Το προτζεκτ αρχισεν την Παρασκευή νωρίς το απογευμα τζαι ετέλειωσε το Σαββατο τη νύχτα οταν εμπήκε στο ψυγείο.
Ηταν η πρώτη μου προσπάθεια για γλυκο του κουταλιού τζαι ειμαι ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα. Δεν ειναι το πιο ωραίο γλυκό καρπούζι που εφα, αλλα εχω φάει τζαι πολλά χειροτερα. Γενικα ενα 8/10 πιάνει το άνετα κατα την γνώμη μου.
Η διαδικασία παραγωγης ειχεν πολυ ενδιαφέρον και πολύ χημεια. Απορω πως ανακαλύψαν την διαδικασία οι παλιοι...... Γενικά αγαπώ πολλά την παραδοσιακή Κυπριακή μαγειρική τζαι θελω να μαθω οσο πιο πολλά μπορω γιατι νομιζω πρεπει οι νέες να διατηρούμεν την παραδοση. Στην δική μου οικογένεια η πιο νεαρή που ασχολείται με ετσι θέματα εν η θεία μου που εν πλέον 60 τζαι ξέρει πολλα πράματα που τις γιαγιαδες μου τζαι θεωρω το σημαντικό να συνεχίσει καποιος τουτη την παραδοση. Τζαι αφου κανενας αλλος δεν ενδιαφέρεται, αναλαμβάνω εγω!!
Y.Γ. Οταν εκαμνα το διδακτορικό μου η καθηγήτρια μου ηρτεν διακοπες Κυπρο ενα καλοκαιρι. Την μια μέρα επερασεν την μαζι με την οικογένεια μου στην Λευκωσία. Ετζερασαμεν την γλυκά του κουταλιού τζαι ηθελεν να μαθει πως τα λαλουμεν στα ελληνικά τζαι πως ακριβώς μεταφράζεται στα αγγλικά. Που τοτε αμαν την ερώτουν αν θέλει κατι που Κύπρο, ελαλεν μου "Some sweets of the spoon if you can!"
Ομγ γουάου I love γλυκό καρπούζι. Εν σου έστειλα τις φλούδες τελικά. Λολ. Well done dear! Να βάλεις τικ σε τούντο ρεζολύσhιον. =D
ΑπάντησηΔιαγραφήΠε μου. Πως θα εξηγήσω στους Ρώσους μου στ αγγλικά τα γλυκά του κουταλιού;;;;; Επροσπαθούσα να εξηγήσω σε μια συνάδελφο το γλυκό καρυδάκι τζιαι δε τα κατάφερνα. :-/
Eβαλα ενα τικ ναι! χαχαχα
ΔιαγραφήΠε τους εν γλυκα που φρουτα συνηθως ή γουόλνατ που εν σε σιροπι...στα αγγλικα η κατηγορια ονομάζεται "preserves"....Εν οντως δυσκολο να τους τα περιγράψουμε.
Εν θυμούμε να έφα ποττέ μου γλυκό καρπούζι.. εν είμαι ιδιαίτερα φίλος των γλυκών τούτων αλλά τρώω αμαν εν για να δοκιμάσω..
ΑπάντησηΔιαγραφή*Το 1ο link εν δουλέφκει :)
Αμαν δοκιμάζεις εν καλα! Γιατι ποτε δεν ξέρεις τι θα σου αρέσει! Αλλα απαραδεχτον να μεν εφαες καρπουζι ως τωρα!
ΔιαγραφήΥ.Γ. Θεεεεεενξ στο κοπι-πέιστ εφιεν μου ενα γραμμα! Εσασα το! :)
Τωρά που προσέχω εγώ έκαμες το αγαπημένο μου γλυκό κουταλιού?!?! Ούφου πιον!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήE ρε...εν απλα φρουτουδι....τζαι ζαχαρη!
ΔιαγραφήΦαίνεται πάρα πολλά ωραίο, αν και δεν είμαι ιδιαίτερα φαν για τον λόγο οτι μετά θέλω 10 ποτήρια νερό πουπάνω!!:p Πάντως μπράβο που αρέσαν της καθηγήτριας σου τα γλυκά γιατί εγώ σε όσους ξένους έδωσα να δοκιμάσουν δεν τους άρεσαν καθόλου.:/
ΑπάντησηΔιαγραφήanonymi X
Ω ναι η συγκεκριμένη ενθουσιαστηκε κυρίως με το καρυδάκι γιατι εν το επιστευκεν οτι εν γουόλνατ!
ΔιαγραφήΕγω παντως ξερω πολλους που τους αρέσαν...χμ....
Υ.Γ. Χρωστω σου Σάιενς φορ ολ ξέρω το....
Οου γιες!! ατε, περιμένω το όποτε ευκαιρήσεις:p
Διαγραφήγλυκό καρυδάκι ολέ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκάπως άσχετο αλλά εν πειράζει, έννε;; :ΡΡ
Ενεν τζαι τέλεια ασχετο! :Ρ
Διαγραφήkori Pras! Na se rwtisw...evales to ston asvesti? Ti einai auto to kolpo me ta pagakia kai to lemoni? Geia sta xeria sou pantws kai mpravo sou!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι εχρησιμοποιήσα ασβέστη, συγκεκριμένα "σβησμένο" ασβέστη, και πιο συγκεκριμένα Ca(OH)2!
ΔιαγραφήΜετα τα πολλά βρασιματα και αλλαγες νερου για να φύει ο ασβέστης, αφηνεις το γλυκό να ψηθεί λιο. Μετα πλυνίσκεις το τζαι βαλλεις το σε κρυό νερό με λεμονι. Κατα την θεια μου συρνεις τζαι λια παγάκια για να ειναι οντως κρυό!
Θενξ! Μαλλον θα βαλλω την συνταγή στα Ιστομαγειρέματα σε κάποια φάση.