Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Σάινς φορ ολ (8) - Ας μιλήσουμε για ιούς!!

Λοιπόν στο Σάιενς φορ ολ 7 εμιλησαμεν για τα ειδη κυττάρων, τα ευκαρυωτικά τζαι τα προκαρυωτικά. Οι ιοί δεν ανοικουν σε καμια κατηγορία, αλλά μοιαζουν παραπάνω με τα προκαρυωτικά με την έννοια οτι δεν εχουν δομημένο και οργανωμένο πυρήνα.

Όχι δεν είναι διαστημοπλοιο
του Σταρ Τρεκ/Γουόρς ορ
γουοτέβερ, ειναι ενα
σχεδιαγραμμα ενός βάιρους! :)
Οι ιοί ειναι υποχρεωτικά ενδοκυτταρικά παράσιτα, δηλαδή μπορούν να πολλάπλασιαστούν ΜΟΝΟ οταν ζουν μέσα σε ένα κύτταρο. Οταν είναι εκτός άλλων κυττάρων, τοτε ειναι αδρανείς, δηλαδή δεν μπορούν να πολλαπλασιαστουν. Οι μίνι-πυραυλοι ιοί, μπορουν να "ζήσουν" τζαι να αναπαραχθουν σε πολλά ειδη κυττάρων, ειτε ευκαρυωτικά είτε προκαρυωτικά. Ας δουμε ενα κύκλο αναπαραγωγής ενός ιού που μολύνει ενα βακηρίδιο γιατί ειναι το πιο απλό παράδειγμα.

Oπως μπορείτε να δειτε στο σημειο 2, ενας και μόνο ιος ειναι αρκετός
 για να προκαλέσει λοιμωξη! Αν το κυτταρο θα ζησει ή αν θα
 πεθάνει, εξαρτάται απο τον τύπο του ιού.  Μες την μέση βλέπετε φωτογραφια
ενος  βακτηριδίου το οποίο ειναι γεμάτο μικρα πυραυλούθκια (δηλαδή ιους)
οπως φαινεται κάτω που ενα πολλαααααα καλό μικροσκόπιο.

Μπορείτε επίσης να δείτε το πιο κατω βιντεο το οποίο δειχνει με ενα πολλά απλοποιημένο τροπο πως ενας ιός μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε ενα ανθρώπινο κυτταρο τζαι τις προσπάθειες του ανοσοποιητικού μας συστηματος  να καταπολεμήσει μια πιθανή λοιμωξη.





Τα βάιρουσες παρόλο που ειναι μικρά κιουτ πυραυλούθκια, ειναι επίσης υπουλα τζαι υποχθόνια! Για παραδειγμα μπορεί να εχεις μια μόλυνση αλλα ο ιός να ειναι inactive, αδρανεις ας τον πουμε στα ελληνικα, ωσπου ξαφνικά κάτι θα τον κινητοποιήσει. Τουτο μπορεί να ειναι μια άλλη ασθένεια, κακή διατροφή ή πολλά άλλα.

Ακόμα ενας λόγους που οι ιοί ειναι υπουλοι ειναι επειδη μπορούν να μεταλλαχτουν με μεγάλη ταχύτητα. Οσοι είδετε το βίντεο, θα είδετε οτι οταν ενας ιός μπαινει στο κυτταρο,  το DNA του ιού "ανακατώνετε" με του κυττάρου τζαι το κύτταρο αρχισει τζαι πολλαπλασιάζει το DNA του ιού λες τζαι ειναι δικό του τζαι μάλιστα με μεγάλη ταχυτητα. Επειδη το DNA εν τζαι που αλλο τυπο κυττάρου τζαι λογω της ταχυτητας, γινουνται αρκετά "λάθη" στην διαδικασία. Επίσης αμαν γινει ενα λάθος, τοτε το λάθος μπορεί να πολλαπλασιαστεί στην "φωτοτύπηση" του DNA. Αν το "λάθος" ειναι τραγικό για τον ιό, τζαι το αποτέλεσμα ειναι να μεν μπορουν να δημιουργηθουν μπέιμπι βάιρουσες, τοτε εν για καλο για το κύτταρο. Αν ομως το "λάθος" εν εμποδιζει τα μπέιμπι βάιρουσες να δημιουργηθουν, τοτε ο ένας ιός που εμπήκε μέσα σε ένα κυτταρο θα δημιουργήσει οχι μονο εκατομύρια αλλους, αλλα θα δημιουργήσει τζαι πολλα διαφορετικά είδη!

Για τουτο τον λόγο, δηλαδή η μεγάλη ταχύτητα με την οποία μεταλλέσετε το DNA του ιού, εν τοσο δυσκολο να καταπολεμηθούν οι ιογενείς λοιμώξης. Αν για παραδειγμα υπάρχει ενα φάρμακο για μια λοιμωξη, σε λια χρονια μπορει τουτο το φάρμακο να μην κάμνει τιποτε πλέον γιατι ο ιός εμεταλλάχτηκεν τοσο πολλά! Γι'αυτό τζαι η εφευρεση αντι-ιογενων λοιμώξεων εν πάρα πολλά δυσκολο πράμα.

Τωρα για το εμβόλιο της γρίπης μπορώ να σας πω τα εξής. Υπάρχουν πάάάάάρα πολλοι τύποι που ιούς που μπορούν να προκαλέσουν γρίπη. Τζαι εν κανει που υπάρχουν πολλά είδη, μεταλλάσουνται τζαι οπως σας εξήγησα παρα πολλά γρήγορα. Το εμβόλιο παράχει προστασία εναντι σε μερικους ιούς που στην εκαστοτε εποχή "εν της μόδας", δηλαδή εν ιοί που κυκλοφορούν στην πιάτσα. Ομως αυτο δεν σημαινει οτι καποιος που εβαλεν το εμβόλιο οτι εχει αντισώματα προς την γρίπη (Τί ειναι τα αντισώματα εν ενα ωραιο θέμα γιατι εν πρωτεΐνες τζαι ως γνωστό άι λαβ πρωτεΐνες!). Οποιος εβαλε το εμβόλιο, απλά θα αναπτύξει αντισώματα (αντίσταση δηλαδή) προς μερικους τύπους ιών. Τζαι στην περίπτωση που θα σε προφυλάξει το εμβόλιο, θα ειναι πιθανόν για λίο γιατί σε λιους μήνες οι ιοί που κυκλοφορούν εν τοσο μεταλλαγμένοι που με λία λόγια "που ήσουν;; πούποτε!" Εξου τζαι κάθε χρονο εχει νεό εμβόλιο. Το οτι κάθε χρονο εχει νεό εμβόλιο δεν ειναι κονσπιρασι θίορι ουτε απλά ενας τροπος των εταιρειών να μαζευκουν λεφτα. Εν τζαι το γεγονός οτι οι ιοί της περασμένης χρονιας εν so last year, για να μεν πω τζαι οι ιοί του περασμένου διμήνου.

Η προσωπική μου αποψη ειναι οτι πιθανότατα εν χάνει κάποιος να κάμει το εμβόλιο, ειδικα καποιος με "ευθραυστο" ανισοποιητικό σύστημα αλλά τζαι που την αλλη  το πιο πιθανόν ειναι να μεν κερδίζεις τζαι τίποτε. Το να υπάρξει ενα εμβόλιο "θαυματουργό" κατα της γρίπης εν πολλάαααααααααα δυσκολο πράμα.......

29 σχόλια:

  1. Thanxπρας πολλα καλο. Ακουσα παντως γονεις λιγους ομως που γενικα αφηνουν χωρις εμβολια τα μωρα τους λεγοντας οτι δεν θελουν να τα γεμισουν ιους,
    Εγω τους καμνω τα υποχρεωτικα αλλα οχι τα εξτρα τυπου γριπης.
    Καλο σαβατοκυριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δηλαδή δεν κάνουν ούτε τον απαραίτητο εμβολιασμό στα παιδιά;; ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ! δηλαδή το παιδάκι μπορεί να παίζει στον κήπο, την αυλή, το πάρκο να γρατσουνιστεί και να πάθει τέτανο;;;!! το να γρατσουνιστεί ένα παιδάκι είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο!
      επίσης παιδάκια που δεν έχουν εμβολιαστεί για τον αιμόφιλο της ινφλουέντζας, μπορεί να πάθουν επιγλωττίτιδα αν αρρωστήσουν που είναι πολύ σοβαρή και οξεία κατάσταση..
      και αυτά που αναφέρω είναι συχνά και πολύ πιθανά σενάρια, δεν αναφέρομαι σε ακραίες καταστάσεις!
      οκ κάποιες άλλες απο τις ασθένειες για τις οποίες εμβολιαζόμαστε έχουν σχεδόν εξαλειφθεί και τα ανεμβολίαστα παιδάκια δεν κινδυνεύουν, αλλά έχουν εξαλειφθεί γιαυτό ακριβώς τον λόγο! επειδή γίνονται μαζικοί πληθυσμιακοί εμβολιασμοί!
      θεωρώ ότι οι προγραμματισμένοι υποχρεωτικοί εμβολιάσμοί είναι απαραίτητοι και πολύ σημαντικοί!
      το εμβόλιο κατά της γρίππης δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο ή ιδιαίτερα χρήσιμο, εκτός σε ειδικές περιπτώσεις..

      Διαγραφή
    2. Θα συμφωνήσω τζαι με τες 2 σας κορούδες. Τα απαραιτητα που ως επιπτωσεις εχουν οσα ειπε η Βανίλια. Της γρίπης οπως ειπαμε και οι 2, μονο σε πολλά λιγες περιπτώσεις εχει πιθανότητα να καμει κατι. Σε υγιές μωρα εν θα το έκαμνα.

      Χαιρομαι που σου αρεσε Μάνα! :)

      Διαγραφή
  2. Πολλα ωραιο Πρας μου! Ευχαριστω!

    Εχω μιαν απορια. Πως ακριβως δουλευκει το εμβολιο?
    Οταν κολλησεις εναν ιο το σωμα σου παραγει αντισωματα. Οταν βαλεις το εμβολιο γινεται το ιδιο? Τζαι δηλαδη μπορει να αρρωστησεις τζαι λλιον ωσπου να γινουν τα αντισωματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επισης (λλια λλια τα θυμουμαι), οπως μου ειπε τζαι ο παιδιατρος, η κουβεντα που λαλουμεν για καποιον οτι "εκρυολογησε" εν στεκει. Δηλαδη εν υπαρχει ασθενεια κρυολογηματος. Τζεινο που συνβαινει ειναι τζεινο που ειπες τζι εσυ: "μπορεί να εχεις μια μόλυνση αλλα ο ιός να ειναι inactive, αδρανεις ας τον πουμε στα ελληνικα, ωσπου ξαφνικά κάτι θα τον κινητοποιήσει. Τουτο μπορεί να ειναι μια άλλη ασθένεια, κακή διατροφή ή πολλά άλλα."

      Δηλαδη καποιος εν ηδη προσβεβλημενος που καποιον ιο, ο οποιος ενεργοποιηθηκε επειδη εκρυολογησε/εσπασαν οι αμυνες του οργανισμου του λογω του οτι εκρυωσε κλπ

      Διαγραφή
    2. Θενξ Γρουτίτσα! Χαιρομαι που σου άρεσε!!! :)))

      Το εμβόλιο γενικά ή τζεινος της γρίπης;;; Σε γενικές γραμμές ναι τουτο γινεται....Για παραδειγμα αν θυμουμαι καλα, το εμβόλιο της γρίπης εν η inactive μορφη του ιού το εμβολιο για να παραχθουν αντισώματα. Γι'αυτο καμια φορα αμαν καμεις εμβόλιο, πονεις, η βράζει λιο τοπικα κτλ....εν γιατι μαζευκουνται τα αντισωματα να κάμουν πόλεμο. Αν σκεφτουμαι οτι τα αντισωματα εν ο στρατός του σώματος, τοτε το εμβόλιο στελνει λιους αντιπαλους στρατιώτες. Τα αντισωματα καμνουν πράκτις πως να εξολωθρεύσουν τον αντιπαλο, ετσι αν τυχει να ερτει ο εχθρός εν προετοιμαστμένα!!

      Πολύ πιθανόν για το δευτερο που λαλείς, αν τζαι ειμαι κάθε αλλο που ειδικός. Μπορει να υπάρχουν inactive ή latent viruses τζαι στην ατμοσφαιρα. Κλασσικο παράδειγμα latent virus ειναι ο ιός HIV (Human immunodeficiency virus). Συνηθως εν τζαι πεθανίσκεις που τον ιό, απλα κρατα συνεχεια σε εγρήγορση το ανισοιποιητικό συστημα τζαι πεθανίσκουν οι φορείς που άλλες ασθένειες, συνηθως απλές γρίπες που γινονται ασχημες χρονιες πνευμονίες.

      Οπως ειπες τζαι εσύ, το εκρύωσε εν αφορμή. Το οτι υπάρχουν ιοί παντού εν δεδομένο...τζαι οι inactive εν πιο δυσκολο καταπολεμηθουν οταν δεν ειναι στην ενεργη μορφή.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστω Πρασουλινα! Αν δεν ειχαμε κι εσενα νε!
      Ναι εν για τα εμβολια γενικα που μιλουσα :)

      Διαγραφή
    4. Για τον μπλογκερ, με τον μπλογκερ! χαχαχα

      Διαγραφή
  3. Εμβόλια τζιαι πελλάρες.. ESET NOD32 Antivirus τζιαι έshεις την κκελλέ σου ήσυχη :)

    Υ.Γ.: Κυρία, εθκιάβασα το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ....εσεις οι κάτοχοι μη-Μακ που θέλετε αντιβάιρους! :ΡΡΡΡΡ
      Αν τζαι εχω μακ ομως εχω ενα Νορτον τζαι καμνει σκαν καθε τοσο για προφύλαξη!! :))

      Υ.Γ. Εβαλα σου ενα γκολντεν σταρ! :)

      Διαγραφή
  4. νομίζω βρήκες το επόμενο θέμα της ενότητας, 'τα εμβόλια'..
    ο κόσμος σου σε χρειάζεται..!! :Ρ
    πέρα απο τα αστεία, είναι σημαντικό και απαραίτητο κεφάλαιο και είναι καλό όλοι να γνωρίζουμε τι είναι, τα είδη, πως λειτουργούν και για ποιο λόγο τα κάνουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω μαζι σου οτι εν σημαντικό, τζαι σε ευχαριστώ παρα πολύ για το κομμεντ -απαντηση στην Μάνα! :))))

      Ομως θα μου επιτρέψεις να μην ειναι το επομενο μου θέμα τα εμβόλια γιατι σε χωράφκια ξένα με υλη που δεν κατέχω εν μπορώ να καμω ποστ. Συρνω το μπαλάκι σε σένα αν θέλεις!!:))) Το επομενο θέμα θα εν είτε για αντισώματα είτε για καμια ιδέα που το ποστ "Ζητείται". :))))

      Ξανά θενξ! :))

      Διαγραφή
    2. θα σου το επιτρέψω :)))) χχαχαχααααα!!!

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ! Καλοσύνη σου! :ΡΡΡ :)))

      Διαγραφή
  5. Μακάρι να βρω την δουλειά που θέλω και σε κάποια στιγμή θα σε χρειαστώ για scientific counseling. Υπόσχεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. It's a deal! :))))) Ευχομαι κάθε επιτυχια στην εξευρεση εργασίας!!! :)))

      Διαγραφή
  6. Πολλά ενδιαφέρον Πρασινάδα μου, ευχαριστούμεν. Τζαι πολλά κατανοητό το φιλμάκι. Θέλω τζιάλλον!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω!! Χαιρομαι! Θα προσπαθησω να βρίσκω βιντεάκια για τα Σάιενς φορ ολ τωρά τζαι να πάει! :)))

      Διαγραφή
  7. Πρασινάδα πάρα πολλά ενδιαφέρον ποστ!! Σε ευχαριστουμε και ελπίζω να υπάρχει και συνέχεια! Ξέρω οτι δεν είσαι γιατρός αλλά μιας και μιλάς για ιούς έχω την εξής απορία κατά πόσων οι διάφοροι ιοι μπορούν να μεταδοθούν εαν είναι π.χ χειμώνας και δεν ντυθείς καλά. Ποτέ εν εκατάλαβα τούτο με το κρίο τζαι τι σχέση έσιει με τις αρρώστιες??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι ειλικρινα που το ήβρετε ενδιαφέρον τζαι σιγουρα θα υπάρξουν τζαι άλλα για διαφορα θέματα γιατι αρεσκει μου απιστευτα να γραφω για θέματα που μου αρέσκουν τζαι εμένα.

      Αν θυμουμαι καλα, η απάντηση στην ερώτηση σου ειναι οτι οι ιοί "προτιμουν
      τις πιο κρύες θερμοκρασίες. Ειδικα οταν ειναι στην "inactive" μορφη τους, οι κρυες θερμοκρασίες ευνοούν την συντήρηση τους. Το αν κρυώσεις εσυ, ειναι γιατι βάλλεις τον εαυτό σου σε μια πιο "ευάλωτη" κατασταση τζαι επειδη εν πιο ευνοϊκες οι συνθήκες για τους ιούς, τοτε απλα εχεις παραπάνω πιθανότητες να αρπάξεις κάτι.

      Υ.Γ. Αν εισαι το ίδιο ατομο που αφησες κομμεντ στο "Ζητειται" τζαι εαν και εφόσον επιθυμεις να σε ξεχωρίζω που τους άλλους ανώνυμους, θα το εκτιμούσα αν μου αφηνες κανένα αρχικό/ψευδωνύμο ή οτιδήποτε για να σε ξεχωρίζω. Φυσικα αν δεν θέλεις δεν υπάρχει προβλημα! :))

      Διαγραφή
  8. Εγώ είμαι ναί:) εννά σου τα πρήζω λίο με τις ερωτήσεις μου, αλλά έχω ιατρικά αποθημένα και με ενδιαφέρει εξαιρετικά ο,τι αφορά το σώμα μας και τι συμβαίνει, οπόταν ευχαριστώ για τις γνώσεις σου και τις απαντήσεις σου και εκ των προτέρων! Απο εδώ και πέρα θα υπογράφω σαν anonymi X! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εν μου τα πρήζεις καθόλου! Αντιθέτως. Απλα αν μου βάλλεις ενα σημα κατατεθέν εν θα χρειαζεται να επαναλαμβάνω πράματα. Μετα χαρας να βοηθω στην λυση αποριών φτανει να ξέρω την απάντηση...Αλλιως θα σου λαλώ ενα "Εν είμαι σιουρη θα το κοιτάξω τζαι θα σου πω." Αν οτιδήποτε μπορείς να με βρεις στο prasinada@gmail.com

      Διαγραφή
  9. ευχαριστώ και για την απάντησή σου στην απορία μου εν τω μεταξύ! Με εκάλυψες απόλυτα.

    anonymi X

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολλά ενημερωτικό το ποστ Πρας. Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση των εμβολίων. Θυμούμαι με τη γρίππη των πτηνών που οι γιατροί εμοιραστήκαν στο κατά πόσο ήταν αναγκαίο κάποιος να βάλει το εν λόγω εμβόλιο.

    Υ.Γ. Το εμβόλιο της γρίππης συστήνουν το συνήθως σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού... διαβητικούς, καρδιοπαθείς κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το Υ.Γ. εγραψα στο ποστ οτι μονο για ευαλωτες ομάδες μπορει να εχει καποια χρησιμοτητα... Η κατάχρηση στα πάντα δεν ειναι καλό πραμα! :)

      Διαγραφή
  11. κυρία..έχω hangover! δεν μπορώ να παρακολουθήσω μάθημα:p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Great post. I am going through some of these issues
    as well..
    Feel free to visit my site man u january 2013 transfer news

    ΑπάντησηΔιαγραφή