Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

"Τα φάγαμε τα νιάτα μας σε γάμους και βαφτίσια" (2)

Σήμερα είχαμε οικογενειακά βαφτήσια...επία δηλαδή σε βαφτήσια μετα απο πολλά χρονια....ισως πάνω απο δεκαετία. Η οικογένεια απέκτησε προσφατα 2 μωράκια ενω το αμέσως επομενο "μωρό" ειναι 15 χρονων τζαι 1.80μ! Εγω δυστυχώς, ενω θα το ήθελα, εν έτυχε να βαφτήσω κανένα μωρό. Νομίζω ενεν "δίκαιο" για ένα μωρό να ζει η νούνα του μακρια....

Το γεγονός οτι σήμερα ειχαμε βαφτήσια, σημαίνει επία εκκλησία. Εκκλησία εχω να πάω περίπου 3-4 χρόνια. Παλιά επίαινα μια φορά το χρόνο συνήθως το Πάσχα, τζαι πριν πάω Αμερική μπορεί να επίαινα δύο φορές γιατι ολο τζαι κανένας γάμος, μνημόσυνο, βαφτήσι εβρέθετουν. Οσο μεγαλώνω τοσο πιο σπάνια πάω εκκλησία τζαι τούτο εν που άποψη. Πάω μόνο οταν πρέπει γιατί σημαίνει κάτι για κοντινά μου άτομα που κάμνουν την επιλογή να τελέσουν ένα μυστήριο στην εκκλησία.

Προσωπικά διαχωρίζω το θέμα θρησκεία και εκκλησία. Στην εκκλησία δεν πιστεύκω γι'αυτό δεν πάω. Οταν πάω ομως σεβομαι το χώρο, ισως παραπάνω τζαι που τζείνους που πιστεύκουν στην εκκλησία.  Στην εκκλησία δεν πιστεύκω γιατι θεωρώ οτι βαζει όρια στην πνευματικότητα του ανθρώπου τζαι προσπαθεί να τον εντάξει σε ενα καλούπι που είναι μια καθαρά ανθρώπινη επινόηση τζαι την σήμερον ημέρα δεν εκπροσωπεί τον Θεό οπως λαλεί. Στα φοιτητικά μου χρόνια εδιάβασα την Καινή Διαθήκη στα αρχαία. Βρισκω το κείμενο να μην έχει καμια σχέση με οσα πρεσβευει η εκκλησία. Δεν μου αρέσκει που οι εκκλησίες ειναι μέσα στα χρυσά τζαι τους πανάκριβους πολυελαίους, δεν μου αρέσκουν οι τόνοι χρυσού με τους οποίους στολίζουν τους λαιμούς τους οι ιερείς τζαι γενικά θεωρώ οτι η εκκλησία πρέπει να ειναι ενας τοπος ταπεινός, λιτός, που να κρατά την παράδοση ενός τόπους τζαι που να προκαλεί αισθηματα αγάπης. Σικκιρτώ οταν ζητουν εισφορές για ναούς, ενω η εκκλησία της Κύπρου γοράζει μας ουλλους τζαι πουλεί μας ενα εκατομύριο φορές. Εν αντιλέγω οτι θα υπάρχουν τζαι αξιόλογα ατομα σε εκκλησίες, αλλα εν πλέον τοσο μειονότητα τζαι δυστυχώς μαζί με τα ξέρα καίγονται τζαι τα χλωρά.

Το θέμα θρησκείας εν μεγάλο, τζαι ενεν της παρούσης. Ισως το συζητήσουμε μια άλλη φορά. Απλά επειδή σήμερα επια εκκλησία μετά που χρόνια, εβεβαίωσα για ακόμη μια φορά την γνώμη μου για το θεσμό.

Υ.Γ. Ο τίτλος του ποστ ειναι απο το τραγούδι "Το σύστημα", στιχοι-μουσικη Σ. Κραουνάκης, ερμηνευμένο που την Α. Πρωτοψάλτη. 

31 σχόλια:

  1. αρέσκει μου το concept του βαφτίσματος..εν θα ήταν ωραία να σε εβουτούσαν μές το νερό και να σε εφκάλαν έξω και να μεν είχες αμαρτίες..clean slate..

    και εγώ θέλω να βαφτίσω αλλά εν μου διά κανένας το κοπελούι του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως το κοπελλούϊ του Anti-Christou τζαι της Brenda θα το βαφτίσει ο "κουμπάρος" έτσι για να ξηγούμαστε! :Ρ

      Διαγραφή
    2. To concept της βαπτισης οκέι κατανοώ το αλλα τζεινο που δεν μπορώ να κατανοήσω είναι να ισχύει για μωρα. Ενα μωρό 8 μηνών δεν έσhει αμαρτίες.

      Μπέστυ υποπτεύουμαι οτι ο Ινβίκτους στήνει σου παγίδες! :Ρ

      Διαγραφή
    3. ποιός εν ο "κουμπάρος" λαλεί!
      ΠΟΙΟΣ ΕΝ Ο "ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ" ΛΑΛΕΙ!

      Διαγραφή
    4. Εν έγκυος η Μπρέντα; Oh my gooooooooooooooooood.

      Διαγραφή
  2. Κοίτα,από υλιστική άποψη,το να ζει μακρυά η/ο ανάδοχος,μπορεί να σημαίνει και πολλά και μεγάλα δώρα! Τουλάχιστον για τον αδερφό μου κι εμένα,αυτό σήμαινε, διότι από πνευματική άποψη σίγουρα λόγω απόστασης,δεν πήραμε την καθοδήγηση που υποτίθεται πως φέρει η "θέση".

    Αν θέλεις να βαφτίσεις,σίγουρα θα υπάρχουν φίλες σου που μετά χαράς θα σου έδιναν το μωρό τους! :)))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα καλό το πόιντ σου! Θα το χρησιμοποιήσω στο μέλλον!Η νούνα απο το Σικάγο! :Ρ

      Διαγραφή
  3. Γενικα επροσεξα οτι πλέον οι νεοι σταματουν σταδιακα να πιατεφκουν στο θεό..

    Εγω εν πιστεφκω αλλα πιστεφκω οτι εν καλο να πιστεφκεις σε κατι, γιατι αυτοματα εσιεις καποια ορια στη ζωη σου τζιαι καποιους κανονες.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παν είναι να μπορέσεις να διαχωρίσεις τις έννοιες "θρησκεία" και "εκκλησία"

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ 10000% με τον Ινβίκτους.

      @Φούρνι
      Στο οτι εν καλό να πιστευκεις σε κάτι συμφωνω εν μέρη. Αλλα νομιζω τουτο κολλά στο θέμα θρησκείας τζαι οχι εκκλησίας ετσι την συνέχεια σε αλλο ποστ. :)

      Διαγραφή
  4. με βρίσκεις σύμφωνη τζιαι η Μεγαλομήτωρ υποφέρει με την στάση μας εμάς των "τωρασινών".
    Θού Κύριε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. συμφωνω απολυτα μαζι σου... η εκκλησια μας εν επιχειρηση τζε πεταξιμο ριαλιων..τιποτε παραπανω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω, τζαι θελει να εχει τζαι αποψη σε θέματα που ενεν που την δουλεια της.

      Διαγραφή
  6. Πολλά ωραία άποψη. Κάπως έτσι τα βλέπω κι εγώ. Το Περτίτζι έχει δίκαιο επιχείρηση η εκκλησία και που τις πιο κερδοφόρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι πολλές οι φορές που για το συγκεκριμένο θέμα προτιμώ να κρατώ το στόμα μου κλειστό. Επειδή παρόλο που δεν κατανοώ την πίστη και την ευλάβεια ορισμένων, ομολογώ ότι τη σέβομαι. Γιατί πραγματικά πιστεύω ότι ο καθένα έχει το δικαίωμα να πιστεύει και να συμπεριφέρεται όπως θέλει στο θέμα αυτό. Δυστυχώς, όμως αυτοί οι ορισμένοι, δεν με σέβονται εμένα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατανοώ πλήρως τι λαλείς τζαι το ιδιο πράττω τζαι εγω σε γενικές γραμμες. Απλα εχτες ηρτεν μου να το κάμω ποστ γιατι εν ενα θέμα που με προβληματιζει να πω την αλήθκεια. Ας πουμε εχτες οι θείες που τάχα πιστευκουν, απλα εκουτσομπολεύκαν στην εκκλησια ενω εγω εκαθουμουν τζαμε τζαι οταν μου απευθύναν το λογο "ειπα τους προτιμώ να μεν το συζητήσω μες την εκκλησία".

      Διαγραφή
    2. Δεν αναφερόμουν στο ποστ σου. Με την ουσία του αλλά και την ανάγκη σου να καταγράψεις τι παρατηρείς δεν διαφωνώ. Και άνετα θα μπορούσα να το γράψω και εγώ. Αναφέρομαι στις κοινωνικές συζητήσεις στις οποίες παρόντα είναι και άτομα που βρίσκονται "κοντά" στην εκκλησία. Εκεί είναι που προτιμώ να βγάζω το σκασμό (πλέον). Αν έβγαζαν και εκείνοι το δικό τους θα ήταν πιο ωραία φυσικά! ;)

      Υ.Γ αλα Νόνις: Ωστέ εκτός από τις καμπύλες σου, έχεις και ωραία μαλλάκια και όμορφο προσωπάκι, διάβασα κάπου. Έτο μόνο για να κλαίεσαι! Επιστήμων μεν, γυναίκα δε! Μια χαρά σε βρίσκω. Φυσιολογικότατη!

      Διαγραφή
    3. Xαχαχα συμφωνω! Αχ τι μου εθύμησες! Τα Χριστουγεννα ηρτεν ενας οικογενειακος φίλος που μας ξέρει που μωρα. Καλός ανθρωπος, αλλα πολλα κλειστόμυαλος.Ανοιξεν κουβέντα οτι παίρνει τον 13-14 χρονών γιο του που μωρο για να εξομολογείται τζαι να κοινωνα. Το μωρο λαλει οτι εν του αρέσκει γιατι ενιξέρει τι να πει του παπά. Τι το ήθελα εσυμφωνησα με το μωρό. Στο τελος ειπα του αρκετά, τζαι εν εμπορούσε να πει κάτι γιατί οι δικές μου απόψεις είχαν επιχειρήματα ενω τζείνου ετελειώναν με το "γιατί ετσι λέει η εκκλησία!".

      Υ.Γ. Χαχα Φήμες! Εν τζαι κλαιουμαι ρε! Αλλα πιο λια κιλα θα ήθελα να ήμουν. Πάντως ευχαριστώ, τζαι εσένα τζαι την πηγή πληροριών. Επρεπε να εκανονίζαμε κανένα καφέ να διαπιστώσεις γνώμη δική σου! :Ρ

      Διαγραφή
    4. Πάντως να τύχει να βρεθούμε κάποια στιγμή, έχω την υποψία ότι θα περάσω λίγο καλύτερα απ' ότι με το Νορβηγό. χιχιχιχι

      Διαγραφή
  8. Εν θα μπορούσα να συμφωνήσω παραπάνω μαζί σου στο θέμα εκκλησίας τζαι θρησκείας. Για μιαν ακόμα φορά σε βρήσκω ... σωστότατη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. άλλος εκκλησία, άλλο Θεός και άλλο πίστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. θα συμφωνήσω τζαι γω...

    εν γίνεται ρε φίλε μου σαν ψάλετε η προσευχή να ρκεσαι με το πανέρι να μου ζητάς οικονομική ενίσχυση της εκκλησίας... άφησμε να το βιώσω που τα αλήθκεια τζαι βάλλω σου στο τέλος... όι, άμπα τζαι ξηχάσουμε μετά... εν πολλά τα θέματα, απλώς τούτο φακκά μου την πολλά...

    υ.γ. ήντα μπου; εγίνηκα τζαι συνταχτικό φαινόμενο; γιατί φαινόμενου ήμουν που πριν... μπουαχαχαχαχα... :$ (εν Δευτέρα... forgive me...)
    υ.γ.2 μην ξεχνιόμαστε... καρτερώ τρίπατο τζιέλλυ... ;ρ χαχαχαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζαι εμένα με εκνευρίζει αφάνταστα τουτο που λαλείς! ΕΛΕΟΣ!

      Υ.Γ. Trend setter που λαλούν!
      Υ.Γ.2. Της μάμας μου να το πεις! :Ρ

      Διαγραφή
  11. Πριν λιο τζιαιρο επηα να εξομολογηθω imish (επιασε με το υπαρξιακο μου οτι ημουν αμαρτωλη) τζιαι δεν με αφησε να κοινωνισω ουτε μου εδωκε ευχη επειδη ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ ειμαι αρραβωνιασμενη!!! Τζιαι τουτο σημαινει προγαμιαιες σχεσεις!!!
    Εν ετη 2012!!

    πελλος που ξαναπαει τζιαι που τους δια σημασια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Xαχαχα μετά νευριάζεις με τον εαυτό σου που επίεν! Με ετσι βλακείες που λαλουν πως περιμένουν να μας πάρουν στα σοβαρα!

      Η τελευταία φορα που εκοινώνισα ηταν οταν ημουν ~10 χρονων τζαι εκαμεν μου παρατήρηση ο παπάς πριν με κοινωνήσει γιατι το Πρασινάδα ενεν ιμισh χριστιανικό ονομα! Που τότε δεν εδέχουμουν να ξαναπάω! Ακου τζαι ετσι ωραίο ονομα που την γιαγιά μου ελάλουν τζαι να μου πει ο άσχετος οτι ενεν χριστιανικό!

      Διαγραφή