσινο!

    @Μαριλουδα
    Θενξ φορ λιστενιγνκ κόρη! Σιγα σιγα θα έρτουν τζαι άλλα....:)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όπως πάντα, με την ιδιαίτερη γραφή σου, καταφέρνεις να κερδίσεις και άτομα που πιθανόν προηγούμένως να μην άκουσαν τους ποιητές και τα μελοποιημένα τραγούδια τους!
    Ο τίτλος είναι όλα τα λεφτά (ενόμισα πως ήρθεν άτομο που το φόρο εισοδήματος..), πολλά πετυχημένος.:))
    Υ.Γ. HeatJo who? Ποιος εν τούτος; :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ΗeatJo
    Ευχαριστώ πάααααρα πολυ για τα καλά σου λόγια! :)))) Περιμένουμε το δικό σου τωρα!! :)

    Υ.Γ. Άσε..καλύτερα που έν τον ξέρεις! :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σου και χαρα σου Πρασιναδα. Παρακολουθησα την συναυλια για τα 100 χρονια απο την γεννηση του Γκατσου στο Σκαλι το Σεπτεμβρη με Φαραντουρη και Αλκινοο. Ηταν πολυ ωραια ατμοσφαιρα . Το ποιημα του Γκατσου στο Χατζηδακη ειναι καταπληκτικο με τη μουσικη του Αλκινοου. Να σαι καλα..
    Εχει δικαιο ο HeatJo. Καταπληκτικος ο τροπος που πρεοσεγγιζεις ακομα και τα πιο δυσβατα θεματα.
    Και γω περιμενω Καββαδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πρας τωρά είδα τούτο το καταπληκτικό ποστ. τι να πεις για τον γκάτσο.. ακούω τον γιάννη τον φονιά και σηκώνεται η τρίχα μου. και συμφωνώ με θάλασσα μωβ αξεπέραστη τάνια τσανακλίδου από τις πιο δυνατές ερμηνεύτριες που επέρασαν ποτέ. ευχαριστούμε που μας εταξίδεψες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλα εκαμες Πρας μου τζαι πηρες τουν την πρωτοβουλια.
    Ειμαστε τζι εμεις δαμαι, που εν εχουμε χρονο να ασχοληθουμε με την μουσικη, τζαι μεινισκουμε στο ακουσμα ενος τραουθκιου, αρεσκει μας, ξερουμεν το χρονια, αλλα ποττε εν εψαξαμεν ποιος το εγραψε τζαι υπο ποιες συνθηκες. Δυστυχως μας μενει μονο ο ερμηνευτης στο νου, γιατι τζεινος προβαλλεται συνηθως, με την φωνη του.
    Να' σται καλα τζι εσυ τζι ο HeatJo που μας κατατοπιζετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Ρουλι
    Α!! Ζηλευκω!! Έτσι συναυλίες πεθυμώ! Σε ευχαριστω πάρα πολλά για τα καλά σου λόγια! :)
    Σιγα σιγα θα βάλλω το επομενο ποιητή στα σκαρία! Πολλές φορές ενα θέμα μπορεί να εν ενδιαφέρον αλλά αμαν εν γραμμένο απροσιτα να μεν κινει το ενδιαφέρον. Οπως πάντα, προσπαθω να γραφω όπως μιλώ, τζαι οπως θα ελάλουν τουτα τα πραματα τζαι όι οπως θα τα έγραφα σε ενα κειμενο στο σχολειο για παράδειγμα. Ευχαριστω ξανα!! :)

    @Ντάφοντιλ
    Ευχαριστώ σε τζαι εσένα πάρα πολυ! Να΄σαι καλα!! Ναι τζαμέ που λαλει "Μονάχα το Φροσί με δάκρυ θαλασσι στα μάτια τα μεγαλα........" ειναι να μεν σου σηκώνετε η τρίχα! Τοσο απλη στιχοι ρε παιδί μου αλλά τοσο παραστατικοί!!

    @Γρούτα
    Ευχαριστώ πολλά κόρη!!!! Χαιρομαι που σου άρεσε! :) Ναι δυστυχως μας μεινίσκει ο ερμηνευτης....ακόμα ενας λογος γιατι επελεξα βιντεο που νεους καλλιτέχνες τζαι όι τα οριτζιναλ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή