Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

"Ζει τα ωραία πράγματα, μ'αίμα και με θυσίες"

Σαν ανακάτωνα το youtube, έδωκα πάνω σε τουτο το βίντεο που στο νου μου έφερεν μια σειρά απο συνειρμούς.....



Εθυμήθηκα κάτι εκπομπές που εβλεπα παλια. Στα σχολικά μου χρόνια, το αγαπημένο μου κανάλι στην τηλεόραση ηταν...(μεν γελάτε) η ΕΡΤ! Εμεις δεν εμεγαλώσαμε με κινητα τζαι το κομπιούτερ εν το επολλοχρησιμοποιούσα...εν ηταν τοσο αναπτηγμένο τότε....Ημουν ομως τυχερη τζαι στο δωμάτιο μου ειχα μια μικρή τηλεόραση. Σε τουτη την τηλεόραση ειδα πάρα, μα πάρα, πολλές εκπομπές της ΕΡΤ. Οι αγαπημένες μου ήταν τζαι είναι τζείνες που ηταν αφιερώματα σε τραγουδιστές, συνθέτες, στιχουργους, ηθοποιούς κτλ που με ενδιαφέραν. Ακόμα μέχρι σήμερα πάω πισω τζαι βλέπω έτσι εκπομπές.

Μια μέρα θυμουμαι ηταν ο παπάς μου στην τηλεόραση στο χωλ τζαι εφωναξεν μου γιατι έσhει μια εκπομπή "που τζείνες που σου αρέσκουν". Μιλουμε για τέλη της δεκαετίας του 90. Η εκπομπή ήταν ένα αφιέρωμα στο Νίκο Παπάζογλου αλλά δεν θυμούμαι παραπάνω λεπτομέριες. Σε κάποια φάση εδειχνε τον μαζι με τους μουσικούς του να στήνουν την σκηνη σε ένα χωρκό της ορεινής Ελλάδος. Τα μηχανήματα εκουβαλούσαν τα κάτι γαϊδουράκια τζαι ο Παπάζογλου ελάλεν οτι αφου τζει πάνω εν παν αυτοκίνητα τζαι εγω θέλω να τραγουδήσω για τουτους τους ανθρώπους.

Σε κάποια φάση εμίλαν ο Σαββόπουλος. Ελάλεν για τον τζαιρό που εζούσαν στο ίδιο σπιτι με τον Παπάζογλου στην Αθήνα τζαι επερνούσαν δύσκολα. Ελάλεν συγκεκριμένα οτι δεν εβαστουσαν λεφτά τζαι οτι επροσπαθουσαν να ζουν που την μουσική τους σε μια δυσκολη εποχή.... Μια μέρα ειπεν, εφερεν τους η γειτόνισσα ενα πιάτο φακές. Ο Παπαζογλου ειπεν του να μεν τες φάμεν ουλλες, να φαμεν τες μισές για να αφήκουμεν της υπολοιπες για αυριο...γιατι ποιός ξέρει αν θα έχουμε αυριο να φάμε. Ο Σαββόπουλος εσυμφωνησεν. Εσκεπάσαν τες με μια πετσέτα ειπεν τζαι αφησαν τες στο πάγκο. Την αλλη μέρα επίαν να φαν, τζαι με το που εσηκώσαν την πετσέτα, ειδαν οτι το φαί τους ήταν γεμάτο λιμπούρους (κοινώς μυρμήγκάκια για τους εξ Ελλάδος). Το κλάμα που εσύραμε τζεινη την ημέρα λαλεί ο Σαββόπουλος "δεν θα το ξεχάσω, οπως δεν θα ξεχάσω το πόσα περάσαμε και πόσα μας δένουν με τον Νίκο".

Θυμούμαι να σκέφτουμαι οτι μπράβο του που τα λαλεί τουτα. Σημαινει οτι δεν ξεχνά το πως αρχισε, ασχετα με οτι εκατάφερε στην πορεία.  Ξέρω οτι σημερα ο Σαββόπουλος εκφράζει συχνά της πολιτικές του απόψεις αλλά δεν τα παρακολουθω τουτα τζαι δεν με ενδιαφέρουν να σας πω την αλήθκεια. Εν πέραν του τζεινου που θέλω να πω γιατί εν τέλει ο Σαββόπουλος επηρέασεν την επόμενη γενιά καταλυτικα. Τζαμέ που θέλω να καταλύξω εν οτι εν πολλά σημαντικό να μεν ξεχνά καποιος που πόθεν εξεκίνησε τζαι που πόθεν ένι. Τα βιώματα μας εν μέρος του τί ειμαστε. Τουτο εσκέφτουμουν οταν εβλεπα το βίντεο με τους θκυό τους να τραγουδουν ενω κάθουντε κάτω που ένα δέντρο. Εν τέλη οι ανθρωποι που θαυμάζω εν οι απλοί....

Τζαι μετά ειδα το τουτο.



Τζαι εσκέφτηκα τι ωραία που μετά όι μόνο εκαταφέραν να πετύχουν αλλα πέρνουν μαζί τους νέα παιδιά, οπως τοτε ενα αμούστακο Αλκίνοο Ιωαννίδη που φαίνεται να το καταδιασκεδάζει τζαι που σε πάμπολλες συνεντευξεις του λαλεί πως εμεγάλωσεν με τα τραγούδια του Σαββοπουλου τζαι θεωρεί τον ενα που τους πρωτεργάτες του όρου "Τραγουδοποιός". Νομιζω αμαν θυμάσαι απο πόθεν εξεκίνησες μπορείς μετα, οταν έρτει η σειρά σου, να μεταφέρεις την γνώση σου σε άλλους τζαι να απλώσεις μια χείρα βοηθείας. Οι παλιοί να αφησουν χώρο στους νέους με ταλέντο, τζαι να τους μάθουν οσα ξέρουν για να τα πάρουν ενα βήμα πάρακατω. Τουτο ισχύει για όλα τα επαγγέλματα τζαι για την ζωή γενικά. Φτανει οι νέοι να δειχνουν σεβασμό στις εμπειρίες των αξιόλογων μεγαλύτερων τζαι οι μεγαλύτεροι να μεν εχουν το κομπλεξ οτι οι νέοι θα τους πάρουν τις θέσεις. Νομίζω έτσι μπορεί να προχωρήσει ο κόσμος μπροστά.

Ευχομαι καλή εβδομάδα σε όλους τζαι να θυμούμαστε τζεινο που λαλεί το τραγούδι

Ζει τα ωραία πράγματα, μ'αίμα και με θυσίες,
προς το συμφέρον όλων σας και το κοινό καλό.
Δε θα σας πει παινέματα, δεν ξέρει κολακείες,
και για την ευτυχία σας πληρώνει το καιρό.


Υ.Γ. Το τραγούδι ονομάζεται "Παράβαση". Το 1975 το Εθνικό Θέατρο εζήτησεν που τον Σαββόπουλο να γράψει την μουσική για να ανεβάσουν την παρασταση "Αχαρνης" του Αριστοφάνη. Η παράσταση δεν ανέβηκε ποτέ αλλά το 77 το εκυκλοφόρησε μόνος σε δίσκο  ο Σαββόπουλος. Το δευτερο βίντεο ειναι  που την παράσταση "Σαββόραμα" τέλη του 2000 στο Μέγαρο Μουσικής. Για ένα πιο μεγάλο βέρσιον δαμέ.

20 σχόλια:

  1. Μετά από μια πολλά γεμάτη Κυριακή και ύπνο, ξύπνησα πριν λίγο (5καικατιτοπρωί). Η καλημέρα σου ήταν τέλεια!
    Ο Σαββόπουλος σίγουρα επηρέασε μιάμιση γενιά αν όχι δύο (νομίζω επρόλαβε και τη δική μας τσας),πόσο δίκαιο έχεις!
    Δεν γνώριζα πολλά για τη φιλία του Σαββαόπουλου με τον Ν.Παπάζογλου,αν και διάβασα κατά καιρούς πάμπολλα για τον δεύτερο, ο οποίος ήταν απλός μέχρι τέλους καθώς θυμούνται πολλοί Θεσσαλονικείς.

    Μάθαμε πάλι κάτι,ακόμη κι εμείς που λατρεύαμε ΕΡΤ! Μα γιατί να δικαιολογείς την αγάπη σου στην ΕΡΤ όταν ζεις στην Κύπρο στην προδορυφορική/προνόβα εποχή; Και τώρα όποτε πάω Κύπρο,ξενυχτώ για να δω συνεντεύξεις και ντοκυμαντέρ στο συγκεκριμένο κανάλι. Συγγραφείς,άνθρωποι του θεάτρου,της μουσικής,ποιητές,ακαδημαϊκοί,επιστήμονες,
    άνθρωποι που δεν συναντάς πουθενά αλλού.

    Επαραμακρυγορήσαμε πάλι :)))))))))))))
    Καλή σου νύχτα Πρας,
    και καλημέρα σου όταν ξυπνήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλά ρισπέκτιτ καλλιτέχνες τζιαι οι θκιο τους. Τούντη ιστορία με τις φακές εν τη ήξερα, αλλά σου δείχνει πόση θέληση έσhιει ένας άνθρωπος. Τούτο κάμνει με να τους εκτιμώ ακόμα παραπάνω. Πολλά όμορφα μας άρκεψες την εφτομάδα Πρασινάδα μου. Θανξ για την αξέχαστη μουσική.

    Καλημέρες που το χρυσοπράσινο! (πάω περπάτημα το Συσέγκιο νάου με χαμόγελο στα χείλη) :) xxxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαββόπουλος και Παπάζογλου α.. Τυχεροί όσοι τους είδαν μαζί. Επαρακολούθησα για πρώτη φορά τον Σαββόπουλο τον προηγούμενο Δεκέμβρη που ήταν στην Κύπρο. Είναι υπέροχος και όχι μόνο μουσικά αλλά και ως άνθρωπος πολλά απλός. Είναι μαγικό το πως μεταλλάσσει την επαναστατική μπάσα φωνή του με την τόση ιδιαίτερη χροιά στην πιο τρυφερή - μελωδική φωνή που μπορεί να αγγίξει την πιο ευαίσθητη πλευρά του εαυτού σου. Ο χώρος ήταν γεμάτος με ανθρώπους κάθε ηλικίας. Έκαμε μου εντύπωση ένας πατέρας με τους δυό τους γιους στην εφηβεία (τούτο θα πεί διαχρονική αξία δυό διαφορετικές γενιές να ευχαριστιούνται με ακριβώς το ίδιο πράμα). Συγχώρα με για το σεντόνι αλλά εν που ενθουσιάζουμαι :).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ πάλε έχω ένα κόλλημα, εν μου αρέσκει να ξέρω τίποτε για τις ζωες των μουσικών που μου αρέσκουν. Αποφέυγω το; ή εν με ενδιαφέρει; Ενιξέρω, αλλά εν μου αρέσκει να ξέρω πως έχουν ανθρώπινη υπόσταση. Θέλω να τους ξέρω μόνο μέσα που τα τραγούδια τους.

    Αλλά συμφωνώ πως εν καλά να θυμάσαι πόθεν ήρτες, εχτός που ούλλα τ'αλλλά βοηθά σε να καταλαμβαίνεις και τον εαυτό σου τη δεδομένη στιγμή τζαι αφού καταλαμβαίνεις γιατί είσαι έτσι εν τζαι πιο εύκολο (νομίζω) να προχωρήσεις.

    Άτε τζαι καλή μας βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ωραίο πόστ!
    καλημέρα και καλή βδομάδα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. :) ε εγέλασα με το αμούστακος ο Ιωαννίδης.. εν γύρω στα 31 σε τούντο βίντεο αλλά τζιαι πάλε 2012 με 3 κοπελούθκια τζιαι γκρίζωπές ανταύγες πάλε αμούστακος ένει χεχεχε
    τιπ Ακουσες το διπλό cd του Ιωαννίδη με τίτλο Γυάλινος κόσμος? ψάξε το.. χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άμμαν δείς την ζωή του ανθρώπου που έγραψε ή τραγούδησε τα τραγούδια που ακούεις, και δεις την ιστορική γραμμή της πορείας του, απομυθοποιείς τον τζαι βλέπεις τον άνθρωπο τζαι όι τον θεό που τον έκαμες, πράμα που είναι πολλά όμορφο.

    Όι μόνο στην μουσική αλλά και αλλού.

    Σταματάς να τον ακούεις τζαι να έρχεσαι σε ακούσιον οργασμόν, κοινώς να χύνεις, αλλά ακούεις τον τζαι λαλείς άδε τον άνθρωπο τι έγραψε τότε που έγινε το τάδε. Αρκετά πιο σημαντικό κατ' εμέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρας ωραίο το ποστ αν τζαι προσωπικά πιστεύω πως ο θαυμασμός πρέπει να πάει στην πράξη τζαι οι στο άτομο! Συμφωνώ απόλυτα πως εν πρέπει να ξεχνάς από που ξεκίνησες γιατί χάνεις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να φκάλεις το συμπέρασμα σου για την ζωή :)

    Μάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την "Παραβαση" τραγουδα την τζι η κορασα με στομφο!
    Καλη σου μερα Πρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Μωβ
    Α!! Χαιρομαι πάρα πολλά που σου εφτιαξεν το πρωινό!Σίουρα επηρέασεν τζαι την δική μας γενιά. Εδω επηρεάζει τζαι την πιο νέα!
    Ναι τζαι εγώ αγαπώ την ΕΡΤ! Νομίζω η ΕΡΤ των μαθητικων μου χρόνων θέλει ποστ που μόνη της! Εξαιρετικές εκπομπές! :)
    Καλήμέρα μου (μόλις ήρτα λαπ) τζαι καλησπέρα σου! :))))

    @Λου
    Καλημέρες Λου που ένα ηλιόλουστο Σικάγο!!! Τζαι εμένα κάμνει με να τους εκτιμώ παραπάνω! Ελπιζω τζαι η Σύση να εκτιμησε το μουσικό σου ξύπνημα!! :)))) χχχχ

    @ΑΕνιμα
    Ολα τα σεντόνια ευπρόσδεκτα ρε, ειδικα αμαν εν που ενθουσιασμό! :)
    Εγω δεν ειδα κανένα που τους δύο λάιβ! Ηθελα να δω τον Σαββόπουλο πριν λία χρονια οταν επαιζαν οι 3 τους με τον Σταυρο Λάντσια τζαι των Κιουρτσόγλου τζαι επισης τι δεν θα έδινα να εθώρουν έτσι παραστάσεις στο Ηρώδειο (στο οποιο μια μεγάλη μου επιθυμία ειναι να πάω σε μια συναυλία/παράσταση). Νομιζω τουτο που αναφέρεις για τον παπά με τους γιους εν πολλά σημαντικο. Μακαρι να το εκάμναν παραπάνω άτομα! :)

    @Μαριλού
    Εμένα πάλε αρέσκει μου γιατι τουλάχιστον για τους "τραγουδοποιούς" η ζωή τους τζαι τα τραγούδια τους εν αλληλένδετα!

    Καλή εβδομάδα! :)

    @Ράνια
    Θενξ τζαι καλη εβδομάδα τζαι σε σένα!! :))

    @μαθητούδι
    Μετά που το εγραψα εσκέφτηκα το! Αλλα οκ στα 30-31 ήταν λίο αμουστακος. Οκέι, όι τόσο αμούστακος...αλλά αφου τωρα τα τελευταία χρόνια του εφάνηκε η ηλικία του που εγκριζέψεν το μαλλί!
    Ενα θα σου πω...μες το αυτοκίνητο κάμνω την χορωδία!!! χαχαχα :)))

    @Εύρος
    Συμφωνώ. Ανέβαινει συχνά στην εκτίμηση σου ενεν;;; Φυσικά υπάρχουν τζαι μερικοί που πέφτουν στην εκτίμηση αλλά έτσι ειναι. Εν ωράιο γιατι εν τέλη είμαστε ουλλοι ανθρωποι, απλά μερικοί είχαν την τύχη να γεννηθουν με ενα καλλιτεχνικό χάρισμα το οποιο αξιοποιήσαν.

    @Μάριος
    Ναι ο θαυμασμός πρεπει να πιαίνει στην πράξη, αλλά την πράξη δεν παύει να την έπραξε ενα άτομο ή πολλά μαζί! Εν τζαι γίνεται που μόνη της. Κατα τα άλλα συμφωνώ! :)

    @Γρούτα
    Αμανα μου κόρη! Ακόμα ένας λόγος που θέλει αφιέρωμα η κοράσα! Τουτη εν "δική" μας!! :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σωστά όμως πρέπει να ξέρεις όλες τες πράξεις για να κρίνεις ολοκληρωτικά το άτομο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ενιξερω αγαπητέ/η ανώνυμη πότε έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε....νομίζω εν ανάλογα με την περίπτωση...εχτος αν με το να "κρίνω" εννοείς να έχω αποψη για ένα ατομο. Εγω στο ποστ απλά εχρησιμοποίησα το τραγούδι σαν παραδειγμα για το οτι πρεπει να θυμούμαστε ποθεν ερκούμαστε, τζαι οταν φτασουμε καπου να βοηθούμε αλλους που εν στην θέση που ειμασταν κάποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Ανώνυμος: Εκτός και αν εν συγγραφέας θεατρικών μονόπρακτων περίπτωση όπου η πράξη είναι μόνο μία οπότε το πρόβλημα καθίσταται trivial, ή της περιπτώσεως όπου πρόκειται για μουσουργό μαθηματικό οπόταν οι πράξεις είναι άπειρες και οπόταν το πρόβλημα καθίσταται άλυτον.

    (Εννα μας πιαν τζαι την ανωνυμίαν όπως πάσιν δαμέσα !)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. χμμμμμμ.... Δηλαδή κάτι άλλοι που εν είχαμε ούτε ΕΡΤ την εποχή που εμεγαλώναμε που μας βάλλεις δηλαδή;...... Πέραν ορίου επισκευής που λένε και στην ΕΦ; αχ βαχ, ξαχ..... Εδοκίμασα να πω στους φοιτητές μου για τερματικά VT200 της DEC και ότι όταν ήμουν προπτυχιακός είχαμε μονόχρωμες οθόνες χωρίς παράθυρα, χωρίς ποντικούς και χωρίς δισκέττες κλπ και έπεσε πολλή γέλιο στην τάξη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Εύρος
    Εξύπνησε ο Sheldon μέσα σου! χαχαχαχα :)))

    (Το καλό έκαμες sign in εσύ σημερα τζαι αναγνωρίζουμεν σε!)

    @Αντρέας
    Τζαι εμένα το πρώτο μου κομπιουτερ ήταν DOS τζαι χωρίς ποντικάκι. Τζαι εγώ επρολαβα την προ-ΕΡΤ εποχή τζαι το ΡΙΚ να αρχίζει η ώρα 6 το απογευμα τζαι να τελειώνει πριν τα μεσάνυχτα. Εκαθουμουν που η ώρα 5.55 μ.μ τζαι επερίμενα! Τζαι ως γνωστό, εγώ ειμαι νεότατη, άρα τζαι εσυ νεότατος είσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ ωραίο και το σημερινό σου ποστ. Μου αρέσει κι εμένα πολύ το τραγούδι, το άκουσα τυχαία πριν χρόνια, σε μια μικρή συναυλία στην πλατεία της Φανερωμένης, το έψαξα και το βρήκα αλλά δεν ήξερα όλη την ιστορία του. Θενκς. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες ότι πρέπει να ξέρουμε ποιοι ειμαστε και από που ξεκινήσαμε. Ισχύει σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε συλλογικό, δεν μπορείς να καταφέρεις κάτι μέσα από τη λήθη, πρέπει να δεκτείς το ποιος ήσουν και να το δεις κριτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. sorry alla den yparxei tpt aplo na ka8esai katw apo ena dentro kai na pezeis etsi tragoudia..
    -mpirimpimplom

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Απολογούμαι, εγώ είμουν ο ανώνυμος! Πρας το 'κρίνω' εννοώ το ως το να έχω άποψη για ένα άτομο ειδικά όταν το άτομο είναι γνωστό στο ευρύτερο κοινό. Στα υπόλοιπα συμφωνούμε απλά είπα μια άποψη!

    @Εύρος Νομίζω είσαι ένα στεπ μπροστά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Σκουλουκούιν
    Χαιρομαι που σου άρεσε το ποστ τζαι συμφωνω σε όλα όσα ειπες. :)

    @mpirimpimplom
    Επειδή ειμαι μονο με ένα καφέ σημερα, εν σε επιασα ακριβώς...εννοεις ενεν απλό το τραγούδι;;;(ναί δεν είναι!)

    @Μαριος
    Συμφωνώ μαζί σου τωρα που εκαμες ντιφάιν το "κρίνω"

    ΑπάντησηΔιαγραφή