Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Σάιενς φορ ολ (13) - Νόσος του Αλτσχάιμερ

Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται οτι 30 εκατομμύρια ανθρωποι στον κόσμο πάσχουν απο την νόσο του Αλτσχάιμερ, η οποία ειναι ενα είδος μη θεραπεύσιμης, εκφυλιστικής (degenerative) και θανατηφόρας άνοιας. Η ασθενεια πήρε το όνομα της απο τον Γερμανό ψυχίατρο ο οποίος την περιέγραψε για πρώτη φορά το 1906.

< 1% των περιπτώσεων οφείλονται σε κληρονομικές αιτίες τζαι τουτες είναι η συνήθως περιπτώσεις του early onset της νόσου. Early onset σε τουτη την περίπτωση σημαινει η ασθένεια εμφανίζεται πριν τα 65 χρόνια.

Η άλλη μεγάλη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι σποραδικές, δηλαδή δεν είναι κληρονομικές. Υπάρχουν ομως περιπτώσεις που υπάρχει genetic predisposition, δηλαδή γενετικη προδιάθεση. Τουτο δεν σημαινει οτι είναι κληρονομική η ασθένεια και οτι κατα ανάγκη θα συμβει σε καποιο. Απλα σημαίνει οτι εχει αυξημένες πιθανότητες σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Τι προκαλεί λοιπόν την νόσο;;;

Λοιπόν ας δουμε το εξης σχεδιάγραμμα.

Source: www.ebi.ac.uk

Τούτοι ουλλοι κύλινδροι εν διαφορες πρωτείνες η οποίες επεξεργάζονται (ή απλα τεμαχίζουνται) απο ενα αλλο μεγάλο συμπλεγμα πρωτεϊνων που ονομάζονται secretases. Oταν "κοπούν" οι κύλινδροι μερικά κομματάκια εχουν πολλές και διάφορες λειτουργίες που είναι πολλά σημαντικές για τον οργανισμό. Ενας που τουτους τους κυλίνδρους που ονομάζεται APP (Amyloid Precursor Protein) οταν κοφκεται σε κομματάκια εχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας μικρής πρωτεΐνης που ονομάζεται Αβ (στα αγγλικά γραφεται ακριβως το ίδιο και προφέρεται "έι μπέιτα"). Η λειτουργία της Αβ στον οργανισμό υπο φυσιολογικές συνθήκες ακόμα δεν εχει εξακρυβωθεί. Το σιγουρο είναι ομως οτι σε ασθενείς με την νόσο του Αλτσχάιμερ υπάρουν πολλά μεγάλες ποσότητες της Αβ.

Που ειναι το πρόβλημα θα μου πεις αν εχουμε πολλή Αβ;;; Το προβλημα ειναι το solubility (ή διαλυτότητα οπως με πληροφορεί το google translate) αρα στα κύτταρα δεν μπορει να ειναι "μόνη" της τζαι ετσι μαζεύκουνται πολλές μαζι τζαι δημιουργούν τα λεγόμενα amyloid plaques τα οποία δημιουργουν την καταστροφή των νευρικών κυττάρων.

Αυτά τα πολύ λιγα προς το παρόν για την νοσο του Αλτσχάιμερ...Θα μπορουσα να πω πααααααααρα πολλά αλλα μετα θα μπουμε σε πάρα πολλές λεπτομέριες που δεν αρμόζουν ίσως στο πνεύμα των ποστ του Σάιενς φορ ολ. Αν ομως θέλετε παραπάνω πληροφορίες τζαι εν κατι που ξέρω, πολυ ευχαρίστως να τες μοιραστώ μαζί σας. Αλλες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε τζαι δαμέ στην φίλη μου την γουικιπίντια.

21 σχόλια:

  1. νομίζω τα degenerative diseases εν τα πιο δύσκολα για τζέινους που εν κοντά σου..για την οικογένεια και για τους loved ones σου.

    Rania

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκατάλαβα τα ούλλα που την πρώτη φορά που τα θκιάβασα. Ή άρχισα εγώ τζαι μπαίνω στο νόημα του σάιενς φορ ολ, ή έκαμες μας τα εσύ περίτου που κουτσιά καθαρισμένα. Όπως τζαι νάσιει, ευχαριστούμε Πρασινούδίτσα μας.

    Πάντως, νομίζω ότι τούτη ένει που τες πιο τρομακτικές ασθένειες, τόσο για τον ίδιο τον ασθενή όσο τζαι για τους δικούς του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου δώκω το Πρασινο Αριστείο εσενα τζαι της Ανωνυμης Χ που εν μεγάλη φαν! :)))

      Διαγραφή
  3. Εθυμησες μου ενα βιβλιο που εθκιαβασα τζαι επαθα σιοκ, γιατι εν μπορουμεν να φανταστουμεν τες προεκτασεις που εσχει τουτη η αρρωστια, καθως προχωρα, στον ασθενη αλλα τζαι στους δικους του. "Πες μου αν με θυμασαι" της... Σοφης Θεοδωριδου (νομιζω).

    Μια τοση δα πρωτεϊνουλα τζαι να δημιουργει τοσα θεματα, α?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 40-42 αμινοξέα υποθεση!

      Πολλα δυσκολες τουτες οι ασθένειες....

      Διαγραφή
  4. Τζαι καλώς τον εδεχτήκετε Πρας. ξέρεις εσύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουφφου νευριάζεις με τζαι κοντευκουν τζαι τα περιοδικα! :Ρ

      Διαγραφή
  5. Ισχύει ότι αν εξασκείς το μυαλό με σταυρόλεξα etc κάπως μειόνεις τις πιθανότητες να σου τύχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έρευνες δείχνουν ότι γενικά η καλή φυσική κατάσταση, αλλά και η πνευματικές ασκήσεις (αυτές που εξασκούν το μυαλό όπως σταυρόλεξα, sudoku, άλλα και πράγματα όπως, το να εκτελέσεις μια καινούργια συνταγή μαγειρικής, να κάνεις κηπουρική, να προσέχεις τα εγγονάκια σου - δραστηριότητες δηλαδή που σε αναγκάζουν να θέσεις σε λειτουργία πολλά κέντρα του εγκεφάλου) μεγαλώνουν το διάστημα των "καλών" χρόνων. Δεν σε προστατεύουν από το να σου συμβεί, αλλά θα κρατήσουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες σε φυσιολογικά επίπεδα για πιο μεγάλο χρονικό διάστημα.

      Μ

      Διαγραφή
    2. Νομίζω τουτες οι ερευνες βασιζονται κυριως κυριως σε στατιστικές..Τεινω να συμφωνησω με την Μ χωρίς να ξέρω πολλά για το θέμα. Προσωπικα ειμαι λιο δυσπιστη ομως.

      Διαγραφή
    3. Ενδιαφέρον πάντως το θέμα. thanks και τους δυο :)

      Διαγραφή
  6. we love science for all! and pras! niotho oti molis ematha kati, alla thelo na matho perissotera! sanna eftasa stin pigi kai edokes mou kati staksies nero. na en kala i wikipedia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ρε μα εσυ είσαι δυνατός αναγνώστης!!! Αν εχεις και κανένα θέμα να προτείνεις λαλείς μου α! Θεεενξ!!! :)

      Διαγραφή
  7. Εξήασα τί ήθελα να γράψω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. wow καθε φορα λαλεις μας πολλα ενδιαφερον πραματα. τζαι ηταν κατανοητικο. τουτη τη φορα εκαταλαβα. θεκκιου σου πρασιναδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολλά ενδιαφέρον θέμα!! Θα τσεκάρουμε φυσικά και το λινκ που έβαλες φορ μορ ινφο. Ευχαριστούμε Πρασινάδα!! you are the best.
    anonimi X

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ αφου θα πιασεις το βραβείο νουμερο 1 φαν των Σάιενς φορ ολ!! :))))) Να'σαι καλα!!

      Διαγραφή
  10. hmmm vascular dementia is much more common than pure alzheimers...
    most people have a mixed picture...
    So bottomline:
    don't worry about your Aβ.
    Worry about your cardiovascular system:
    (1) exercise
    (2) don't eat junk
    (3) eat your greens and fruits and nuts
    (4) DONT SMOKE you idiot!

    ΑπάντησηΔιαγραφή