Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Αναθεώρηση αξιών

Νομίζω τουτες οι μέρες για ολους μας τζαι οι τελευταίοι μηνες γενικά για μένα have been a milestone, που λαλουμεν στα αγγλικά, για την ζωή μου. Παντα σε κομβικές  φάσεις της ζωής μου πράττω με ένα τροπο που σας εξαναειπα παλια τζαι έμαθα που την ερευνα τζαι την εργαστηριακή μου δουλεια.  Κάμνω μια παυση, βάλλω τα δεδομένα ουλλα μαζί κάτω τζαι λαλώ του εαυτού μου «οκέι τουτα εχουμε ρε Πρας, δε το δάσος τζαι όι το δέντρο τζαι φκάλε ακρη». Καμνω δηλαδή μια αναθεώρηση τζαι αναδιοργάνωση. Εκαμα το ξανά το τελευταίο Σαββατοκυριακο. Κατι ετσι πρεπει να το κάμεις όταν βρεις την ψυχραιμία σου μέσα στον πανικό των ημερών.

Ουλλοι λαλουν το μακρύ τους τζαι το κοντό τους. Ουλλοι εγιναν οικονομολόγοι τζαι ουλλοι εχουν αποψη. Που μια πλευρα εν ωραία η πολυφωνία. Μεσα στον χαμό, ακουγονται τζαι ωραίες ιδέες. Που την άλλη ακουμε τζαι βλακείες. Είναι ουκ ολιγες οι φορές που όταν είδα καποιον σε πάνελ εκπομπής να μιλα ειπα το «μιλήσαν όλοι, μιλήσαν και οι κώλοι». Δεν ειμαι ειδική, δεν εχω εξιδεικευμένη αποψη, αλλα θελω να πιστευκω ότι ειμαι ενας μέσος αλλα σκεπτόμενος ανθρωπος, ετσι θελω να γράψω μερικά πράματα, κυριως για να βάλλω μερικές σκέψεις μου σε τάξη, (αν τζαι μετά το άρθρο του Αλκίνοου Ιωαννιδη που κυκλοφορεί νοιωθω ότι ο,τι τζαι να πω θα εν λιο τζαι φτωχο...)

Νομίζω είναι καιρός να καμουμε ούλλοι μια αναθεώρηση διάφορων πραγμάτων. Να αναθεωρήσουμε ποιες είναι οι πραγματικές αξίες της ζωής τζαι κυρίως να αναθεωρήσουμε την σχέση μας με το χρήμα. Από λογιστικά/οικονομικα κτλ δεν κατέχω και ουτε θέλω να μάθω πολλά γιατι δεν τα βρίσκω καθόλου ενδιαφέρον. Ξερω όμως πάντα ότι πρέπει να κρατω τον λογιαριασμό μου στο +. Για να τον κρατήσω + πρεπει να εσοδα μου να εν παραπάνω που τα έξοδα μου. Το πόσο και το ποσό που θελω να ειναι + ειναι  απλα  για όταν παρουσιαστεί μια αναγκη. Δεν ειμαι Σκρούντζ αλλα δεν τα πετάσσω γιατι εχω περάσει και δύσκολες στιγμές πχ στις σπουδές μου αλλα τζαι γιατί νοιώθω ότι δεν το επιτρέπει η συνείδηση μου να κυκλοφορώ με ακριβά ρουχα για παραδειγμα ενώ εχει κόσμο που δεν εχει τα βασικα. Δεν σημαίνει ότι δεν θα καμω κατι για τον εαυτό μου, εξαλλου δουλευω σκληρά για τα λεφτά μου, αλλα ξέρω που να τραβώ τις γραμμές τζαι να θέτω ορια. Τουτο εν κάτι που έμαθα που τους γονεις μου τζαι τους το αναγνωρίζω.

Είναι καιρός να επανερμηνευσουμε ορισμένες ορολογίες της ζωής μας. Για πολλούς νέους οι γονείς εν απλά μια μηχανή που διά λεφτα. «Παπά θελω 50ευρω αλλα εν θα σου πω τζαι τι θα το κάμω. Εν δική μου δουλεια». Με ετσι νοοτροπια χειριζονται τζαι τα λεφτα του φορολογούμενου πολιτη τζαι ειδαμεν ουλλοι που εφτάσαμεν.  Είναι καιρός να ανασυντάξουμε την οικογένεια που θελουμε πάντα να λαλούμε ότι εν τα θεμέλια της Κυπριακής κοινωνίας. Να σταματησουμε να ειμαστε μια κοινωνία που τα θέλει όλα σερβιρισμένα στο πιάτο.  Δηλαδή ο ξάδερφος μου που εν 31 χρονων, παντρεμένος με παιδί, να μεν φέρνει τα ρουχα του στην μάμα του τζαι να τα πιάνει πλυμμένα σιδερωμένα. 

Τι μπορεί να κάμει ο καθένας μας δηλαδή;; Να αλλάξει τις νοοτροπίες του! Στην βάση του προβλήματος πιστευκω ότι βρισκεται η νοοτροπία του κάθενος μας ξεχωριστά που απαρτίζουν την συλλογική, κοινωνική νοοτροπια.

Το κούτελο πρεπει να εν καθαρό τζαι το κεφάλι ψηλά αλλα ή μύτη χαμηλά. Εν θα πέσει η μούττι μας αν παραδεχτούμε ή μαλλον κάταδεχτουμε μερικά πράματα. Τζαι εμέις οχι μόνο πάσχουμε που ψηλομυττισμό, αλλα  εγεμώσαμεν τζαι με μύττες πλαστικές, μεταφορικά και κυριολεκτικα.

Σίουρα δεν αναλογούν στον καθένα μας οι ίδιες ευθύνες τζαι σιουρα τζεινοι που εκάμαν τα εγκλήματα εις βάρος όλων πρεπει να τις αναλάβουν. Όμως ας μην αφήνουμε τζαι τον εαυτο μας έξω. Its a time for self-reflection.

Τα δύσκολα επονται. Τα βάσανα μας εν μπροστά μας ακόμα. Αλλά ίσως εν μια ευκαιρία να μην ξανακάμουμε τα ίδια λάθη. Καμια φορά πρεπει να φτάσουμε στον πάτο για να βαλλουμε νου. Τουτη εν η δική μου ευχη τζαι τούτο που με κάμνει να απαντώ οτι όχι δεν θα φύω σε οσους με ρωτούν αν ηδη εστειλα ήμεϊλ στον μάστρο μου στην Αμερική για να πάω πισω.

Αυτες ειναι μερικές μου σκέψεις που ηθελα να μοιραστώ. Υπομονή και ψυχραιμία σε ολους μας.

28 σχόλια:

  1. διάβασα το άρθρο του Αλκίνοου και παραλίγο να συμφώνησω μαζί του. ίσως να έχει δίκαιο πως το 74 κλαίγαμε τα σπίτια μας, τώρα κλαίμε τις επαύλεις μας. μόνο που οι επαύλεις μας τώρα είναι τα σπίτια μας... στο τέλος της ημέρας μπορεί να είναι το ίδιο κλάμα.

    έχεις δίκαιο όμως. βάζουμε τα δεδομένα μας κάτω και προσπαθούμε να μην κάνουμε ξανά τα ίδια λάθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω πάλε συμφωνω μαζί του απολυτα. Μπορεί οι επαυλεις να εν σπιθκια τζαι σπιτικά, αλλα πολλές είναι εικονικές γιατι στην ουσία εν χτισμένες με δάνεια περαν ρεαλιστικών προσδοκιών.

      Κατά τα αλλα ελπιζω η ευχή μας να φκει αληθινη.

      Διαγραφή
  2. Χρειαζόμαστε σύμπνοια, υπομονή, συναίνεση, αλληλοκατανόηση, αλληλουποστήριξη, δουλειά, δουλειά, δουλειά, δουλειά, δουλειά, δουλειά.... λέξεις άγνωστες σε όλους αυτούς που ακούμε τις τελευταίες μέρες στις τηλεοράσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω. Ευχομαι να βρεθουν οι τρόποι γιατι εν δυσκολο να καταλάβει ο Κυπραίος το συλλογικό καλό τζαι οχι το προσωπικό.

      Διαγραφή
  3. Ο κόσμος θα την κάμει την αλλαγή στη νοοτροπία του. Αναγκαστικά. Κάποιοι θα το κάμουν χωρίς να συνειδητοποιούν ότι εν αναγκαίο. Εγώ είμαι αισιόδοξος. Ίσως εν η ευκαιρία μας να μάθουμε να ζούμε με ό,τι έχουμε.

    Btw έννεν ο ορισμός της ειρωνίας το σλόγκαν της Λαϊκής "ζεί με ό,τι ζείτε";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζαι εγω ειμαι αισιοδοξή τζαι νομίζω οτι τουτο εν μια καλη αρχη. Γιατι αν ειμαστε απαισιοδοξοι τζαι παραδοθούμεν στην μιζέρια, είμαστε χαμένοι που χέρι.

      Πολλα ειρωνικό...Εχτες εσκεφτουμουν οτι η Τρόικα ειρωνικα θα τους είπεν "Μεν το σκέφτεσαι, δεν γίνεται!"

      Διαγραφή
  4. Εδιάβασα το τζιαι εγώ το άρθρο του Ιωαννίδη. Πολλά καλό, τα είπε πολύ σωστά, με λεπτές γραμμές, όπως πάντα.
    Τωρά, πρέπει να (τρόπος του λέγειν) ξαναγεννηθούμε σαν τους φοίνικες, μέσα από τις δικές μας στάχτες. Είδωμεν καλή μου, είδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νιώθω ότι μου έκαμες προσωπική χάρη με τούτα που έγραψες :)
    Είμαι αισιόδοξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω πολλά στο νου μου αλλα εν ημουν σιουρη αν εν ωρες να τα γραφουμε αλλα εσυ με υπενθύμισες ότι πρεπει να τα φκαλουμε προς τα εξω τζαι να τα συζητουμε και σε ευχαριστώ. :)

      Διαγραφή
    2. Είναι ένας τρόπος έμπρακτης στήριξης έτσι είδους συζητήσεις!

      Διαγραφή
  6. nothing is over until the fat lady sings :) twra stin periptwsi mas poia en i fat lady en kserw! alla en eshei simasia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. συμφωνώ απόλυτα με όσα έγραψες..ας επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητες μας, it was about time..
    θα βγούμε απο το αδιέξοδο, η γενιά μας έχει και τις γνώσεις και δεν φοβάται να δουλέψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας ειναι ενα wake up call τζαι ας ειναι βαρβαρο. Νομιζω πρεπει η γενιά μας να πάρει την υποθεση πανω της τζαι να φυουν οι απολυθωμένοι δεινοσαυροι. Ουτε για τα μουσεία εν καμνουν πλεον!

      Διαγραφή
  8. Αγαπημένη μου Πρασινάδα, για μιαν ακόμα φορά ταυτίζομαι απόλυτα με όσα γράφεις. Και όχι δεν θα παραδοθούμεν στη μιζέρια, όπως σωστά λέεις πιο πάνω. Γιατί ο λαός μας έννεν μίζερος λαός. Εννα μας φκούν τα προτερήματα που έχουμε που μας εξαναφκάλαν που τα δύσκολα πολλές φορές ως τωρά. Τζαι ένει η ευκαιρία να αναγεννηθούμεν καλλύτεροι τζαι πιο δυνατοί που πριν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σωστή η Πρας. Το μόνο που μας σώζει αυτή τη στιγμή είναι πως ακριβώς δεν είμαστε μίζεροι,αντιθέτως.
    Εκτός από την αλλαγή νοοτροπίας στον μικρόκοσμο πρέπει να δούμε και μια αλλαγή νοοτροπίας στην τοπική παραγωγή,τί ουσιαστικό μπορεί δηλαδή να παράξει η Κύπρος ώστε να "κόψει" κάποιες εισαγωγές.

    Το άρθρο του Αλκίνοου με προβλημάτισε γιατί αν και τα πλείστα που γράφει αληθεύουν,δεν περιγράφουν τη μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου,και κάπου γκριζάρει πτυχές που δεν θα έπρεπε...

    τέσπα,
    για να δούμε τί θα γίνει παρακάτω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mα εννοείται οτι ενεν ολους που περιγραφουν αλλα δυστυχως υπάρχει μια μεγάλη μεριδα και αληθειες.

      Θα δουμε τι θα γινει αλλα εγω πιστευκω οτι εν μπορώ απλα να ειμαι θεατης, πρεπει να πραξουμεν.

      Υ.Γ. Θα αναμένω με αγωνία τα καλά τα νέα σου. :)))

      Διαγραφή
  10. Πρας μου συμφωνώ μαζί σου. Επροβλημάτισε με πολλά το κείμενο σου. Οι Κυπρέοι εγίναμε αρχοντοχωριάτες όπως είπε τζαι ο αλκίνοος, εμεγαλοπιαστήκαμε τζαι εχρεωνούμασταν στις τράπεζες για να κτίσουμε παλάτια και επαύλεις, λες και μια τετραμελής οικογένεια εν μπορεί να ζήσει σε διαμέρισμα. Όποιος θέλει τα πολλά χάνει και τα λίγα και να σου πω την αλήθεια τούτη η κατάσταση ήταν ένα ισχυρό χαστούκι σε κάποιους για να μάθουν να απλώνουν το χέρι τους ώσπου φτάνει η τσέπη τους.
    anonimi X

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα εν τζαι εν κακο να προσπαθουμε να εχουμε ενα σπιτι μεγάλο κτλ κτλ, το πόιντ εν οτι εχασαμεν το μέτρο γενικά. Ας ελπισουμε αγαπημένη μου ανώνυμη (εισαι η αγαπημένη μου ανώνυμη!)οτι θα φκει κάτι καλο μεσα που τουτα ουλλα τα δεινά.

      Διαγραφή
    2. μανα μου!! θενικού πρας μου!! τζαι εσύ η αγαπημένη μου μπλόκερ!! Σίουρα ένεν κακό να προσπαθούμε να έχουμε ένα πιο άνετο χώρο αλλά εν το θέμα να φυλάουμε για να το αποκτήσουμε οι να μεν έχουμε να φάμε, να πιάνουμε 1500 ευρώ το μήνα τζαι να καταχρεωνούμαστε για να κτίσουμε σπιταρόνα! τα μεταξωτά βρακία θέλουν και επιδέξιους κώλους, δις ις μαι ποιντ!:)
      αν μπορείς κάμε κανένα σάιενς φορ ολ, να ξεχαστούμε ευχάριστα.

      Διαγραφή
    3. Ω ευχαριστω! :) Ναι ετσι ενι οπως τα λαλείς!

      Καλη ιδέα το σάιενς φορ ολ αλλα εν εχω ενα συγκεκριμένο θέμα υποψη μου τουτες τις μέρες λογω συνθηκών. Αν εχεις καμια ιδέα λαλεις μου...

      Διαγραφή