Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Το σύνδρομο της Μητέρας Τερέζας

Υπάρχουν ανθρωποι που πάντα βαλλουν όλους τους άλλους πανω που τον εαυτό τους με αποτελεσμα να αφήνουν τον εαυτό τους τελευταίο τζαι συχνα να τον ξεχάνουν. Επενδυουν στους ανθρώπος τζαι οταν πληγωνονται καταρρέει ο κόσμος γυρω τους. Τζαι οταν πληγωνουνται που τους αλλους ψαχνουν να δουν που εφταιξαν οι ίδιοι. Αφηνουν τον εαυτό τους να γινετε θυμα των άλλων τζαι θυμα των περιστάσεων.  Τζαι επειδη προσπαθουν να βοηθούν τζαι να στηρίζουν  τους άλλους χωρις να ψαχνουν ανταλλαγματα, ονομασα τουτη την κατάσταση "Το συνδρομο της Μητέρας Τερέζας" γιατι σαν την Μητέρα Τερέζα, αφιερωνεσαι στο να δινεις τον εαυτο σου χωρις να ζητάς ανταλλάγματα.


Δυστυχώς ομως ενω εσυ που πάσχεις που το συνδρομο τζαι εισαι ενα καλοπροαίρετο τζαι αγαθό (με την αρχαία έννοια της λέξης) πλασμα, πολλοι που τους άλλους που δινεσαι  δεν ειναι. Εσυ ομως επειδη βλέπεις πάντα το καλο στους αλλους εν το αντιλαμβάνεσαι τζαι εν τέλη πληγωνεσαι. Στις πολλές φορές απογοητευκεσαι. Νοιωθεις οτι εσυ καμνεις τα πάντα τζαι οι άλλοι δέχουνται να τα πιασουν τζεινα που έσhεις να δωσεις, αλλα εν σου διουν τιποτε πισω. Ο σκοπός του να δινεις δεν ειναι γιατι θελεις ανταλλαγματα αλλα γιατι θέλεις να δωσεις, αλλα το να παιρνεις  εν ενδειξη οτι εκτιμουν οι άλλοι οσα εδωσες τζαι τουτο εν πολλα σημαντικο γιατι στο τελος το ποθητό ειναι η ισορροποία του δουναι και λαβείν.

Οπως πολλοί έτσι τζαι εγω σε μερικές φασεις της ζωής μου επασχα που το συνδρομο της Μητέρας Τερέζας. Σε καποια φάση οταν απογοητεύτηκα αρκετα αποφάσισα οτι κανει! Στο κάτω κατω εν μου πάει το ασπρο με το ριγέ που φορεί η Μητέρα Τερέζα!! Καμια φορα αν δεν κοιταξεις εσυ τον εαυτό σου ποιός θα το κοιτάξει;;;; Εχτος που τους πολλά ελαχιστους ανθρωπους που εν σταθεροι στην ζωή σου, η απάντηση είναι σχεδόν κανένας. Σε τουτους τους σταθερους ανθρωπους μπορουν ομως να συμπεριληφθουν νέοι....αλλα χρειαζεται χρονος τζαι αμοιβαια αισθηματα τζαι η πολυποθητη ισορροποία του δουναι και λαβείν.

Το να πετάξεις που πάνω σου τουτο το συνδρομο εν πολλά δυσκολο πραμα. Γιατι ετσι εμαθες  να λειτουργείς. Πρεπει να αλλαξεις καποια πραματα που μεσα σου ριζικα! Εν σημαινει οτι πρεπει να παψεις να δινεσαι τζαι να δένεσαι με ανθρωπους....απλα να το ξεκινας πιο ηπια τζαι να ξέρεις οτι το "φυσιολογικο" τζαι το σωστο ειναι να εν αμοιβαιο...να δινεις τζαι να παίρνεις. Οι ανθρωποι που μονο παίρνουν που σένα τζαι δεν σου διουν τιποτε τοτε απλα σε εκμεταλλεύκουνται...καταντας ενα θυμα. Εσυ νοιωθεις οτι εν πολλα εγωιστικο να καμεις πισω....συνεχίζεις να είσαι το θυμα τζαι φθείρεις τον εαυτό σου. Νοιωθεις οτι εν εγωιστικό να αφήκεις τουτους τους ανθρωπους πισω σου....αφου πάσχεις που το συνδρομο της Μητέρας Τερέζας!

Οταν αποβάλλεις που πάνω σου την Μητέρα Τερεζα τοτε θα δεις την ζωή τζαι τον κοσμο με αλλο ματι. Γινεσαι πιο δυνατος ανθρωπος, ξερεις ποιός εισαι, τι ψάχνεις τζαι προπαντών όλων αποκτας ενα αυτοσεβασμό που πριν δεν είσhες.

Μεν ανησυχεις ομως, η Μητέρα Τερέζα εν σαν την Ιθάκη γιατί "ετσι σοφός που έγινες με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες Μητέρες Τερέζες τι σημαίνουν".

16 σχόλια:

  1. Μπορεί να μεν το κάμνεις για αντάλλαγμα αλλά κάποιες φορές έσιεις το ανάγκη.. ;)

    *Αγαπημένη η ατάκα του Καβάφη στο τέλος :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "η Μητέρα Τερέζα εν σαν την Ιθάκη γιατί "ετσι σοφός που έγινες με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες Μητέρες Τερέζες τι σημαίνουν" εν να το κρατήσω τούτο:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάτω το σύνδρομο της Μητέρας Τερέζας ΚΑΤΩ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Erinial
    :))

    Υ.Γ. Καλωσόρισες στο πρασινομπλόγκ! :)

    @Φουρνοφκιος
    Μα εν πρεπει να το καμνεις για ανταλλαγμα...απλα ο αλλος που μονος του πρεπει να καταλαβει τζαι να σου ανταποδώσει κατι.

    Πολλά αγαπημένη. Κρυβει μεγάλη σοφια.

    @Tall Girl
    Να το κρατήσεις.... :)))))

    @Μαριλού
    ΚΑΤΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. έχεις απολυτο δίκιο.
    Εγώ ειμαι η αγγονισσα της μητέρας Τερέζας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχω την εντύπωση πως το σύνδρομο τούτο μερικές φορές εν κάτι το αναπόφευκτο.. Όταν μας συμβαίνει, εκδηλώνουμε το μόνο σε μερικούς ανθρώπους που εν τζινοι που μας εμπνέουν και φκάλουν μας προς τα έξω το σύνδρομο τούτο. Τζαι όσο και να το καταπολεμήσεις πάντα ενα βρέθετε τζίνος που ενα το κάμει να φκει στην επιφάνεια. Εν θα έλεα ότι εν κάτι κακό ακόμα και αν μερικές φορές τυγχάνουμε θύματα εκμετάλλευσης όπως είπες. Γιατί μέσο τούτου γνωρίζουμε πραγματικά τι αξίες έχουμε, που αρχίζουν και σταματούν τα όρια μας.

    Καλό βράδυ:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολλά ωραίο το ποστ σου σήμερα:)Προσωπικά πιστεύω πως το αντάλλαγμα που γυρέφκεις εν τζαμέ απλά κάποτε εν το βλέπουμε. Το αντάλλαγμα εν η ηθική ικανοποίηση που εμπόρεσες τζαι εβοήθησες είτε ο άλλος το εκτίμησε ή οι. Ίσως να είναι όντως δύσκολο να δεχτείς ότι τούτο είναι το αντάλλαγμα, τζαι εάν ο άλλος το εκτιμήσει θα υπάρχει τζαι κάτι άλλο, αλλά νομίζω πως μόνο έτσι βρίσκεις την ισορροπία!

    Όσο για την Ιθάκη συμφωνώ τζαι για κάποιο λόγο αν δεν πάθεις εν θα μάθεις λαλούν:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τόσες σωστές κουβέντες σε ένα ποστ.. είπες όμως κάτι πολλά σημαντικό.. οτι για να δώσεις αναπόφευκτα πρέπει και ο άλλος να δώσει..το δίνω δίνω δίνω χωρίς να θέλω αντάλλαγμα εν ένας μύθος..για να μπορείς να δώσεις πρέπει να έχεις απωθέματα αγάπης μέσα σου.. αλλιώς αν δίνεις χωρίς να λαμβάνεις τίποτε εννα εξαντλήσεις κάθε απόθεμα αγάπης και εν θα είσαι σε θέση να την δώσεις στο σωστό άτομο τη σωστή ώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. έχεις δίκαιο..αν δεν προσέχεις εσύ τον εαυτό σου noone else will άρα πρέπει εσύ να τον φροντίσεις.

    και σε ενα κόσμο όπως αυτόν που ζούμε σήμερα οι μητέρες Τερέζες τελικά αδικούνται αντί να επιβραβεύονται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχεις απόλυτο δίκαιο σε όλα όσα ειπες Πρας. Και τούτο έμαθα το και εγώ με τον δύσκολο τρόπο δυστυχώς. Μια δόση εγωισμού εν πάντα χρήσιμη. Παν μέτρον άριστον μες τούντη ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Τάτσα
    Νομίζω τον τζαιρό των γιαγιάδων μας είσhεν ακόμα παραπάνω....

    @Μικροβιοφοβικη Κατσαρίδα
    Καταρχάς σε καλωσορίζω τζαι ναι συμφωνω μαζι σου...Ενεν κατ'αναγκη κακο. Απλα νομιζω μερικοι ανθρωποι χανουν λιο τον έλεγχο...εν ξερουν που εν τα ορια τους τζαι παίρνει τους πολλά που κάτω....τζαι εν κριμα...γιατι εχουν τες καλυτερες των προθεσεων τζαι απλα γινονται θυματα εκμετάλλευσης.

    @Μάριος
    Ευχαριστώ :)
    Συμφωνω τζαι μαζι σου. Απλα τουτα καμια φορα λαλουμεν τα γιατι "απ'ον εξω που το χορό πολλά τραουθκια ξέρει". Καμια φορα εν το βλεπεις τζαι απλα ζεις την μιαν απογοητευση μετα την άλλη τζαι οταν καταρρευσεις θελεις βοήθεια να μαζέψεις τα κομμάθκια....

    @Ντάφοντιλ
    Ναι...χανεται η ισορροποια. Οπως ειπα το να δινεις εν τζαι για σενα που το καμνεις...αλλα εν σαν τες μπαταρίες τα απωθέματα....καθε τοσο θέλουν φορτισμα..

    @Ράνια
    Δυστυχως ναι....συνηθως εν τοσο καλα ατομα...θωρουν μονο το καλο στους αλλους....τζαι την σημερον ημέρα απλα καταπατουνται....

    @ΑΕνιμα
    Ακριβως! Μια δοση ηπιας μορφης εγωισμού εν απαραίτητη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπορεί τζαι επειδή 'μπιν δέαρ, νταν δατ'!! αλλά ναι έχεις δίκαιο ένας φίλος εννά φανεί τζαμέ που τον χρειάζεσαι! Όμως πιστεύκω πως την δύναμη για να μαζέψεις τα κομμάθκια έχουμε την ήδη χωρίς καμιά βοήθεια:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Μαριος
    τζαι εγω μπιν δέαρ νταν δατ. Συμφωνω οτι πρεπει να εχουμεν την δυναμη μεσα μας....απλα μερικοι θελουν βοήθεια να την εβρουν....μπορει εσυ τζαι εγω να μεν εθέλαμεν αλλα ενεν ουλλοι έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ξέρω επέρασε καιρός που το έγραψες αλλα... τωρά το είδα! Παίζει να είναι το καλυτερο ποστ που διάβασα

    ΑπάντησηΔιαγραφή