Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Γάμος αλά επιστημονικά!

Με βάση μια ερευνα που αφορά την δεκαετία του 1950, η πιθανότητες μιας κοπέλας με πτυχίο πανεπιστημίου να μείνει για πάντα στο ράφι ανύπαντρη για όλη της την ζωή ηταν πολύ πιο αυξημένες σε σχέση με γυναίκες που δεν τέλειωσαν ένα πανεπιστήμιο. 25% των πτυχιούχων γυναικών κάτω τον 40 ηταν ανύπαντρες ενώ στις μη-πτυχιούχες το ποσοστό αυτό ηταν μόνο 7%. Με την πάροδο όμως των χρόνων και συγκεκριμένα για οσους γεννηθήκαν μετα το 1958 οι πιθανότητες αντρών και γυναικών για να κανουν έστω ενα γάμο ηταν οι ίδιες, ανεξάρτητα από το μορφωτικό επιπεδο. Η διαφορά όμως ειναι ότι τα ατομα με πιο ψηλό μορφωτικό επιπεδο παντρευονται σε πιο μεγάλη ηλικία. (Ρεφερενς 1)

Στο χώρο τον θετικών επιστημών, ερευνες δείχνουν ότι οι επιστήμονες επιλέγουν να παντρεύονται με αλλους επιστήμονες με βάση αριθμων των 1990’ς. 70% των παντρεμένων γυναικών που ασχολουνται με φυσική, είναι παντρεμένες με αντρες του επιστημονικού κλάδου, ενώ 80% των παντρεμένων γυναικων που είναι μαθηματικοί είναι παντρεμένες με γκες γουότ…… μαθηματικούς! Το 60% των παντρεμένων γυναικών που είναι κάτοχοι διδακτορικών τίτλων είναι παντρεμένες με ξανα γκες γουότ………αντρες που επίσης κατέχουν διδακτορικό τίτλο!!  ( Ρεφερενς 2).

Οι αριθμοί και γενικά οι εμπειρία και η δική μου αλλά και πολλών φίλων μου στον χώρο επιβεβαιώνει τους αριθμούς. Με λία λόγια οι γυναικες με υψηλότερο μορφωτικό επιπεδο προτιμουν τους άντρες με το ιδιο ή ακομα υψηλότερο μορφωτικό επιπεδο, ενώ οι αντρες δεν είναι τοσο επιλεκτικοί οσον αφορά αυτό το κριτήριο.

Ξέρω οτι πολύ πιθανών να ακολουθήσουν σχόλια τυπου "μορφωση δεν σημαινει παιδεία κτλ κτλ" αλλα ας δεχτουμε οτι οι αριθμοί απλα χρησιμοποιουν ενα πτυχίο ως ένα απλα ευκολο τροπο για να καταγράψουν τα επίπεδα της "μόρφωσης".

Y.Γ. Αυτό το ποστ το αφιερωνω σε οσους με ρωτουν αν σκέφτουμαι τον γάμο….απο ότι βλέπετε, σκεφτουμαι τον!!

23 σχόλια:

  1. κοιταξε, εν το αδικω αλλα εν το ενθαρρυνω τζιολας. ταχα καποιος που εσπουδασε εξωτερικο πολλα χρονια απλα εν θα ταιρκαζει με ενα βιοπαλαιστη υδραυλικο! εν θεμα τροπου σκεψης που τζιαμε τζιε τζιει. αλλα παιζει τζιε η κοινωνικη θεση τον ρολο της, το εισοδημα καποτε κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι αγαπητέ ντρήμερ αλλά ο τρόποςσκέψης είναι σχεδόν απόλυτα συνιφασμένος με την εκπαίδευση σου. άτε τωρά εξήγα του υδραυλικού ότι άμα θωρείς χρώματα σκέφτεσαι μεταπτώσεις που τα ενεργειακά επίπεδα.

      Διαγραφή
    2. Μπορώ πχ να μιλω για ώρες με την μάμα ενος φίλου γιατι μιλουμε για μαγειρικές, μπορώ να μιλω με ενα οποιοδήποτε για ώρες τζαι να λαλούμεν για τους σκύλους μας, αλλα οταν προκειται για τους κοντινούς μου φίλους ή για ενα άντρα με τον οποιο θέλω να ειμαστε μαζί, πρέπει τοτε να επικοινωνουμε σε ολα τα επιπεδα. Δηλαδή αν θελω να του πω για της μεταπτώσεις που τα ενεργειακα επίπεδα, να μπορώ. Τζαι αν δεν κατέχει περι του θέματος, να μεν τον ενοχλεί που θα τον πρηζω. Τζαι αμαν τζεινος θελει να μιλα για κατι αλλο να ακουω. Πρεπει το χιουμορ μας να εν του ιδιου επιπέδου, ο τροπος σκέψεις μας τζαι η φιλοσοφία της ζωής. πχ τζαι 7 phd να εχει ο αλλος αμαν εν μίζερος, εν θα τον αντεξω.

      Με λια λογια εν ουλλα μαζι τζαι ετσι εφκηκα τζαι εχτος θέματος!

      Διαγραφή
  2. εν επειδή οι γυναίκες θέλουν τον άντρα να τον θαυμάζουν φαντάζομαι, να επικοινωνούν σε ένα επ/ιπεδο και να μπόρει να την βάλει στη θέση της άμα λάχει, όσο και μη-φεμινιστικό ακούετε αυτό άι θινκ γι αυτό συμβαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω στο πρώτο μέρος. Θελω να τον θαυμάζω τον αλλον τζαι να επικοινωνω. Αν ειμαστε του ιδιου "επιπέδου" ειμαι μια χαρα, τζαι αν ειναι πιο "εξυπνος" μου πχ ακομα καλύτερα! Αλλα δεν αντεχω να ειμαι εγω η πιο "έξυπνη" ή να φορώ εγω τα παντελόνια που λεμεν.

      Ομως δεν θελω να με βαλει κανενας στην θέση μου γιατι θελω να πιστευκω ξερω μονη μου ποια ειναι. Ουτε εγω θελω να βαλλω τον αλλο γιατι το ιδιο ελπιζω τζαι για τζεινον.

      Διαγραφή
    2. να σαι βάλλει στη θέση σου για μένα σημαίνει "τζαι αν ειναι πιο "εξυπνος" μου πχ ακομα καλύτερα!"

      να μπόρει να σταθεί απέναντι σου και να σε αντικρούσει με επιχειρήματα!

      Διαγραφή
  3. Έννεν κάπως έτσι που γίνεται και στις φιλίες; Εγώ βρίσκω το δύσκολο να κάμνω παρέα με πλάσματα που εν ξέρουν λία αγγλικά, πόσο μάλλον να εν κάποιος που εχαρτώθηκεν όσο ήμασταν μαθητές τζαι τελειώνοντας το σχολείο επαντρεύτηκε τζι εσπούρτησεν 2 μωρά! Εν έχουμε κοινά προβλήματα, εν μπορώ να συμβουλέψω, εν μπορεί να συμβουλέψει, εν μπορώ ΚΑΝ να τον καταλάλάβω τούτον τον άνθρωπο! Οκ, τυχαίνει μια στες τόσες φορές να γίνει, αλλά έννεν ο κανόνας.
    Εν ψάχνω τους ανθρώπους με βάση τούτο, αλλά πάντα τυχαίνει να γίνεται έτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζαι εμένα ετσι γινεται τελικα τζαι δεν νομιζω να ειναι καθόλου τυχαίο.

      Διαγραφή
  4. Ευχαριστώ που αναζωπύρωσες τες ελπίδες μου με το υστερόγραφο. Δεν θα κουκουφώ κανέναν άλλον να παντρευτεί πλέον. Μόνον εσένα τυχερή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενιξερω πως να διαχειριστώ τόση τύχη!!! Παντως μελέτα το ποστ γιατι μονο σοβαρες υποψηφιότητες θα ειναι αντερ κονσιτερέισιον.

      Διαγραφή
  5. Πρόσφαρα συνειδητοποίησα ότι οι πιο πολλοί από τους άνεργους της γενιάς μου που ξέρω, έχουν διδακτορικό! Οπότε be prepared για διλήμματα τύπου διδακτορικό και να τον συντηρώ; :-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για 1-2 ατε 3-4 μηνες οκ. Μετα θα πρεπει μια δουλειουδαν να την εβρει...

      Διαγραφή
  6. Άρεσεν μου ο τρόπος που τον σκέφτεσαι χαχαχαχα

    Η απορία μου είναι πόσοι αντάξιοι σου επιστημονικά υπάρχουν στην Κύπρο. Επειδή, αγαπημένη μου Πρασινάδα, πρέπει να τον έβρουμεν! Να μεν τον τυλίξει καμοιά άλλη επιστημόνισσα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα ενιξερω πως να τον εβρουμε...εσυ να μας πεις...εν λαλει τιποτε το ζωδιο μου;;; :ΡΡΡΡ

      Διαγραφή
  7. Ο Μικελλίδης πάντως είναι και επιστήμων και με διδακτορικό και single

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω πως το απόλυτο ταίριασμα δεν υπάρχει, άσε που και να υπάρχει θα είναι ανιαρό. πόση τελειότητα πλέον; επομένως τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. τουτέστιν άμαν ερωτευτείς τον άλλο. άμαν γουστάρεις να είσαι με κάποιον θα είσαι ακόμη και χίλιες διαφορές να έχετε. και άμαν δεν γουστάρεις μπορεί να σου φταίει γιατί βάζει τρεις κόκκους καφέ λιγότερους από σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω...αλλα η αληθεια να λέγεται οτι για να γουστάρω πρεπει μερικα πραματα να ισχυουν....

      Διαγραφή
  9. Very educational post.
    I partially agree.
    Of course, se kapoia symeia einai onto generalizing alla still.
    The statistics speak louder.


    Ela come on. Admit it. Theleis enan Sheldon sti zoi s enne? =D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λογικά ναι,έτσι είναι περίπου.
    Αλλά τί να σου πω,στο πανεπιστήμιο είχαμε καθηγήτρια που ήταν παντρεμένη με υδραυλικό! Δεν έκανε σε κανένα εντύπση. Οκ,εμένα μου έκανε στην αρχή.Μετά από 15και βάλε χρόνια γάμου όμως,σίγουρα κάπου κάπως επικοινωνούν.
    Το πρόβλημα για τις γυναίκες είναι πως οι άνδρες συνήθως προτιμούν άλλα προσόντα από το μορφωτικό επίπεδο.
    Στο εξωτερικό νομίζω πως είναι πιο χαλαρά τα πράγματα,στην Κύπρο πάλι έχω γνωρίσει γκρίζους ακαδημαϊκούς νυφευμένους με 25χρονες.Σε 2ο γάμο συνήθως.

    όπως νιώθει ο καθένας,συνήθως αγαπάς κάποιον που δεν "χωρά" σε καμιά από τις λίστες προτίμησης σου. Ευτυχώς δηλαδή! :)))))))

    θάλασσαμωβ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απορω πως εν εγραψε κομμεντ περι τούτου ο Αλλος Κυπραίος. Ο ιδιος υποστηρίζει και συμφωνω μαζι του οτι ειναι πιο ευκολο για τους αντρες να παντρευτουν γυναικα χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου ενω για τις γυναικες εν πολλα πιο δυσκολο.

      Για να μην πουμε για τους καθηγητες πανεπιστημιων που παντρευκουνται φοιτητριες! Ειδα τζαι που τούτους πολλους! :)

      Διαγραφή