Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Σ' ένα σπίτι κοντά στην θάλασσα

Πριν καμια 50αρια χρονια ηταν δύο συνομήλικες κοπέλες που τα σπιθκια τους ηταν περιπου 5 λεπτα με τα ποθκια το ένα που το άλλο. Τζαι οι δύο ηταν γεννημένες σε χωρια αλλα που πολλά μικρή ηλικια ηρταν στην "Χώρα". Η μια ηταν απόφοιτος της πρώτης δημοτικου τζαι η άλλη της τρίτης δημοτικου, αλλα κουτσά στραβα εξεραν τζαι οι θκυο να θκιεβάζουν τζαι αργοτερα εκαμναν τζαι εξάσκηση με τους υπότιτλους των ξένων σειρών.

Έτυχε να γνωριστούν οταν ο μεγάλος αδερφός της μιας επαντρεύτηκεν την μεγάλη αδερφή της άλλης. Ετσι εγνωριστηκαν οι οικογένιες τζαι τουτες οι κοπέλες αρχισαν τζαι εκάμναν παρέα. Πολλά καλες στην μαγειρική τζαι η δυο. Η μια ηταν τζαι άσσος στην ζαχαροπλαστική, η αλλη επροτιμαν τα αυτοσχέδια φαγια.

Μετα που λία χρονια επαντρευτήκαν τζαι τζείνες με τες διαδικασίες της εποχης. Καμνει ενα γιο η μια τζαι μετα που 2 χρόνια κάμνει ενα γιο τζαι η άλλη. Μετά η μια κάμνει μια κόρη, η αλλη καμνει ακομα ενα γιο. Μετά κάμνουν που ακόμα ενα γιο τζαι η  μια μετά έκαμε ακόμα μια κόρη.

Τα χρονια επεράσαν με πολλές δυσκολίες αλλα τζαι με καλές στιγμές, επαντρεψαν τα παιθκια τους τζαι εκάμαν εγγονια. Πριν 17 χρόνια τζαι λιες μερες πριν κλεισει τα 58 η μια επέρασεν στην αιωνιοτητα τζαι 8 χρονια μετα ακολουθησεν την τζαι η άλλη.  Ο,τι απομένει που την ύλη τους εν διπλα διπλα σε ενα αχαρο κοιμητήριο. Τζεινες ομως ενεν τζαμε.....Τζεινες εν σε ενα όμορφο σπίτι κοντα στην θαλασσα. Η μια ξυπνα που το χάραμα τζαι πάει ψαρεμα οπως εκαμνε παντα τζαι οταν παει σπιτι η άλλη εσhει ήδη βαλλει το φαϊ τζαι ψηνεται καθως το ράδιο παιζει δυνατά. Καμνουν γλυκίσματα, ανοιουν φύλλα για πουρέκια τζαι δάκτυλα τζαι η μια καμνει μια τέλεια τουρτα σοκολατίνα οπως παντα για τα σπέσhαλ οκέιζιονς. Σαζουν τους κηπους τους, εχουν ασπρους κρίνους τζαι τριανταφυλλιές. Τες νυχτες θωρούν τα σήριαλ τους τζαι συχνα μαζευκουνται με κατι φιλεναδες τους τζαι καμνουν καρέ τζαι παιζουν "Θανάση" τζαι "Κουγκάν".



Τουτες οι δύο κοπέλες ηταν οι γιαγιάδες μου. Εχασαμεν τες έτσι εποχή. Το ποσο επηρεάσαν την ζωή μου εν περιττό να το πω.

18 σχόλια:

  1. :-) Οι καλές αναμνήσεις είναι ό,τι μας απομένει απο τους ξεχωριστούς μας ανθρώπους... Να τες χαίρεσαι στες αναμνήσεις τους και από ό,τι είδα επήρες πολλά που τες μαγειρικές τους... και να μην ξεχνάς το AAQ!
    Βούι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με συκινησες. Και εγω ετσι αισθανομαι για τις γιαγιαδες μου. Απλοι ανθρωποι μεγαλειο ψυχης. Μακαρι με το καλο να μας θυμουνται και εμας με τοση αγαπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπούλα εκλαμούρησες με πρωι πρωι. Νομίζω ομως οτι η μιά πετάσσετε τζε ως το Σικάγο μέσα-μέσα τζε δια δύναμη στη πιο αγαπημένη της.
    Φιλούδκια,
    Πρασινομήτωρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κρίμα γιατι τις εχασες νωρίς. Πολύ όμορφο να τις σκέφτεσαι έτσι. Τουλάχιστον εχεις τις αναμνησεις σου και απο οτι καταλαβα ειναι πολυ όμορφες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ έμεινα με ένα χαμόγελο, χωρίς να αγνοώ τον πόνο του χαμού.. :)

    Τρέμω τη μέρα που εννα πρέπει να γράψω εγώ κάτι αντίστοιχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χωρις αμφιβολια τζι οι δικες μου γιαγιαες (οι οποιες ηταν τζαι τζεινες φελεναδες, πριν συμπεθερεψουν) πινουν τωρα, τον δευτερο καφε τζαι συζητουν για τες φλαουνες πον να καμουν ;)

    Να ζησουμεν να τες θυμουμαστεν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εσυγκινήθηκα..Eν δύσκολο να ξεπεράσεις την απώλεια τζαι αμα τα καταφέρεις λύπουν σου πολλά!Πρέπει να είχαν όμορφες καρδιές..
    επεθύμησα τζαι εγώ τη γιαγιά μου! εν πάντα μαζί μας δύπλα μας άμα τις σκεφτούμαστε τζαι τις αγαπούμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαναμού Πρας μου τι γλυκό ποστ.
    Εν ωραία να τις σκέφτεσαι έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. θα παίζουν Θανάση τζαι θα μιλούν για τα αγγόνια τους, τζαι θα λαλούν πόσο περήφανες τες κάμνουν... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έκαμες με πραγματικά τζιαι έμπηξα τα κλάμματα Πρασινάδα. Αααχχχ, σοβαρά. Μιας τζιαι έχασα τη γιαγιά μου όταν ήμου 9, εν ξέρω τζιαι πολλά πως είνια να έσhιεις γιαγιά τζιαι να μεγαλώνεις μαζί της (την άλλη μου γιαγιά ούτε καν την εγνώρισα μιας τζιαι επέθανε που καρκίνο του μαστού πριν ακόμα γεννηθώ). Αλλά την αγάπη που έσhιεις για τις δυο σου γιαγιάδες καταλάβω την. Αιωνία τους η μνήμη στις αγαπημένες σου γιαγιάδες. Να τις έχεις πάντα στη καρδιά σου.

    Καλό απογευματάκι που το χρυσοπράσινο Πρας! :) xx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. νομίζω με τούτο το ποστ εκλαμούρισες μας ούλλους! είσαι τυχερή που τες θυμάσαι :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Βούι
    Συμφωνω! Νομιζω ζουν μέσα που τες αναμνήσεις μας. Ελπιζω πως ναι...να εχω ενα γονίδιο μαγειρικής! :)) χχχχ

    @Μάνα
    Ακριβως! Απλοι ανθρωπο αλλα πλεον ισως σπάνιοι...

    @Μάμα
    Νομίζω εν τζαιρός της να δώκει κανένα γυρω.... :))) χχχχ

    @Σμιλι
    Οι αναμνησεις μου εν οι καλύτερες! :)

    @ΤΤ
    Ε ναι σιουρα με ένα χαμόγελο της θυμουμαι τζαι εγώ πάντα...

    @Γρούτα
    Αν είναι να παν ποτζεί το ποψε για το καρέ του Κουγκα....
    Το αστειο ειναι αμαν με ρωτουν αν η θεία μου που μεινίσκει διπλα μας εν που την μερκά της μάμας ή του παπά τζαι η απαντηση εν "Εμ....εν πρώτη ανιψιά τζαι της μάμας μου τζαι του παπά μου!!!"

    @Tall Girl
    Νομίζω εν σταματουν ποτέ να μας λειπουν. Απλα μαθαινουμε να ζουμε χωρις την σωματική τους παρουσία.

    @Μαριλου
    :))))))

    @Νόνης
    Εσυγκινησες με αγαπητέ... :))))

    @Κολόνα
    :))))

    @Λου
    Νοιώθω σε κορη....τι να καμουμε...ενεν ουλλα παντα ρόδινα στην ζωή....
    Καλο υπολοιπο του Σ/Κ τζαι σε σενα Λου.χχχχ

    @Ουφ
    Απολογουμαι για τα δακρυα πανω στο κιπορντ! Εφκηκε μου το ποστ τελειως αυθόρμητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πρας σταμάτα να κλαμουρίζεις το κοινό σου! Οκ συνέχισε. Αλλά όντως συγκινεί μας τούτη η αγάπη και η μνήμη των γιαγιάδων σου. Τζαι γω νομίζω παίζουν κουγκά τζαι μιλούν για σας! Η Ηλέκτρα η γιαγιά μου εν μας εγνώρισε, αλλά η Δοξού επρόλαβέ μας, τζαι ετάιζεν μας καμπόσο φαρίν λακτέ τζαι γάλα βλάχας να παshίνουμεν! Τζαι κόμα θυμούμαι τζείνα τα πουρέκια της της σάτζιης, που μας έκαμνεν αμέσως μετά το φαί! Πότε επρολάβαινε! Γεια σου Πρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λαλε ονόματε ρε εσύ να νομίζει ο κόσμος οτι σε λαλουν Ηλέκτρον ή Δόξον! :ΡΡ
    Για το φαί εν μπορώ να πω τιποτε...Το γεγονός οτι η όρεξη μου εν πάντα ανοιχτη φταίουν τζείνες!!! Που αν δεν ετρώαμεν ουλλο τα φαΐ μας επαθέναν κρίση! Γεια σου τζαι εσένα ρε Αλλε Κυπραίε! Τζαι τελειωνε να δωκεις κανένα γυρώ που ποδά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολυ συγκινητικο.. Πανε χρονια που εχασα και τους 4 (γιαγιαδες και παππουδες) με αποτελεσμα την μερα του γαμου μου πριν λιγες μερες να μου λειπουν αφανταστα. Θα εκαναν μεγαλη χαρα. Να ειναι ολοι τους καλα εκει που βρισκονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζαι εμένα μου λειπουν πάάάάρα πολυ!!! Η ώρα η καλή για τον γάμο σου!! Ο,τι καλυτερο! :)

      Διαγραφή