Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Το κατα Πρασινάδας Πάσχα

Ποτέ μου στην Αμερική εν "ένοιωσα" ότι εν Πάσχα....Αρκετές φορές μες τούτα τα 10 χρόνια επροσπάθησα να το νοιώσω αλλά ποτέ εν τα εκαταφερα.

Πάσχα για μένα σημαίνει ξύπνημα που τες 7 π.μ την Μ. Πεμπτη για να κάμουμε φλαούνες δίπλα στην θεία μου ούλλες μαζίν οι κοπέλες. Ο καθένας έσhει το πόστο του. Εγώ ανοίω φύλλο στην μηχανή, η θεία κοφκει τετραγωνάκια τζαι βάλλει μέσα ζύμη τζαι παεί λεγοντας. Της προηγούμενες μέρες,  θα επίενα να "τζοιμήσουμε τζαι να ποτζοιμήσουμε" τα προζύμια, να αλέσουμε τα τυρκά κτλ κτλ. Πάντα θα κάμουμε 2-3 με έξτρα σταφυδάκια για μένα γιατί λατρεύω την αντίθεση της γλύκας του σταφιδακίου με την αλμύρη γεύση του τυρκού.Τωρά πάλε κάμνουν μου 2-3 τίγκα στα σταφυδάκια τζαι τρώω τες παράτζαιρα όποτε πάω Κύπρο ή όποτε έρτει κανένας.

Πάσχα για μένα σημαίνει να βάφουμε αυγά με την μάμα μου τζαι τζαι τες αδερφές μου. Που είμουν μιτσά επιαίναμε με την γιαγιά μου την Πρασινάδα τζαι εμαζεύκαμε μαργαρίτες για να κάμουμε σχέδια πάνω στα αυγά. Μια χρονιά, θυμούμαι το λες τζαι ήταν εχτες, αποφασίσαμε να τα βάψουμε ούλλα με φυσικό τρόπο...τα κότσινα με παντζάρκα, τα κίτρινα με κρομμυδόφυλα τζαι τα πράσινα με σπανάσhιν. Επιάσαμε ένα κλατσό γυναικείο πλυμμένο καθαρό, τζαι εκόψαμεν το σε κομμάθκια. Εβάλλαμε το αυγό μέσα τζαι εβάλλαμε πάνω μαργαρίτες τες οποίες επλυναμεν καλά καλά τζαι εβάλλαμεν τα να βαφτούν. Εφκήκαν πολλά ωραία με σχήματα μαργαρίτας. Έτσι θέλω να βάφω τα αυγά μου.

Πάσχα σημαινει να πάμε εκκλησία Μ. Σαββατο λία λεπτά πριν το "Δεύτε λάβετε Φως". Μόλις έρτει το Φως τζαι πάει να πει ο παπας της εκκλησίας το μήνυμα το Αρχιεπισκόπου, εμεις να φύουμε. Βασικά εγώ πριν έρτω Αμερική επίαινα εκκλησία ον άβερέιτζ 2 φορές τον χρόνο. Γενικά οικογενειακώς διαχωρίζουμε τον όρο εκκλησία τζαι θρησκέια αλλά τούτο εν άλλο θέμα.Ένιγουει, μετά να πιαίνουμε σπίτι τζαι να τρώμε αυγολέμονη με κοτόπουλο....

Πάσχα σημαίνει να μέινουν τα αυγά τα βαμμένα τζαι να τρώμε πατατο-αυγο-παντζαρο-σαλάτες για μέρες για να λείψουν.

Πάσχα σημαίνει να σύρνουμε τον "Μαρτη" μας μες την Λαμπρατζά. Που ήμουν μιτσά κάθε 1η του Μάρτη η γιαγιά μου η Πρασινάδα έκαμνε μας με την Ξιππασμένη ένα "Μάρτη", δηλαδή ένα βρασhιολούιν που σμιλί. Ελάλεν μας ότι εν για να μας προστατεύκει για να μεν πέσουν τα μαλλιά μας αν πατήσουμε κανένα Μαρτούι (μπλιάξ). Τζαι μετά εσύρναμεν τον "Μάρτη μες την Λαμπρατζά".

Πάσχα σημαινει να μεν έσhεις σχολείο ή να πιάννεις άδεια τζαι να κάθεσε τζαι λίο.

Εν ολίγης αγαπητοί εν τω Χριστω αδελφοί, Πάσχαν πως να νοιώσω στην Αμερική;;;
Την Κυριακή του Πάσχα θα την περάσουμε με την φίλη μου το Βούιν τζαι με τους γονείς της που ήρταν που Κύπρο τζαι άλλους φίλους. Είμαι σίουρη ότι θα περάσουμε ωραία αλλά το νοιώθω ως ένα πάρτυ εγώ, τζαι όι ως Πάσχα. Πάσχα θα ξανακάμω ξανά όταν μετακομίσω μόνιμα Κύπρο. Ίσως εκατάντησα λίον γραφική αλλά εν τούτα τα πράματα που πεθυμώ που την Κύπρο τζαι θέλω να έρτω πίσω. Νοιώθω ότι είμαι κοντά στο να το καταφέρω.......

Καλό Πάσχα να φτάσουμε!

12 σχόλια:

  1. Καλό Πάσχα να φτάσουμε Πρασινάδα μου! Εύχομαι σύντομα να ζήσεις το "κατά Πρασινάδα Πάσχα" όπως ήσουν μαθημένη που μητσιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί δε δοκιμάζεις να κάνεις φλαούνες (έστω, ομοίωμα φλαούνας) και να βάψεις αβγά; Λέμε τώρα... Σε καταλαβαίνω εν μέρει, έχω να ζήσω Πάσχα με την αδελφή μου εδώ και πολλά χρόνια... κι η ίδια λείπει για σπουδές και ποτέ δεν έρχεται το Πάσχα... ούτε κι εμείς είμαστε θρησκόληπτοι, αλλά αυτές οι παραδόσεις, τα έθιμα, οι συνάξεις της έλειψαν πολύ... κι εμάς φυσικά μας λείπει κάθε χρόνο τέτοια εποχή η ίδια... χμμ... Μεν μαραζώνεις Πρασινάδα... θα ξαναζήσεις τούτες τις στιγμές, ίσως διαφορετικά βέβαια, αλλά θα τις ξαναζήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν πεις να κάμεις κανένα τσουρέκκι τζαι να βάψεις τζαι 4 αυκά (εν τζαι τζίντα άσπρα τζιαμέ βάφουνται ωραιότατα και ευκολότατα), εν θα σου κάμει λίη διαφορά;
    Πάντως εν η αλήθκεια, εγώ ήμουν στη "μάνα" του Πάσχα, Κέρκυρα, τζαι πάλε δεν μπορώ να πω ότι ένοιωσα τζαι ιδιαίτερα το ΠΑΣΚΑΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ινβίκτους
    Καλό Πασχα τζαι σε σένα τζαι στην φαμίλια!

    @κορίννα
    Ναι ρε, φλαούνες δύσκολο αλλά τα άλλα ναι κάμνουμεν τα....τζαι αυγά τζαι αρνί τζαι θα κάμει τζαι η φίλη μου τσουρέκια...ότι τζαι να πεις όμως ενεν το ίδιο. Εν μαραζώνω...δέχομαι ότι είμαι δαμέ για ένα σκοπό τζαι σε λίο θα ολοκληρωθεί ο σκοπός τζαι θα την κάνω! Καλό Πάσχα!!

    @ Moonlight
    Εγόρασα ήδη την βαφή μου μέιντ ιν Γρίς που το ελληνικό σουπερμάρκετ!! Καλό Πάσχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε νώθω... Καλόν πάσκαν! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ax!!!!katalavw se!!!an kai emena en m areskoyn oi flaounes..poso mallon i diadikasia paragwgis tous!
    fisika wspou imoun mwro ekatalavaina ti esti pasxa......twra en pollokatalavw...eto en na paw llion ekklisia avrio kai methavrio tziai pittin!
    an den imoun tziai daskala akoma na kamnw tziai kanena pasxalino keimeno i kataskevi sto sxoleio itan na ksiasw teleia ti ginetai tountes meres!!!
    alla anipsi esi ela kipro tziai gia lloou sou kamnw tziai flaounes tziai trww tes tziolas (mpliaaaax)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φυσιολογικό είναι να νιώθεις έτσι, δεκα χρόνια δεν είναι λίγα. Κι εγώ πεθυμώ αυτά που λες, κάποια όμως έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, όπως και τα παιδικά μας χρόνια π.χ. το να πετάξεις τον μάρτη στην λαμπρατζιά.
    Όμως φιλενάδα, διαφωνούμε κάθετα στις φλαούνες, εγώ τις θέλω χωρίς σταφυδάκια, φακκά μου η αντίθεση του γλυκού με το αλμυρό (όχι πάντα όμως).
    Καλό Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Ιγκολάι
    Νομίζω πρέπει αλλάξω τα σέττινγκς του μπλογκ τζαι να ελέγχω τα κομμέντς πριν μπουν ονλάιν...ακού τζαι εσύ φλαούνα γιακ....Συν το γεγονός ότι φοάσαι το συμπαθέστατο σκυλάκι της οικογενειας Πρασινωτού αρχίσα να αμφιβάλλω το ότι είμαστε συγγενείς αλλά αμφιβάλλω να έχουμε κοινά γονίδια... :) Σοβαρά τωρά κόρη εύχομαι τζαι εγώ να με έχετε σύντομα κοντά σας!!

    @Σκουλουκούιν
    Σίουρα μερικά επεράσαν ανεπιστρεπτί...ο Μάρτης οπως είπες τζαι εσύ, όπως επίσης τζαι οι μαργαρίτες στην γειτονιά μου...εν έμεινε χωράφι που να μεν εχτίσαν μέσα! Τζαι η μάμα μου μισά τα σταφυδάκια...αν τύχει τζαι τρώμεν μαζί καμιά με σταφυδακια, φκαλει τα τζαι βάλλει τα μες τα δικά μου τα κομμάθκια τζαι είμαστε τζαι οι θκυό ευχαριστημένες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. kori prasinada, eipa tis mamas na vapsoume auga me margarites kai iden me me ena ifos Xippasmeni-epellanes-teleia-sinelthe-please!
    Katatalla, oute ego eniosa Pasxa me esena na leipes. Ego tzino pou pethimousa parapano einai na vlepo tainies palies Pasxalines me ton papa!
    Ate tze tou xronou perki eisai kipro, je enna kamoume je martouthkia na siroume mes tin lamprajia, an tze mallon tora einai krotides to "ethimo"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Ξιπ
    Don't worry κορη τζαι αμαν ερτω θα καμνουμε τζαι με μαργαριτες!!!!! Τζαι Μαρτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. katalavo se. tze ego etsi eniotha pou imoun potzi. pasxa stin ameriki en loate pasxa...kala na perasis omos agapi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @She
    Θένξ! Καλό Πάσχα τζαι σε σένα τζαι στην οικογένεια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή