Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Το δίλημμα της αλήθειας

Μια που τις "φιλοσοφίες" που έχω στην ζωή, συνοψίζεται σε ενα απλο παράδειγμα.

Εισαι καταστήματα με ενα ατομο που εκτιμας/αγαπάς/θέλεις να έσhεις στην ζωή σου τζαι ρωτα σε αν εν ωραίο το φορεμα που δοκιμάζει.  Κατα την αποψη μου η πιθανές απαντήσεις είναι τρεις.
1. Εν τέλειο! Εν πολλά όμορφο τζαι πάει σου. Να το πιάσεις.
2. Ρε εν ωραίο το φορεμα, αλλά εν σε κολακεύει, εν σου πάει. 
3. Πάει σου ρε, εν του στυλ σου. Εν μου αρέσκει σαν φόρεμα ομως, εγω εν θα το εφόρουν. Αλλά για σενα, για το στυλ σου εν πολλά ωραίο.
4. Ουτε ο χειρότερος εχθρός μου εν θα ήθελα να το φορήσει! Οπως το εβαλες πίαινε να το φκαλεις!

Το να πεις ψέμα ή το να "χρυσώσεις" το χάπι, θεωρω οτι δεν ειναι επιλογη. Μην ξεχνάς αλλωστε οτι τζεινος/τζεινη σε ερωτησεν την γνώμη σου μιας εξαρχής, αρα περιμένει την απάντηση σου. Τζαι επειδή τουτο το πλάσμα που έσhεις απέναντι σου, το αγαπάς/εκτιμας/θελεις να έσhεις στην ζωή σου, οφειλεις να πεις την ειλικρινέστατη σου γνώμη. Φυσικά χωρις να προσπαθείς να προσβάλλεις τζεινο το ατομο που έσhεις απέναντι σου. Ο/Η απέναντι επειδη εσhει αμοιβαία ασθήματα δεχεται τζαι εκτιμά το γεγονός οτι εισαι ειλικρινής. Τζαι αφου εν τέθκοια τα δεδομένα της σχέσης, η πιθανότητα ζήλειας, ανταγωνισμού κτλ εν εχουν θέση. Το καλο της υποθεσης εν οτι σε ετσι σχέσεις, ξερουν τζαι τα 2 ατομα οτι εχουν στην ζωή τους ενα ατομο που θα τους λαλεί την αλήθκεια τζαι μπορουν να βασιστουν πάνω του τζαι αν ποτέ ξεφυγουν θα τους επαναφέρει στην "πραγματικότητα".  

Τέθκοια σχέση εχω με πολλά λιους ανθρωπους στην ζωή μου, μετριουνται στο ενα σhερι. 

Τζαι τωρα ερκεται το ερώτημα, τί κάμνεις οταν σου ζητουν την άποψη σου, εσυ έσhεις μιαν αποψη, αλλά ξέρεις οτι εν σκληρή τζαι θα πληγώσει τον αλλον. Το γεγονός οτι δεν ειναι μεσα σε τζεινα τα ατομα τους ενος σhερκου, εν με αφήνει να πω της συγκεκριμένης την γνωμη μου χωρίς φοβο και πάθος. Που την αλλη ειμαστε φιλες (με την λιο πιο ευρήτερη έννοια του όρου). Ξερω οτι δουλευκει σκληρά, τζαι προσπαθεί, αλλα επισης ξέρω οτι δεν κάμνει για τουτο το επαγγελμα που θέλει να κάμει. Εν θελω ομως να της κοψω τα φτερά της γιατι ποιά ειμαι εγω στο κάτω κάτω να της πω αν κάμνει η όι για το επαγγελμα. Απλα θωρω την να προσπαθεί, να δουλευκει ωρες τζαι να μεν πιαίνει που ποτε. Προσπαθω να την βοηθώ, μιας τζαι ειμαστε του ιδίου κλαδου, τζαι συχνα λυω απορίες της, στέλλω ολοκληρα ήμειλ με συμβουλες για το πως να κάμει πειράματα αλλα θωρω οτι δυσκολευκεται. Τους 5-6 μήνες που ειμασταν στο ίδιο εργαστήριο, εμαθα τις πάρα πολλά πράματα, αλλα με το που έφυα, εν μπορω να καμω πολλά πραματα που μακρια. 

Νομίζω οτι απλά εφτασα στο συμπερασμά οτι θα την βοηθώ οπως την βοηθώ πάντα, θα την συμβουλευκω να τελειώσει το διδακτορικό που άρχισε, τζαι μεσα που τις συμβουλές μου, θα προσπαθήσω να την καθοδηγήσω σε αλλες μελλοντικές οδους, π.χ. θα εγίνετουν μια τέλεια τεχνικός εργαστηρίου, τζαι όι στην ακαδημαϊκή καρίερα που σκέφτεται. Νομιζω εν το λιγοτερο που μπορώ να κάμω εν τουτο.

14 σχόλια:

  1. νομίζω it's best to always go with the truth..μερικές φορές ναι πληγώνει αλλά looking back εννά ξέρει οτι της έδωσες την πιο σωστή συμβουλή και εννά το εκτιμήσει.
    αν ήσουν εσύ στην θέση της εν θα ήθελες να κάμει το ίδιο κάποιος για σένα..έστω και αν δεν είναι μέσα σε τζείνους του τέλεια στενούς σου φίλους.
    Μερικές φορές οι απαντήσεις/guidance που ψάχνουμε έρκουντε που τζιάμε που εν το περιμένουμε!

    Rania

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και 'γω νομίζω πως η αλήθεια εν καλύτερη και επίσης πάντα εν και ο τρόπος που εννα πεις του άλλου κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. συμφωνώ με τη Ράνια και τη Μαριλού, αλλά νομίζω ότι εν καλά που λες να την βοηθήσεις μέχρι να τελειώσει το διδακτορικό και εκεί να προσπαθήσεις να της εξηγήσεις τι βλέπεις εσύ καλύτερο για εκείνη. Στο κάτω κάτω εσύ θα της πεις την άποψη σου και μετά εκείνη θα αποφασίσει. Αλλά ειδικά για ακαδημαικό τομέα, δεν κάμνουμε όλοι. Εγώ ας πούμε εξεκαθάρισα το του εαυτού μου, τελειώνεις εαυτέ μου το διδακτορικό και ψάχνεις για άλλες ευκαιρίες σχετικές με έρευνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακριβώς πάντα να λέεις την αλήθεια με γλυκό τρόπο, χωρίς να προσβάλεις τον άλλο.
    Μια φορά είπα μιαν αλήθεια που έμαθα...εν την είδα..αλλά είπαν μου το ιδιο πράμα πολλοι. Ανάφερα το στη κολλητή μου για να το ερευνήσει και να το έχει στα υπόψιν χωρίς να το θεωρήσει δεδομένο. ΟΜΩΣ με απέρριψε, με αμφισβήτησε και δεν μου ξαναμιλησε! Μετα την παρέλευση 12 ετών η φίλη με γύρεψε..μου απολογήθηκε και μου είπε ότι είχα δίκαιο. Αυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάλι βλέπω τα πράματα διαφορετικά. Μπορεί να φταίει που άρχισα να κοντεύκω ηλικία πρεσβιωπίας.

    Οι απόψεις μου, αφού τις ζητάς είναι :

    1. Προτιμώ να κάνω τα ψώνια μου μόνη μου. Και οι φίλες μου μόνες τους. Τούτον σημαίνει ότι αποφεύγω να αναμειγνύομαι στις αποφάσεις των άλλων. Ναι, εν φίλες, φίλοι. Εν ζωές τους όμως. Δικές τους. Εκείνες πρέπει να πάρουν το ρίσκο.

    2. Έχει φορές που μπορεί να με ρωτήσουν για κάτι σημαντικό. π.χ. Μια φίλη μου για παράδειγμα ήθελε να της πω την γνώμη μου για κάποιον που έφκαινεν και έβλεπε να προχωρά το θέμα σε σχέση. Φυσικά εν της είπα τίποτε. Είπα της ξεκάθαρα ότι εν θέλω να μπω σε αυτή τη θέση.

    3. Μετά τη δεύτερη βότκα λέω αλήθειες.

    4. Αν ρωτηθώ και μου βγει να πω την αλήθεια, θα την πω. Θέλει ας μείνει ο άλλος , θέλει ας κόψει βούρος.

    5. Νομίζω σε θέματα όπως αυτό που αναφέρεις, η βοήθεια θα έπρεπε να έρχεται από κάποιον σύμβουλο. Κάποιον ειδικό. Αν νιώθεις ότι θέλεις να πάρεις αυτό το ρόλο, καλώς. Αλλά είναι δική σου επιλογή να βοηθήσεις. Και μένεις ως εκεί. Χωρίς απαιτήσεις και χωρίς να νιώθεις ότι έχεις την ευθύνη γι αυτό το άτομο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ουφ.. βρίσκω το πάρα πολλά δύσκολο πράμα. και θεωρώ οτι εν πολλά πιο εύκολο το θέμα του φορέματος εν θέμα γούστου εν θέμα διαφορετικής οπτικής γωνίας κλπ. ταιριάζει και με το θέμα των προσδοκιών που ανέλυσες άλλες φορές. μερικές φορές μπορεί να έχουμε πολλές προσδοκίες που τον εαυτό μας αλλά όι τις κατάλληλες ικανότητες να πετύχουμε τους στόχους μας. κανένας κατά την άποψή μου εν δέχεται έτσι αλήθεια. να του πεις δηλαδή, ξέρεις εν κάμνεις για τούτο. ιδιαίτερα άμαν αφορά επαγγελματικά θέματα επειδή έννεν θέμα διαφορετικού γούστου εν θέμα περνά σου ή εν σου περνά να κάμεις κάτι..δύσκολη η θέση σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό μου θυμίζει την σύζυγο/γκόμενα/κλπ που ρωτά τον σύζυγο/γκόμενο/κλπ:

    Αγάπη μου έβαλα βάρος;

    Και αυτός θα μπορούσε να απαντήσει:

    Μα τι λες αγάπη μου! Είσαι τέλεια/απίθανή/πανέμορφη/κλπ κλπ....

    Και η αντίδραση αυτής;

    Ζώον, κτήνος, βάρβαρε, δεν μου δίνεις καθόλου σημασία, δεν νοιάζεσαι για μένα, πώς μπορεί να μην είδες ότι έβαλα βάρος κλπ κλπ

    Θα μπορούσε βέβαια (αυτός) να απαντήσει:

    Ε... τώρα που το λες αγάπη μου λίγα κιλάκια τα έχεις βάλει....

    Και η απάντηση της κορούς :)

    Ζώον, κτήνος, βάρβαρε, με βλέπεις απλά ως ένα κομμάτι κρέας, δεν νοιάζεσαι για μένα, πώς μπορεί να λες ότι έβαλα βάρος κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Ράνια
    Τζαι εγώ ειμαι πάντα υπερ της αλήθκειας αλλα θελω να γινεται με τροπο οπου ο αλλος ξερει οτι ο,τι τζαι να πω εν γιατι πιστευκω εν για το καλο του τζαι όι για να τον πληγώσω. Επισης η αλήθκεια εν μερικές φορές υποκειμενικη. Οπως ειπα εγω θα της λαλω "με τροπο" να ψαχνει για κατι αλλο... τζαι εν να το καταλάβει.

    @Μαριλου
    Νομίζω ο τροπος εν το παν!

    @Proud Weirdo
    Συμφωνω μαζί σου. Απλά θα την βοηθώ να τελειωσει το διδακτορικο της οπως ηδη κάμνω τζαι θα την σπρωχνω σε άλλες κατευθύνσεις. Το να ξέρεις τι θέλεις μετα το διδακτορικο, τζαι να ξέρεις ποιες εν οι δυνατότητες που έσhεις τζαι ώσπου "τραβάς" εν πολλά μεγάλο τζαι σημαντικό θεμα. Σημείωση (μιας τζαι σε ενδιαφέρει το θέμα) εν 4ο έτος, τζαι ουτε καν κοντά σε παπλικέισιον!

    @Τάτσα
    Ναι ακριβως! Ο τροπος οπως είπα εν το παν για μένα. Τελικά εδικαιώθηκες, εστω τζαι 12 χρονια μετα!! :)

    @Νεράιδα

    1. Να σου δώσω ένα παράδειγμα. Οταν η συγκεκριμένη κοπέλα εισhεν ένα δίλημμα στην προσωπική της ζωή, ηθελε να το συζητησουμε τζαι να της πω τι θα έκαμνα εγω. Εγω ειπα της θα έκαμνα το αλφα, αλλα τουτο ισχύει για μένα, τζαι οποιος εν εξω που το χορο πολλά τραουθκια ξέρει. Ο,τι επιλέξεις εγω θα ειμαι διπλα σου. Επέλεξε το βήτα, εφαεν τα μουτρα της, τζαι μετα ελαλεν μου εισhες δίκαιο. Ειπα της εν έσhει σημασία οτι είχα δίκαιο, σημασία έσhει οτι εν τελει εφτασες στο αλφα με δική σου αποφαση. Αμαν ο άλλος θελει συμπαράσταση τζαι βοηθεια, μια γνωμη καποιου εχτος, εν μπορώ να πω όι. Τουτο που λαλεις εσυ εν πολλά καλό. Εγω ομως εν μπορώ να το εφαρμόσω.

    2. Τυχαίνει να το εχω καμει τζαι εγω. Αλλα με το να λαλεις εν θελω να μπω σε αυτη την θέση εν σαν να τζαι λαλείς της την γνώμη σου.

    3. Εγω τζαι στις 0 βοτκες.

    4. Εν ενα ρισκο ναι

    5. Ενεν τουτο που εννοούσα να την βοηθήσω.....Εννοουσα να βοηθήσω με την έννοια στα πειράματα, πως να κάμνει πραματα στο εργαστήριο της, να της στέλλω τα protocols μου, να την βοηθώ να αναλύει τα δεδομένα που τα πειράματα κτλ κτλ.

    @Νταφοντιλ
    Ναι ρε το θέμα του φορέματος εν η απλοποιηση του ζητήματος. Ηθελα να πω οτι μπορουμε να δωκουμε συμβουλες σκεφτομενοι οτι ειμαστε στην θέση του άλλου, ή οτι απλα εν ο χαρακτήρας του αλλου τζαι να διουμε συμβουλες βαση του τζείνου. Εσhεις πολλά καλά πόιντς τζαι ναι εν δυσκολη η θέση μου γιατι εν τέλει θελω την να επιτύχει. Οπως ειπα τζαι στο ποστ, θα συνεχίσω να κάμνω τούτο που κάμνω τζαι απλά θα την σπρωχνω να σκεφτεί αλλες επαγγελματικές προοπτικές για το μέλλον αμαν καταφέρει τζαι τελειώσει το διδακτορικο.

    @Αντρέας
    Αγαπητέ εγλυτωσες πολλές φορές τον πάτσον ως τωρα αλλα σαν να με τουτο το κομμεντ σαν να εν τον γλυτώνεις!!! :ΡΡΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρας, το να λες τι θα έκανες εσύ στη δική σου ζωή αλλά να λες κάνε ότι θες και είμαι δίπλα σου το βρίσκω μια χαρά! Επειδή συνήθως εν άτομα δίπλα μας που θέλουμε παρά συμβουλές.

    Όσο για το παράδειγμα που έλεγα, όχι εν νομίζω με το να μην έχω άποψη ότι είπα την άποψη μου. Δηλαδή, τη στιγμή που με ρωτά για ένα άντρα να της πω άποψη αν εν καλός σαν γκόμενος, ε, θα έπρεπε να μου τον δανείσει καμοιάν εφτομάδα να τον δοκιμάσω και να της πω την άποψη μου. ( ήταν να της το εισηγηθώ αλλά εμετάνιωσα :-) )

    Απλά ξέρω ότι υπάρχουν άτομα που έχουν ανάγκη να ακούνε απόψεις. Έτσι για επιβεβαίωση. Καταλαβαίνω την ανάγκη τους αλλά κάποτε όλα έχουν ένα μέτρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ε ναι! Θελω να πιστευκω οτι ειμαι δημοκρατικό πλάσμα!!!

    Χαχαχα να τον πάρεις για ένα τεστ ντράιβ πιλέ μου!!

    Τζαι μεν ξεχνουμε οτι καμια φορά "Advice is what we ask for when we already know the answer"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπορει να μεν συγκαταλεγεται στους στενους σου φιλους, που μπορεις ανοικτα να τους πεις την γνωμη σου. Αλλα, αν για τζεινην, εσυ εισαι εναν ατομο που συγκαταλεγεται μες τους κοντινους τις φιλους, εχεις ευθυνη να την βοηθησεις.

    Αν το να την βοηθησεις συμπεριλαμβανει τζαι το να πεις την γνωμη σου στο συγκεκριμενο θεμα (εφοσον σου το ζητησει) τοτε θα το καμεις. Χωρις φοβο και παθος, αλλα με τροπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όπως λέω πάντα...the truth is the best policy. Απλά λόγου χάρη κάποιων κοινωνικών συνηθειών, μερικές φορές οι συγκυρίες μας αναγκάζουν να είμαστε διπλωματικά ευγενικοί. Θεωρώ το πολλά ευγενικό εκ μέρους σου που την βοηθάς την κορούδα, αν και εφόσον οφ κορς εν της δια φολς χόουπ για κάτι που εν θα επιτεύξει ποττέ. Αλλά τζιαι εσύ με το τρόπο σου φένεται να ξέρεις προς πιο τομέα εν καλή τζιαι σε ποιόν όι, σόου ποττέ εν θα την κάμεις lead on ξεπίτιδες. Ελπίζω μόνο να πιάνει τζιαι τα χιντς σου η μιτσιά. =p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Γρούτα
    Το πρώτο που λαλείς νομίζω ισχύει τζαι συμφωνω μαζί σου. Ναι οπως ειπα θα της πω την γνωμη μου αλλα με τροπο....εχουμε και ενα τακτ!

    @Λου
    Βοηθώ οσο μπορώ που μακριά για να τελειώσει το πτυχειο. Για τα αλλα της λαλω ποσο δύσκολα ενι αν συνεχίσεις στο ακαδημαϊκό χωρο, να κοιτάζει αλλου κτλ κτλ.....Λαλω της ποια εν τα καλά χαρακτηριστικά της τζαι πως αρμοζουν με αλλη κατευθυνση κτλ. Τωρα να δουμε.... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παρα να ειναι διστυχισμενη σε ενα επαγγελμα καλυτερα ας φαει μια αληθεια τωρα κατακεφαλα θα γλυτωσειβπολλη ταλαιπωρια και μιζερια. Και να θυμωσει θα ερθει μερα που θα εκτιμησει την αληθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή