Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Σάιενς φορ ολ (7)

Στο προηγούμενο ποστ εδωσετε μου πάρα πολλά ωραίες ιδέες. Μερικά εν θέματα που κατεχω αρκετά, τζαι για αλλα ειμαι ολίγον τι άσχετη. Όμως επειδη κατανοώ τις ορολογίες, μου ειναι σχετικά ευκολο να καμω μια ερευνα τζαι να τα "μεταφράσω" στα πλαίσια του σκοπού της στηλης του μπλογκ "Σάιενς φορ ολ".

Πρίν αρχισουμε να συζητούμε για φάρμακα, αντιβιοτικά, γρίπες, ιώσεις κτλ, νομίζω θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε καποιες χρήσιμες πληροφορίες, να μιλήσουμε δηλαδή για πράματα με τα οποία θα βάλλουμε βάσεις στις οποίες θα βασίζονται τα επομενα ποστ για τα θέματα που μας ενδιαφερουν.

Ετσι λοιπόν ας  μάθουμε ολίγα πράματα για τα κυτταρα. Μπορεί να ακουγεται ως ενα θέμα απλο, αλλα ενα κυτταρο είναι ενα πολλά περίπλοκο τζαι εξιδεικευμένο θέμα. Η κατανόηση των κυτταρικών λειτουργιών σε μοριακό επιπέδο ήταν για μένα πάντα το κίνητρο για να ασχοληθώ με τα επιστημονιλίκια τζαι ειναι ενα θέμα που νομίζω εν θα σταματήσει ποτέ να με συναρπάζει. Οσο παραπάνω ξέρουμε για τα κυτταρα γενικα, τοσο παραπάνω μπορουμε να κατανοήσουμε  ασθένειες, λοιμώξεις, ιώσεις κτλ. Στο ποστ  λινκ στα οποία μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες.

Υπάρχουν λοιπόν δυο είδη κυττάρων, προκαρυωτικά και ευκαρυωτικά (Prokaryotic and eukaryotic) κύτταρα.

Προκαρυωτικά ειναι τα κύτταρα τα οποία δεν εχουν πλήρες και σχηματισμένο πυρήνα (nucleus) τζαι είναι ως επι το πλείστον μονοκυτταρικοί οργανισμοι. Στην κατηγορία ανοικουν τα βακτηρίδια και τα αρχαία. Σε αντίθεση, τα ευκαρυωτικά ειναι τζεινα που εχουν σχηματισμένο πυρήνα τζαι στην κατηγορία ανοικουν μονοκυτταρικοί οργανισμοί οπως τα πρωτοζώα αλλα τζαι ολοι οι πολυκυτταρικοί οργανισμοί. Πυρήνας είναι ας πουμε ο πύργος ελέγχου του κυττάρου στο οποίο βρίσκετε το DNA (μαζί με πολλές πρωτεΐνες) τζαι εξελίσσονται λειτουργίες κρίσιμες για την ζωή τζαι τη εξέλιξη ενός κυττάρου.


Ας δουμε λοιπόν που κοντά ενα βακτηρίδιο ως παραδειγμα των προκαρυωτικων κυττάρων.

Τα βακτηρίδια οπως φαινονται κάτω
απο ενα "ειδικό" μικροσκόπιο.

Πως μοιαζουν που μέσα τα βακτηρίδια, απλοποιημένα
σε μορφή "σκίτσου".

Τα βακτηρίδια εχουν αντί πυρήνα, εχουν ενα nucleoid ή πυρηνοειδές, το οποίο δεν "προφυλάσσετε" σε ενα ειδους μεμβράνης οπως ειναι ο πυρήνας των ευκαρυωτικών κυττάρων. Τουτο το πυρηνοειδές, είναι o τόπους που βρίσκετε το DNA του κυττάρου. Ως μονοκυτταρικός οργανισμός, το DNA του ειναι σχετικά απλό, σε σχέση με τα ευκαρυωτικά κύτταρα. Παραπάνω πληροφορίες για το DNA μπορείτε να βρείτε σε ενα πιο παλιο "Σάιενς φορ ολ", κάμνωντας κλικ δαμε.

Κάπου δαμέ να σας πω οτι εσωριάστηκα στα πατωματα που το γέλιο γιατι ανακάλυψα οτι το bacterial flagellum στα ελληνικά ονομάζεται "βακτηριδιακό μαστίγιο"! Χαχαχαχαχαχαχα!!!  Είμαι φυρμένη!

Πίσω στα σοβαρά τωρα, να σας πω επίσης οτι υπάρχουν πολλά ειδη βακτηριδίων. Tουτο το σχεδιάγραμμα θα σας βοηθησει να καταλάβετε πως μοιαζουν μερικά βακτηρίδια που εχετε ακουστά, οπως στρεπτόκοκκος, σταφυλόκοκκος κτλ. Το βακτηρίδιο που προκαλεί τον λεγόμενο ανθρακα ειναι bacillus, το βακτηρίδιο της χολέρας είναι vibrio τζαι φυσικά υπάρχουν πάαααααρα πολλα άλλα.


Oλα ομως τα βακτηρίδια μπορούν τζαι να χωριστούν σε δύο ομάδες. Gram positive & Gram negative. Gram είναι το όνομα του επιστήμονα που ανακάλυψε την μέθοδο για να ξεχωριζουμεν τα δύο είδη. Η διαφορά τους βρίσκετε στην μορφολογία του κυτταρικού τοιχώματος (δηλαδή του plasma membrane οπως ειναι σημειωμένο στη δευτερη εικόνα). Τουτο ειναι πολλά σημαντικό, γιατι υπάρχουν κατηγορίες αντιβιοτικων που εν γενικά αντιβιοτικά κατα των βακτηριδίων της κάθε κατηγορίας, πχ anti Gram positive antibiotics & anti Gram negative antibiotics. Αν σας ενδιαφέρει λεπτομερώς η διαφορά μεταξυ των δύο, κλικ χίαρ.

Θα αφησω το ποστ ως δαμέ γιατι εδωσα αρκετό υλικο. Θα συνεχισω σε επομενο ποστ για τα ευκαριωτικά κύτταρα τζαι μετά θα δουμε τι κάμνει καθε τι μεσα σε ενα κυτταρο για να ξεδιπλώσουμε σιγά σιγά τον μαγικό κόσμο των κυττάρων. Ετσι οταν θα μιλήσουμε για φάρματα, ιώσεις, ασθένεις κτλ τζαι σας εξηγω τι κάμνουν, εσεις θα ξερετε ενα περίπου τι κάμνουν σε ενα κυτταρο τζαι αρα σε ενα οργανισμό. Toυτο θα μας βοηθήσει να συζητησουμε τζαι για ασθένεις τζαι για το τί πάει λάθος σε ενα κυτταρο με αποτελεσμα μια σχετική κατανόηση της ασθένειας. Για οσους σας ενδιαφέρουν τουτα τα ποστ, stay tuned!!!



Υ.Γ. Για τα ελληνικά μου οπως πάντα απολογουμαι. Δεν εμαθα ποτέ τιποτε που τουτα ουλλα στα ελληνικα, ετσι τα ποστ τα χρησιμοποιώ τζαι εγω για να μαθαίνω.

33 σχόλια:

  1. Extos pou ta eukatyotika, yparxoun tziai ta kyttara pou se podwnnoun, ta iskaryotiks!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην πρώτη φωτογραφία είπεν κανένας άλλος "μάνεστουυυυ";

    Τί εννοείς κάτι κάμνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τα βακτήρια είναι προκαρυωτικά κύτταρα. οι ιοί τι είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ιοί εχτος του host (δηλαδή του οργανισμού που ζουν μέσα) δεν θεωρούνται καν ζωντανοί οργανισμοί γιατι χωρίς host δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν. Ετσι εν κατηγορία που μόνη της.. Εν το επομενο ποστ...για να το πιντωσω με το θέμα του εμβολίου της γρίπης.

      Διαγραφή
  4. νομίζω μόνο εγώ χαίρουμαι, τζαι τούτο γιατί θυμούμαι τα φυσιογνωστικά του γυμνασίου ακόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα κορη μεν λαλείς οτι εν του γυμνασίου! Να φαινουμαστεν λιο έξυπνες...:Ρ

      Διαγραφή
    2. έντζαι είπαμεν ότι ασχολείσαι εσύ με πράματα του γυμνασίου! εμάς μας λαλείς πράματα του γυμνασίου, αφού ως τζιαμέ μας φτάνει!

      Διαγραφή
  5. Μα άρκησεν να σχολιάσει η Αχάπαρη τζι εν ψουμίν της τούτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Αχάπαρη σε έτσι ποστ εν οπως Γκοντώ στο θεατρικό έργο....Στο τέλος εν έρκεται ποτέ! :Ρ

      Διαγραφή
    2. E περιμένω τα ζαχαροπλαστικά posts που εν τζιαι ο τομέας μου :p

      Διαγραφή
    3. Ρε Αχάπαρη πάω πάσο! Εχεις απόλυτο δίκαιο...Αφου εν για τις ζαχαροπλαστικές σου που ο φίλτατος Ινβίκτους εφκαλεν το καπέλο του τζαι επέταξεν το δαμέ στο avatar του! :Ρ

      Διαγραφή
  6. Τζι ομως οι μισες λεξεις που υπαρχουν στην εικονα 2, εν ελληνικες οπως τζαι: βακτηριδιο, ευκαρυωτικα και προκαρυωτικα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα τα παραπάνω εν ελληνικά. Απλα οσα δεν ειναι δυσκολευκουν με!!

      Διαγραφή
  7. εχάθηκα τόσες μέρες και ήρτα πίσω την ημέρα που έχουμε μάθημα:p

    iskaryotik!! xaxaxa έφυρε μας η post!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα χαρά στην τύχη σου ρε Μπέστυ! Πάλε καλα που εν εχουμε τζαι τεστ! :Ρ

      Διαγραφή
  8. μα γιατί μου το κάνεις αυτό;;;;!!!
    νόμιζα ξεμπέρδεψα με τα προκλινικά μαθήματα..!!!
    ούφφφου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε όι ρε! Για σενα τουτα εν παιχνιδάκι!

      Διαγραφή
    2. παιχνιδάκι ναι, ευχάριστο παιχνιδάκι όχι! :Ρ

      Διαγραφή
    3. Tι να σου πω;;;!! Εν εθελοντικά που εκαμες κλικ στο μπλογκ! :Ρ

      Διαγραφή
    4. όχι ακριβώς.. είμαι εθισμένη..!!
      εξάρτηση μεγάλη!..είναι υπεράνω των δυνάμεων μου..!!!

      Διαγραφή
    5. Mα σε τί είσαι εθισμένη;; Εν υπάρχει θεραπεία;;; :Ρ

      Διαγραφή
    6. Χμ...τι να πω....να ευχηθω περαστικα! :Ρ

      Διαγραφή
  9. κάτι μου λέει ότι αν μας κάμεις διαγώνισμα εννα ζερώσω. Ουουου!!! ντεζαβού που λαλούν τζαι οι γάλλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεν ανησυχεις τζαι εν εσhει διαγωνίσματα! Απλα εν για οσους ενδιαφέρονται τζαι για να το παίζω τζαι εγω λιο έξυπνη οτι τάχα ξέρω τζαι κάτι τις!

      Διαγραφή
  10. Να μας μιλήσεις και για το φτάρνισμα μια μέρα, οκ;

    http://www.youtube.com/watch?v=RobL2eG5DVA&feature=player_detailpage

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εν καταλάβω σχεδόν τίποτε.... Εννα πρέπει να το θκιεβάσω 5-6 φορές.
    Το ποστ φκαίνει μόνο σε σιρόπι, ή τζαι σε χάπι; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μανα μου κορη πρασιναδα ιντα μου αρεσκει! ξεκινω μαθηματα την δευτερα τζε ειμαι πολλα ενθουσιασμενος! αυριο εχω το πρωτο μου lecture! θελω δυναμενο διαβασμα γιατι 2 χρονια στρατο εξεχασα τα ουλλα! οι;ξδοιε;ιοεφξπθφξ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eίδες καλέ μου πως φαίνεται ο μελλοντικός συνάδελφος! Ατε καλη αρχή τζαι αν ποτέ χρειαστεις κάτι ξέρεις που μπορείς να αποταθείς! :))))

      Διαγραφή