Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Η Συμμορία του Σικάγου

Με τον αέρα της πιο έμπειρης καθηγήτριας, η ερωτοχτυπημένη αρφή μου φέτος παίρνει παραπάνω πρωτοβουλίες στο σχολείο της. Μια που τες ιδέες που είσhεν ήταν να διοργανωσει ένα "Science Day" οπου θα συναχτουν καποια άτομα να μιλησουν στους μαθητές για θέματα επιστήμης, όι μονο για το τι δουλειά κάμνουν, αλλά τζαι για την πορεία των σπουδών τους, για το πως αποφασίσαν τι να σπουδάσουν τζαι γιατι επέλεξαν ενα επάγγελμα ιν σάιενς.

Η Ξιππασμένη λοιπόν αποφάσισε να επιστρατευσει την "Συμμορια του Σικάγου": Το Κοιμωμένο Βουί, μια βιολογο, τον Άλλον Κυπραίο, ένα φυσικο, τζαι την κάτοχο τουτο το μπλογκ, μια βιοχημικο. Οι 4 μας είμασταν η τέλεια παρέα, τα σάιενς τζόουκς φτανουν επίπεδα παράνοιας!! Η συμμορία αυτή τη στιγμή εν εσκορπισμένη. Εμεινα εγω με το Βούι να φυλάμεν τες Θερμοπύλες του Σικάγου, ο Άλλος ψάχνει για σωματίδια στο CERN τζαι Ξιππασμένη μια πολλά αγαπητή καθηγήτρια χημείας στην Κυπρο. Φέτος όμως τα Χριστούγεννα θα κάμουμε ριγιούνιον!!

Το ωραίο της Συμμορίας είναι οτι ενώ έχουμε ένα κοινο χαρακτηριστικο, ειμαστε τζαι διαφορετικοι, όπως θα δείτε στα λινξ που έβαλα. Το Βούι που θέλει να ασχοληθεί στο μέλλον με πιο ιντάστριαλ απλικέισhιονς της επιστήμης της, με τον Άλλον που ψαχνεται ακόμα για το μέλλον τζαι με εμένα που θέλω να συνεχίσω μια ακαδημαϊκή καριέρα. Ελπιζω να δειξουμε στους μαθητές τες πόσες επιλογές έχουν τζαι πόσο όμορφο εν τουτο το ταξίδι μας, παρα τες δυσκολίες.

Με το που μου είπεν την ιδέα η Ξιπ ενθουσιάστηκα!!! Για πολλους λόγους μάλιστα. Πρωτον γιατι η Ξιπ εν μια καθηγήτρια που πραγματικά νοιάζεται για ουλλους τους μαθητες τζαι κάμνει την δουλειά της με πολλή αγάπη τζαι σεβασμο προς του μαθητές. Τζαι δευτερον γιατι σε σχέση με το συνολο των μαθητών, η κατευθυνση των θετικων επιστημων επιλέγεται επαγγελματικα που πολλά λιους. Ακόμα τζαι που τους μαθητές που επιλέγουν τις θετικές επιστήμες στο σχολείο, δεν θα ακολουθήσουν ουλλοι το ίδιο δρόμο στο μέλλον... Τζαι που τζείνους που θέλουν να μείνουν στο ευρυτερο κλάδο, πολλοι θα ακολουθήσουν ιατρική που είναι ενας σημαντικότατος, αν όι ο πιο σημαντικός, κλάδος της επιστήμης. Τα άτομα όμως που θα ακολουθησουν τις θετικές επιστήμες, εκτος ιατρικου κλάδου εν μετρημένα στο ένα σhέρι. 

Γιατί όμως άραγε;;; 

Σε μια προσφατη συζήτηση που είχαμε με τον Άλλον Κυπραίο που Σκάιπ, είπαμεν οτι τουτο εν ίσως γιατι δεν υπάρχουν τα αναλογα ερεθισματα γυρω μας στην Κύπρο όταν μεγαλώνουμε.  Όταν μεγαλώνεις στην Κύπρο, γυρω σου θα δεις λογιστές, τραπεζικους, εκπαιδευτικους, δικηγόρους, δημόσιους υπάλληλους, κομμωτες, νυχουδες, αισθητικους τζαι σhίλια άλλα. Επιστήμονες με την έννοια "ασχολουμαι επαγγελματικα με το να κάμνω επιστημονική έρευνα", δύσκολα θα έβρεις γυρώ μας, για τον απλό λόγο ότι εν πολλά λίοι σε αριθμό. Εγω τουλάχιστον οταν εμεγάλωνα εν ήξερα κανένα. Εξεκίνησα να σπουδάζω βιοχημεία γιατι ηταν κάτι που μου άρεσκε πάρα πολλά τζαι άφησα την ζωή να μου δείξει την συνέχεια.

Το γιατι δεν υπάρχουν επιστήμονες γυρώ μας στην Κύπρο εν ένα θέμα μεγαλό που με απασχολεί, με προβληματίζει, με πληγώνει τζαι με απογοητεύει γιατι με αφορα προσωπικα. Εν θέμα όμως για άλλο ποστ. Το αποτέλεσμα είναι όμως οτι ίσως δεν υπάρχουν άτομα να εμπνέουν ένα μαθητη να ακολουθήσει ένα τεθκοιο δρόμο για πολλους τζαι διάφορους λογους.

Έτσι λοιπόν τζαι εμείς φέτος θα οργανωθουμεν τζαι θα προσπαθησουμεν να δειξουμε στους μαθητές την άλλη εικόνα, πέρα που τα στερεότυπα. Εν είμαστε απλά τα σπάσματα του σχολείου, ούτε γκικς με γυαλια (φορούμεν φακούς χαλόου), ουτε είμαστε μονο παρανοϊκοί μπλογκερς που ασχολουμαστε τζαι με προτζεκτς στην πραγματική μας ζωή τζαι οργανώνουμε Σικρετ Σάντας με λεπτομέρειακα σχέδια, ουτε είμαστε σαν τους τύπους του Μπιγκ Μπανγκ Θίορι. Είμαστε ατομα με περιέργεια, με critical thinking, που μας αρέσκει να εξερευνουμε νέα πράματα, εχουμε πολλά ενδιαφέρονται, τζαι εν τέλη μπορεί να είμαστεν τζαι λιο κουλ. 

Εν λέω οτι είμαστε κάτι ξεχωριστό, οτι διαφέρουμε που άλλα επαγγελματα. Για τα πάντα πρέπει να έσhεις μεράκκιν τζαι αγάπη για τζείνο που κάμνεις για να το κάμνεις καλά. Τζαι εν τέλη εν για τουτο το τελευταίο που είμαι ενθουσιασμένη. Γιατι θα έχω την ευκαιρία να πω σε νέα άτομα, που τωρα αρχίζουν τα όνειρα να δημιουργουνται μέσα τους, ποσο αγαπώ τουτο που κάμνω τζαι οτι το πιο σημαντικο στην δουλεια ενος ανθρωπου ειναι η αγάπη τζαι ο σεβασμός με την οποία την αντιμετωπίζει. 

24 σχόλια:

  1. ...και τον αντιμετωπίζουν. Μου αρέσει που είσαι τόσο πορωμένη με το θέμα σου. Εδώ κάτω η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Είμαστε η νήσος των δημοσίων υπαλλήλων, των τραπεζικών, των δικηγόρων και των chartered που ορισμένοι νομίζουν ότι είναι στο City και στο Canary Warf και όλων των υπολοίπων επαγγελμάτων γιατί η Κυπραία πρέπει να είναι όμορφη και στον ύπνο της και ας μην είχε να πληρώσει τη δόση της πιστωτικής.

    ΥΓ. Όντως το φαί εδώ κάτω εν χάνει και θα ήταν έξυπνη κίνηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια και χαρα. Με τα τεκνα πριν 2 περιπου πηγαμε στην "Μερα Ερευνητη" στην Πυλη Αμμοχωστου. Ηταν πολυ ενδιαφερον για ολους μας. Τα ατομα που μας εταξιδεψαν στην επιστημη τους ηταν πολυ ενθουσιωδη με λατρεια στο επαγγελμα τους και κρατησαν το ενδιαφερον στα παιδια.
    Το Σαββατο οργανωνεται η "Μερα Επιστημης" για τα παιδια της Ε' και Στ' Δημοτικου νομιζω απο το Πανεπιστημιο Κυπρου. Ανυπομονουμε.
    Ειναι ευπροσδεκτες τετοιες διοργανωσεις φορτωμενες αγαπη.. Καλη συνεχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω η Συμμορία σας θα πρέπει να κάμει τζαι ένα εργαστήρι για τους μπλόγκερς! Κάποιοι που μας, μπορεί να θέλουν να αλλάξουν επάγγελμα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ που είμαι 25 χρονών (σχεδον) τζαι ενθουσιάζουμαι που γίνεται πλέον η μέρα του ερευνητή... Τζαι με το frame lab που ήταν πολλά ωραίος διαγωνισμός τζαι εβοηθούσε τζαι τον κόσμο να ενδιαφερτεί, τζαι τα μωρά να μάθουν πράματα...

    Μακάρι να ήταν όλοι τόσο πορωμένοι με τις δουλειές τους, ακόμα τζαι οι δημόσιοι υπάλληλοι (γενικεύκω, ξέρω ότι έννεν ούλλοι απλά βολεμένοι).

    Τζαι αν ήμουν τζι εγώ εκπαιδευτικός τζι εγώ έτσι θα ήθελα να συμπεριφέρουμαι ως προς το μάθημα μου. Μπράβο και στη σις, και στο σικάγο τιμ. Γίνεται να έρτουμε κι εμείς να παρακολουθήσουμε; Να το κάμουμε όουπεν ντέι; :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχαπαρηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηη έλα να περιπαίξουμε τα νερτς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάναμου ρε τι καλά που θα βρεθείτε όλοι και θα κάμετε κάτι μαζί. Έχει πιο ωραίο πράμα που τους φίλους; Και εν πειράζει που είσαστε σκορπισμένοι, τούτο σημαίνει ότι κάθε φορά που βρέθεστε εν πολλά πιο σημαντικό για ούλλους σας που το να εβρέθεστουν κάθε μέρα. Καλά να περάσετε!!!!!! xxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mbravo sas k kati tetia xriazonte gt sti kipro pu zoume sti kipro twn chartered k t dikigorwn en iparxei sosti ma8isi je kateu8insi g ala epaggelmata....esizitousame t k me polous alous oti sto kero mas dn ixirxan k oute k tora iparxoun sostoi sivoloi i kati tetia seminaria pu na mporoun oi aloi na doun tze na katanoisoun je na ts dokoun o8isi na kamoun tzino pu pragmatika mporoun tze tous areskei!!!Mpravo k kales epitixies:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. χαχαχα..έφυρε με η Μάνα!

    εν πολλά σημαντικό να αγαπάς τζείνο που κάμνεις και εν πολλά ωραίο τούτο που εννά κάμετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μάνα μου κόρη σας ευχαριστώ και τους 3 για την υποστήριξη προς τους μαθητές μου. Πιστευκω πολλά στο ότι χρειάζουντε εναν ινσπιρεσιον να τους σπρώξει για το μέλλον τους!Κάπου πρεπει να γίνει μια αρχή με τούτα τα πράματα! Γι'αυτό πρώτα το "Σαιενς ντει" τζαι μετά τα Χριστούγεννα η επίσκεψη στο CERN!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Ίνα
    Εσhεις απολυτο δίκαιο ρε....δυστυχως! Αντι να ασχολουμαστε με πιο ουσιαστικά πράματα ασχουλουμαστε με πελλάρες.... Ετο γιατί δεν θωρουμε χαΐρι! Ουφφου!

    @Ρουλι
    Πολλά καλά έκαμες τζαι επήρες τα τέκνα τζαι μπραβο τους που κάμνουν έτσι πράματα! Ηταν καιρος νομίζω!! Την εποχή μας εν είσhεν έτσι πράματα. Εν κριμα ομως που για τα ατομα που θελουν να ακολουθησουν τουτο το δρομο επαγγελματικα, η Κυπρος δεν προσφέρει δυστυχως πολλές επιλογες....Να περάσετε καλα με τα τέκνα στην "Μέρα Επιστήμης" τζαι αναμένουμε εντυπώσεις!! :))))

    @HeatJo
    Πολύ ευχαρίστως να σας κάμουμε ενα πρεσεντέισhιον οβερ τσιζκέικ/καφεδες/μπυρες! Αν αποφασίσετε να αλλάξετε επάγγελμα, ξέρετε που να μας έβρετε! :)))))

    @Μουνλάιτ
    Θενξ ρε για την υποστήριξη!!! Για όπεν ντέι ένιξερω! Το σχολείο της Ξιπ εν μικρο....την επομενη φορά θα το διοργανωσουμε καλύτερα!!! :))))))

    @Μάνα
    Θα σου πω 2 πράματα τζαι βάρτα καλα στο μυαλο σου
    1. "Be nice to nerds. Chances are one day you will be working for one." Bill Gates aka Βασίλης Καγκελάς.
    2. Ετσι θέλω να φκει καμια κόρη/εγγονη νέρτ τζαι θα μου στέλλεις ημειλ τζαι δεν θα σου απαντω!!!!!

    @Μαριλουδα
    Θενξ ρε!! Αν θέλεις κάμνουμε σου τζαι εσένα παρουσιαση!! :Ρ:Ρ:Ρ:Ρ

    @Νεκατωμένη
    Ευχαριστουμε ρε!! Εσhεις δίκαιο. Εμάς εν είσhεν έτσι πράματα. Αλλά τωρα που είμαστε εμείς σε τουτη ηλικία/θέση πρεπει να κάμνουμε ο κάθε ένας οτι μπορει. ενεν; :))))

    @Ράνια
    Θενξ ρε :)))
    Τζαι μεν ακουεις της Μάνας. Ευτυχως η Αχάπαρη εν της ακουσε!

    @Ποστ
    :))))

    @Ξιπ
    Εμεις θενκιου κόρη! Θα περασουμε καλα τζαι ανυπομονουμε!! :))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. dioti dystyxws oi monoi epistimones stin kypro einai oi "anergoi episthmones" :-(
    8 months and counting...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. :((((((

    Ρε, ενιξέρω τι να σου πω.....Να μεινεις να το παλέψεις ή να σηκωστείς να πάεις αλλου....;;;; Εγω είπα θα έρτω μονο αν έβρω δουλεια που πριν....αρα ετσι όπως πάμε σκουρο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η κόρη μου ρωτά αν δέχεστε εξωσχολικούς στην εκδήλωση σας γιατί πραγματικά ακούεται πολύ ενδιαφέρουσα. Δυστυχώς στο δικό μας σχολείο (το αντίστοιχο του δικού σας στη Λεμεσό) δεν προβλέπεται να γίνει κάτι παρόμοιο στο σύντομο μέλλον. Any chance να κάμει μεταγραφή η Ξιππασμένη για να δούμε και εμείς άσπρη μέρα - ξέρει ότι η απόσταση δυναμώνει τα αισθήματα? Έχετε μήπως υπόψη σας κάποιο σύμβουλο σπουδών για τον συγκεκριμένο κλάδο γιατί πραγματικά περνούμε δύσκολες ώρες στο σπίτι με τους προβληματισμούς της νεαρής. Αν είναι οκ μαζί σου μπορώ να επικονωνήσω με ημειλ και λεπτομέρειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Ανώνυμος/η

    Εννοείται!! Μετα χαράς θα κανονίσουμε κάτι! Στειλε μου ημειλ στο prasinada@gmail.com τζαι θα σου δωκουμε παραπανω πληροφοριες εγω τζαι η Ξιπ! :))))))

    @Δρ Π.
    Μπάι δε γουει αν έσhεις όρεξη τζαι θέλεις να ανακατωθεις με σε έτσι φάσεις τζαι εσυ, λετ ας νόου!! Θα χαρουμε!! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 8a simfwnisw me ton Dr Prixtis! Ki egw kleiw ena xrono anergi ton epomeno mina, ximikos ontas! Eleos!! Apelpistiki i katastasi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. :(((( Τζαι εγω αν έρτω Κύπρο ή θα είμαι άνεργη ή θα ανοιξω μαγειρείο τζαι να μαειρεύκω....το φαί στην Κυπρο πάντα πουλα!

    Σοβαρά τωρα ενιξέρω τι να σας/μας πω...Θα σου πω οτι ειπα του Δρ Π. Παλεψε το τζαι οσον αντεξεις, έβρε μια εναλλακτικη ή σηκου φύε....Ευκολη λυση εν υπάρχει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αν το έξερα εμίνησκα ιδίαν τάξη :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. To xeirotero einai na kaneis epaggelmatiko prosanatolismo se paidia, na analyeis proswpikotita, na les stous goneis oti to paidi sas kanei gia thetikes epistimes kai na se rwtoun ti prooptikes tha exei stin kypro otan teleiwsei... kalytera na ginei elegktis pou eshei mellon jie ena tha xasei potte tou (san na jie kratoun kamia sfaira pou provlepei to mellon... en thorw kanenan na eprovlepse tin anergia jie tin krisi).

    Poses fores na lew stous goneis oti to moto mou "chose a job you love and you will never need to work a day in your life" prepei na to metadwsoun sta mwra tous (afou en ekataferan oi idioi na to efarmosoun sti zwi tous)

    Evge koumera kai sis tis gia tin protovoulia :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Συμφωνω με την κουμερα Πρας μου τζαι μαζι σου, βεβαια. Τη δουλεια σου πρεπει να την αγαπας για να την βλεπεις σαν απασχοληση τζι όϊ σαν δουλεία.

    Το προβλημα με τους επιστημονες τζαι ειδικα τζεινους, που ασχολουνται με την ερευνα, ειναι οτι η κυπριακη αγορα εργασιας δεν μπορει να τους απορροφησει. Δεν υπαρχει προοπτικη :(

    Εδωσαμεν ουλλον το βαρος στον τουρισμο τζαι παμεν.

    Η Κυπρος σαν μικρη χωρα, με λλιοστους φυσικους πορους, θα μπορουσε να γινει ενα περιφημο ερευνητικο και ιατρικο κεντρο! Εχουμε τοσους λαμπρους επιστημονες στο εξωτερικο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ikoumera
    Συμφωνω τζαι ξέρεις το! Πως μπορεις να σπαταλας 8 και βάλε ώρες την ημέρα σε κατι που δεν αγαπας. Το προβλημα νομιζω εν οτι ουλλοι επιλεγουν τα στανταρτ επαγγελματα γιατι εχουν προοπτικες ή ενιξερουν τι να καμουν. Αμαν εν που επιλογη τζαι το αγαπουν οκ. Αλλά πολλοι εν για λαθος λογους που το καμνουν....

    @Γρουτα
    Δεν αξοιοποιουμε τα δικα μας ταλεντα στην Κυπρο τζαι μετα μουρμουρουμεν οτι εν οι Κυπραίοι παν να σπουδασουν τζαι εν ερκουνται πισω μπλα μπλα μπλα.
    Τζαι εν τζαι το άλλο...καμνουμεν τα τουτα ουλλα...αλλα θα δωκουμε τα παραπανω ποστα σε κατι παναρχαιους τζαι σε προκαθορισμένα ατομα... Ουλλα θεωρω οτι πηγαζουν που την λανθασμένη, κατα την άποψη μου, νοοτροπια που εχουμεν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Δρ Π
    Ειχα την εντυπωση οτι ησουν των θετικών (σαμπως εσhει τζαι αρνητικών) επιστημων τζαι ηταν για να ανακατωθεις στο science day. Ενιξερω γιατι ειχα τουτη την εντυπωση...Τωρα ομως ειδα το κομμεντ στο δικο σου μπλογκ...οτι εισαι των κοινωνικων.... τζαι επειδη εν το science dept του σχολειου της Ξιπ που θα το καμει, πρεπει να μείνουμε στο θεμα physical & biological sciences......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Φουρνι
    Ου σορρυ εν επροσεξα οτι δεν απαντησα στο κομμεντ σου!
    Αν θέλεις στειλε ημειλ να σου πουμε λεπτομεριες αν σε ενδιαφερει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή