Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

'Οσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος

Εξενιτεύτηκα στην Αμερική, ακριβώς ενα μήνα πριν την 11 Σεπτεμβρίου 2001. Την επόμενη μέρα και για πολλές μέρες, το πρώτο πράμα που εκαμνα οταν εξύπνουν ειναι να κοιτάζω εξω που το διαμερισμα μου για να δω αν εν ακόμα στην θέση του το Σίαρς Τάουερ (που μετά την πτώση των πύργων ηταν το πιο ψηλό κτίριο στην Αμερική, τζαι ουτε 10 λεπτά με τα πόδια που το διαμέρισμα μου). Εθυμουμουν την εποχή που ημουν μιτσιά με τον πόλεμο του Κόλπου (οντως τουτα ουλλα εν κόλπα) που εκουβάλαν ο παπάς μου γάλα μακράς διαρκείας τζαι μακαρόνια γιατι ποτέ δεν ξέρεις.

Τωρά ξυπνώ κάθε πρωί τζαι κοιτάζω τις ειδήσεις για να δω αν υπάρχουμε ακόμα.

Το "Γυρίζω τις πλάτες μου στο μελλον" του Τσακνή σαν τραγουδι πάντα με εκνευριζε γιατι πάντα ελεγα οτι αν γυρισουμε τις πλάτες μας το μελλον τότε ειμαστε χαμένοι απο χέρι. Το αντιθετο πρέπει να κάμουμε. Θα κρατήσω ομως μια φράση που το τραγούδι "να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται" το οποίο ευχομαι να πράττουμε.

Εν δυσκολο να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας γιατι η μοίρα μας εν στα χέρια ατόμων που κάθε αλλο παρα σε υποληψη έχουμε. Νομίζω τουτο εν το πιο εκφοβιστικό. Οτι δηλαδή για εμας αποφασίζουν αλλοι στους οποίος εγώ προσωπικά εχω μηδαμινή εμπιστοσύνη. Τζαι δεν εννοώ την κυβέρνηση μόνο, εννοώ τους εχοντας εξουσία γενικα. Το θέμα δεν είναι τα €100 τα δικά σου ή τα €200 ή τα €5000. Το θέμα είναι the collapse of the economy. Ειμαι σε τζείνους που πιστευκουν οτι εν η νοοτροπία του απλώνω το χέρι μου πιο μακριά απο ότι μπορεί να φτάσει, η απληστία, ο συμφεροντολογισμός τζαι πολλά αλλα που μας έφεραν ως δαμέ.

It's the end of the world as we know it. To μόνο που εύχομαι ειναι ενα τέλος το οποίο θα ακολουθήσει μια νέα αρχη την οποία ελπίζω να κάμουμε ως σοφοτεροι.

25 σχόλια:

  1. Εγώ θα σου πω μιαν άλλη φράση να κρατήσεις:

    "«νικημένο μου ξεφτέρι δεν αλλάζουν οι καιροί, με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί»
    Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ, Καληνύχτα."

    Να έσhιεις πίστη, δε ξέρω που ή πως, αλλά να έσhιεις πίστη Πρασινάδα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πίστη εχω γενικά αλλα ταυτόχρονα τζαι πουποτε συγκεκριμένα. Θελω να πιστευω ομως οτι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει... :)

      Διαγραφή
  2. έριξα και εγω την ιδέα να αγοράσουμε κονσέρβες και είπαν μου οτι είμαι υπερβολική..there is a very imminent threat of bankruptcy ahead και μακάρι να μεν μάθουμε τι σημαίνει να κρατάς μια μάτσα 50εύρα αλλά να μην μπορείς να αγοράσεις ψωμί ή γάλα..

    I am trying to be optimistic αλλά its so hard..ακόμα και με τα πιθανά σενάρια λύσης πάλι χαμένοι είμαστε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. We are on the same page besty. Προσπαθω να ειμαι ψυχραιμη. Εχουν ουλλοι πολλά συμφεροντα που μας ετσι εν θα χαθούμε. Απλα θα είμαστε χαμένοι.

      Διαγραφή
  3. Ας το ελπίσουμε Πρας μου. Μόνον η ελπίδα μας έμεινε. Τζαι το γεγονός ότι επεράσαμεν που πολλά δύσκολα πολλές φορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Look, εγώ είπα σας στο μπλογκ μου τι μου είπαν να κάμω οι Ρώσοι. Πατάτες, ντομάτες, καλλιέργεια, ξηρά τροφή τζιαι σπίθκια μας. Δατς ιτ. Τζιαι τσούκου τσούκου θα περάσουμε. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καταλαβαίνω τζαι σέβουμαι τουτο που λαλείς, αλλα αρνούμαι να το δεχτω! :)

      Διαγραφή
    2. Μα στη παρούσα κατάσταση εσύ σαν Πρασινάδα, τι μπορείς να κάμεις; Τι μπορείς να κάμεις;;;; Όκεϊ, εν τζιαι είπα να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά πε μου, βλέποντας την κατάσταση, τι μπορείς να κάμεις;; Να ξεσηκωθούμε; Ε άτε τζιαι εκάμαμε το, έκαμαν το τζιαι οι Ισπανοί, τζιαι οι Έλληνες, τζιαι οι Ιταλοί, τζιαι οι Πορτογάλοι. Τζιαι; Πεινούν λιγότερο από εμάς;;; Τους άκουσε η κυβέρνηση τους τζίνους;;;

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ αλλά δεν σημαινει οτι πρεπει και να σιωπουμε τζιολας :)

      Διαγραφή
    4. True συμφωνώ. Απλά σήμερα, δε ξέρω, με έχει καταβάλει όλο αυτό. Με έχει πάρει κάτω. Ας ελπίσουμε ότι θα ανταπεξέλθουμε. :)

      Διαγραφή
    5. Καταλαβαίνω σε. Ουτε εγω μιλιουμε που λαλούμεν. Απλα προσπαθω να ειμαι ψυχραιμη.

      Διαγραφή
  5. M'aresei to reference stous REM, eksiases (eskemmena isos) tin parenthesi: and I feel fine! Aistous na fakkoun re Pras, emeis pale enna epiviosoume, enna xoloskoume gia toutous tora? Ate jai epian mas 10 shiliaes evro. Jai tora pou "ta exoume" kamnoumen ta kati? En jamai jai kathountai. Enna ta paroumen mita mas? Ygeia pano ap'ola kai eutixia. Stin Afriki en exoun tipote jai en eutixismenoi me ta apla. Eides xamogelo afrikanou jai na men niotheis oti en pou tin psishi tou? En pagkosmia mera poiisis simera, min to ksexnas. Alla niotho pezos: "Ziteitai elpis".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eγω εν εχω προβλημα να βαλλω λιες που τες μπακίρες μου...ενεν τουτο που με προβληματιζει.

      Το νοιωθεις πεζος αρεσεν μου! Δηλαδή υπο άλλες συνθηκες θα εγραφες ποιημα! (για να λαλουμε τζαι καμια τσοφτα).

      Οντως ζητειται ελπις.

      Διαγραφή
  6. Πρας...τελικά πως σου φαίνεται η Κύπρος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα! Πάντως εν το εμετανοιωσα (ακόμα)....αλλα ισως εν γιατί εγω εχω πλαν Β που την πρώτη μερα.

      Διαγραφή
    2. Είδες που περίμενα την κατάλληλη στιγμή να κάνω το ερώτημα...Same here...Plan B, τζαι κανεί...shit it rhymes

      Διαγραφή
  7. "τι θλιβερά που σεριανούν τριγύρω μου τα ψάρια
    κι αντίχριστοι να παίζουνε την τύχη μου στα ζάρια"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρασινάδα μου νομίζω πως φταίμε που είμαστε εδώ που είμαστε. Όλη η οικονομία να στηρίζεται σε 1 τομέα; Και τι τομέα! Τον χρηματοπιστωτικό που είναι και θα είναι πάντα ο πιο απρόβλεπτος. Και όχι μόνο βασιστήκαμε σε κάτι τόσο ρευστό και άπιαστο αλλά το θρέψαμε μέχρι να γίνει το τέρας που είναι σήμερα. Μπορεί μετά από τα σημερινά να λογικευτούμε και να επενδύσουμε στην ηλιακή ενέργεια, στην έρευνα, ασσέν τζιαι στο αέριο. Να βάλουμε τον τουρισμό σε πιο γερές βάσεις. Κρίμα που η γενιά τον γονιών μας πολέμησε την εξαθλίωση του πολέμου και ξαναγεννήθηκε από το τίποτα βάζει υποθήκη τις συντάξεις της και που η δική μας γενιά έχει ίσως θυσιαστεί. Ας είναι να σωθεί ο τόπος και δεν πειράζει όμως. Θα δουλέψουμε να τα χτίσουμε πάλι.

    Πάντως εγώ 2 μπακκίρες που χω βάλλω τες μέστο ταμείο αλληλεγγύης αν είναι για να σωθεί ο τόπος

    Γιατί συζητάμε για να σώσουμε τα λεφτά των ρώσσων που μάλλον θα εξαφανιστούν όπως και να χει; Αυτοί δεν επωφελήθηκαν από την Κύπρο; Πολλοί επωφελήθηκαν από τα ψηλά επιτόκια και τους χαμηλούς φόρους και ας πληρώσουν. Για να εκλεχτεί η εκροή κεφαλαίων υπάρχουν φόροι που μπορούν να εφαρμοστούν έτσι ώστε όποια εταιρία φύγει από την Κύπρο τους επόμενους μήνες να πληρώνει.

    Οξά ενομίσαμε πως η ΕΕ ήταν να πληρώσει έτσι εύκολα;Απλά το περασμένο σκ απέδειξε την έλλειψη διπλωματίας και την έλλειψη εμπειρίας των πολιτικών που μας κυβερνούν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τωρά ήρταν ούλλοι πόσσο τους και απολογούνται για τους χειρσιμούς. Ζούμε έναν παραλογισμό επειδή ουσιαστικά αντί να παν ούλλοι να ππέσουν και να συνεχιστεί η κουβέντα το επόμενο πρωί έπρεπε να βρεθούν 6 δισ μέσα σε μια νύχτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω οτι εμεις φέρουμε την μεγαλύτερη ευθυνη τζαι μάλιστα για πολλους λόγους. Απο το ποιούς ψηφίζουμε μέχρι την την συμπεριφορά μας στην καθημερινότητα. Πότε ειχαμε ωριμότητα για να εχουμε τζαι τωρα.

      Το μονο ελπίζω ειναι να μας γινει μάθημα....αν τζαι με βάση την προϊστορία μας, χλωμο τζαι τουτο. Παραμενω ομως οπως πάντα ψυχραιμη και προσπαθω να εβρω ενα φως μες την μαυριλα.

      Σε ευχαριστώ για το επικοδομητικό σχολιο. :))

      Διαγραφή
  9. "Εν δυσκολο να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας γιατι η μοίρα μας εν στα χέρια ατόμων που κάθε αλλο παρα σε υποληψη έχουμε. Νομίζω τουτο εν το πιο εκφοβιστικό. Οτι δηλαδή για εμας αποφασίζουν αλλοι στους οποίος εγώ προσωπικά εχω μηδαμινή εμπιστοσύνη. Τζαι δεν εννοώ την κυβέρνηση μόνο, εννοώ τους εχοντας εξουσία γενικα."



    akrivos giafto ena apo ta pio simantika opla tou anthrwpou einai i psifos tou. Giati psifizeis ekeinon pou theoreis oti se antiprosopeuei kalutera kai tou dineis to dikaioma na se ekfrazei san antiprosopos sou pou esi ton ebales afou den mporoume oloi na apofasizoume. Den tha katsw na eksigisw istoria apo tin arxaia ellada os twra kai poses maxes eginan kai me poses duskolies ekerdithike to dikaioma tou psifou alla o kathenas me ligo mialo antilambanete tin simantikotita.

    O kathenas einai upologos aftou pou epsifise kai analambanei tis euthines tou. Krinei analogos, opws kai epainei.

    O kathe laos exei ton hgeti pou tou aksizei. Oloi pou bgenoun stin eksousia, psifizonte apo ton lao.


    Kai kanenan na min psifisei kapios, pale tha yparxei eksousia giati panta kapios tha psifizei. Ara pale tha apofasizoun gia sena, psifiseis eni psifiseis... giafto prepei na yparxei politiki summetoxi giati etsi kathorizonte oi apofaseis se mia dimokratia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω μαζί σου οτι εμεις τους εβαλαμε τζαμε που είναι ασχετο αν εγω πχ τους εχω ψηφίσει ή οχι.

      Ανοιγεις μεγάλη και ενδιαφέρον συζητηση...... :)

      Διαγραφή
  10. Καλα τα λες. Εχω τις αμφιβολιες μου ομως για τουτο το ταμειο αλληλεγγυης.. Εν να παν εκει που πρεπει τα λεφτα ή εν να χρησιμοποιηθουν για αλλους σκοπους; με ποια εμπιστοσυνη να τα καταθεσουμε; αυτοι που πραγματικα φταινε ποτε επιτελους θα πληρωσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικά εξαρταται ποιος θα το αναλάβει το ταμειο. Ενιξερω ποιος εν αξιοπιστος τζαι εν εχω εμπιστοσυνη. Ας ελπισουμε θα γινει οπως και στην Ελλαδα που θα αρχισουν μερικοι να βλέπουν το κόσμο πισω που κάγκελα.

      Διαγραφή