Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Μεγάλες Προσδοκίες

Πολλά συχνά η κοινωνία/το περιβάλλον μας/η οικογένεια μας,  θέτουν σε ενα ανθρωπο το δυσκολο έργο να φανείς αντάξιος των προσδωκιών τους τζαι συνήθως όσο παραπάνω τα καταφέρνεις τοσο πιο μεγάλες γίνουνται οι προσδοκίες. Το να φανείς αντάξιος των προσδοκιών εν καλό τζαι κακό ταυτόχρονα. Κακό γιατι μπορει να εισαι αντάξιος των προσδοκιών ας πουμε καποιον ατόμων, αλλά τζεινες οι προσδοκίες εν τον άλλον για σένα τζαι όι του εαυτού σου για σένα τζαι ταυτόχρονα καλο γιατι προσπαθεις να φτάσεις στο μαξιμουμ των ικανοτήτων σου.

Το να διαχωρίσεις τις προσδοκίες των άλλων για σένα τζαι τις δικές σου για σένα ενεν ότι πιο ευκολο, κυρίως αν τα άτομα που εχουν τις προσδοκίες εν σημαντικά για σένα. Μπορεί να φτάσεις ακόμα στο σημειο να νομίζεις οτι οι προσδοκίες εν δικές σου, ενω ενεν έτσι. Καμια φορά ισως ζεις την ζωή που θελουν οι άλλοι να ζήσεις. Μπορεί να μεν το αντιληφθείς ποτέ, ή μπορεί να το καταλάβεις πολλά αργα. Μπορεί επισης να το ξέρεις, να το δέχεσαι τζαι απλά να συνεχίζεις παιζοντας τον ρολο.

Μετά εν τζαι οι κατηγορία ατόμων που εχουν μεγάλες προσδοκίες που τον εαυτό τους τζαι οι ακραίοι αυτομαστιγώνουν τον εαυτό τους αμαν δεν φανουν αντάξιοι των δικών τους προσδοκιων. Η ζωή τους εν μια ασταμάτητη μάχη με τον εαυτό τους, συχνά ασκοπη τζαι μαζοχιστική.

Τζαι επειδή στην ζωή το μέτρο εν το ιδανικό τζαι τουτο πρεπει να αναζητούμε, το να πετύχεις να το έβρεις σε τουτο το θέμα εν αρκετά δυσκολο. Δεν μπορείς να περιφρονάς την κοινωνία, γιατί ειτε σου αρέσκει ειτε όι, σε τουτη την κοινωνία πρέπει να ζήσεις τζαι να επιζήσεις. Το να μεν σε κοφτουν οι προσδοκίες που έχουν για σένα τα ατομα που αγαπάς τζαι σε αγαπουν τζαι θελουν πραγματικά το καλο σου, εν ίσως μια δόση αναισθησίας. Το να σε κόφτει ομως του ματς σημαίνει χανεις τα δικά σου θέλω. Το να μην έσhεις προσδοκίες που τον εαυτό σου, εν σαν να τζαι δεν του δειχνεις τον απαιτούμενο σεβασμό. Το να σε κοφτει παραπάνω που το "κανονικό",  ίσως σημαίνει οτι ξεχανεις να ζήσεις τζαι να χαρείς την ζωή σου. Ποτέ δεν θα είσαι ικανοποιημένος με τον εαυτό σου, αρα ισως τζαι ποτέ εν θα τα έβρεις με σένα.

Τζαι πώς μπορείς να τα συμφιλιώσεις τουτα ουλλα;;; Πώς μπορείς να έβρεις την ισορροποια;;; Πως μπορείς στην ζυγαρια καμια πλευρα να μεν ζυγίζει παραπάνω;;; Οξά μπορει σε καποιες φάσεις ή περιπτώσεις να ζυγίζει παραπανω η μιά πλευρα τζαι σε αλλες η άλλη έτσι οβερόλ να υπάρχει ισοζυγία;; Τζαι εν τέλη ποτε νοιωθεις αντάξιος των προσδοκιών;;;

Μερικές σκέψεις που επεράσαν που το μυαλο μου τις τελευταίες μέρες.

13 σχόλια:

  1. αχ Πρας μου, εν σκέψεις που επέρασαν τζιαι που τον δικόν μου νου πολλές φορές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι είναι δύσκολο να τα διαχωρίσεις αυτά, μάλλον όπως είπες, μια μέρα, καταλαβαίνεις αν είναι δικές σου προσδοκίες η όχι, ίσως από την απόλαυση και την ικανοποίηση που εισπράτεις από αυτό που κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κόσμος τζαι η κοινωνία πάντα θα έshει προσδοκίες που μας. Η μαγκιά είναι οι προσδοκίες που έχουμεν εμείς που τον εαυτό μας ναν πιο "ψηλά" σε προτεραιότητα που τες προσδοκίες "των άλλων". Ένενν ποττέ εύκολο τούτο. Εν συνεχής αγώνας.

    Υ.Γ: καμιά φορά "οι άλλοι" μπορεί να σου θέτουν τον πήχη πιο ψηλά από ότι θα τον έθετες εσύ για σένα. Ίσως να είναι γιατί πιστεύκουν στες δυνατότητες σου παραπάνω που σένα. Ίσως να υποτιμάς τες δικές σου ικανότητες. Ίσως απλά να έχουν λάθος "οι άλλοι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Πρασινάδα μου. Ο τίτλος σου ήβρε με κάπως προς ειρωνία μιας τζιαι σήμερα εν τα 200α γενέθλια του Καρόλου Ντίκενς. Σόου τερκάζει τέλια με τον τίτλο σου. Που λαλείς. Στο θέμα προσδοκίες. Έσhιεις απόλυτο δίκαιο για ούλες τες σκέψεις που κάμνεις ειδικά στες τελευταίες παραγράφους ήβρες με απολύτως σύμφωνη. Νομίζω ίσως το καλύτερο είναι παν μέτρον άριστον. Να μεν κάμνεις οφ κορς μόνο τζίνον που θέλουν ή περιμένου οι άλλοι που σένα, αλλά να μεν τα διας τζιαι ούλα στον εαυτό σου. Να βρίσκεις μιαν ισορροποια. Τωρά πως την βρίσκεις τούτη; Με κόπο θα έλεα. Αλλά νομίζω θα αξίζει ο κόπος στην τελική. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πιστεύκω ότι πρέπει να είναι πολλά κουραστικό να προσπαθείς μια ζωή να συμβιβάσεις τις προσδοκίες σου με τζείνο που θέλουν οι άλλοι για σένα. δεν θα άντεχα να είμαι μια ζωή στην πρίζα. κάμνω τζείνο που θέλω, μέσα στα πλαίσια που μπορώ, με τις δυνατότητες που έχω και τις επιλογές που μπαίνουν μπροστά μου. στο τέλος της ημέρας ζω με τις συνέπειες των πράξεων μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω όλοι μας καταλάβουμε τι θέλεις να πεις. Οι προσδοκίες υπάρχουν από παντού. Για μένα, στην ηλικία και στην φάση που είμαι, το πιο δύσκολο είναι οι προσδοκίες που έχω εγώ από μένα. Πραγματικά, θα το δεις πιστεύω κι εσύ σε λίγα χρόνια, πως εσύ θα κάτσεις να τα κρίνεις όλα, να το ζυγίζεις και να δεις, ποιά ήσουν και τί έκαμες... Κι αυτό έχει να κάμει με πολλούς τομείς της ζωής σου...Δεν είμαι πολύ θρησκευόμενη αλλά μου αρέσει μια φράση της εκκλησία... Και καλήν απολογίαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πολλές φορές η κοινωνία οικογένεια βάζουν τόσο ψυχολογικό βάρος πάνω σου που χάνεις τη χαρά της δημιουργίας σε τούτο που κάμνεις. και τούτο εν το χειρότερο. όπως και να χει οι προσδοκίες εν μεγάλη κουβέντα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ένεν κακό μερικές φορές οι φίλοι/οικογένεια/δικοί σου άνθρωποι να έχουν προσδοκίες γιατί sometimes we exceed ourselves to meet the expectations..
    και που τον εαυτό μας εν καλά να έχουμε expectations γιατί προσπαθούμε να τα φτάσουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ποστ
    Τζαι εμένα κόρη...πολλές φορές...ειπα απλα να τες καταγράψω για να συγυριστουν τζαι μες τον νου.

    @Σμιλί
    Ναι εν τουτο το ποιντ, οτι εν δυσκολο να εβρεις την ισορροποια μεσα σε τουτα ουλλα.

    @Ινβίκτους
    Ακριβώς τουτο με εκφράζει. Εγω εχω παραπάνω προσδοκίες τζαι ισως ειμαι πιο αυστηρη με τον εαυτό μου παρα οι άλλοι. Το προβλημα καμια φορά ομως εν οτι επειδη εχω προσδοκίες που μένα εχω τζαι που τους αλλους αλλες τοσες.....τζαι αντιλαμβάνεσαι....Ατομα που δεν εχουν προσδοκίες που τον εαυτο τους, τζαι απλα αφηνουν τους αλλους να περνουν αποφάσεις για τζεινος, δεν μπορω να τους εχω τζαι ιδιαιτερο σεβασμό αφου ουτε καν τζεινοι σεβονται τον εαυτό τους.

    Υ.Γ.Βεβαια παιζουν σαν σενάρια τουτα...το θέμα ειναι να καταλάβεις ποιον ισχύει για σένα!

    @Λου
    Ατε ρε! Ηξερα οτι εν τα γενεθλια του ετσι εποχη λογω διαφορων ποστ αλλα ενιξερα οτι εν σημερα ακριβως αλλά ενομιζα οτι επεράσαν! Ειδες οι συμπτωσεις!!
    Εννοειται το μετρο εν το ιδανικο, απλα ωσπου να το έβρεις εν το θέμα. Εν τζαι δυσευρετο νομίζω το άτιμο! Θα συμφωνήσω, ναι αξίζει στην τελικη! Καλημέρες!! :))))

    @Μάνα
    Ουτε εγω θα εμπορουσα να ζήσω με τες προσδοκίες των αλλων μόνο....αλλα ουτε τζαι μονο με τες δικές μου γιατί εν τζαι ζω μόνη μου μες τουτο το κοσμο. Επισης εχρησιμοποιησες την λέξη "συμβιβάσεις". Εν μια λέξη που θεωρω εν θετικη τζαι αρνητικη ταυτοχρονα....Εν θεμα που μονη της!

    @Ωραία Ελένη
    Επιασες το πόιντ μου ακριβώς! Τζαι εγω ειμαι στην ηλικία/φαση που εγω εχω πολλά ψηλες προσδοκίες τζαι απαιτήσεις που μένα, τζαι ειμαι τζαι αυστηρη με μένα....Το μελλον θα δειξει τζαι φυσικα παντα εχουμε την επιλογη να αλλάξουμεν κατι αμαν το θελησουμε πραγματικα.

    @Ντάφοντιλ
    Ναι τουτο που λαλείς εν ενα σενάριο. Οπως ειπα ομως εν νομισμα που έσhει δυο οψεις, οπως τζαι οι προσδοκίες που τον ίδιο μας τον εαυτο.

    Ράνια
    Ακριβως η άλλη οψη του νομίσματος που λαλεί η Ντάφοντιλ τζαι οπως ειπα η balance is key.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ισορροπια εν μεγαλο θεμα τζαι το κλειδι!
    Εν πολλα λεπτη η θεση της, ομως! Εν ακριβείας η ζυαρκα τζι εμεις, πολλες φορες, εν εχουμεν τα καταλληλα οργανα να ρυθμισουμεν με ακριβεια τις ποσοτητες.
    Μεχρι στιγμης εν ηβρα την ισορροπια! Ηβρα, ομως, τον τροπο να συμβιβαζομαι με την ελλειψη της τζαι στην τελικη, η παλαντζα να γυρνει προς τα δικα μου θελω ;) Εν ωραια δαμαι, αερικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στο τέλος της ημέρας είναι σημαντικό να μην ξεχνάς το Αμερικάνικο ρητό που λέει ότι "ο ελέφαντας είναι ποντικός κατασκευασμένος με στρατιωτικές προδιαγραφές και η καμήλα άλογο σχεδιασμένο από επιτροπή"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και 'γω ενομισα ήταν ένα ποστ για το γνωστό βιβλίο. Σκεφτου σύμπτωση.
    Στις Μεγάλες Προσδοκίες του Ντίκενς, οι μεγάλες προσδοκίες για τον Πιπ ξεκινούν που έναν άνθρωπο που ο ίδιος ο Πιπ εν έκτιμα καθόλου, όταν μάλιστα εννα έρτει η ώρα που εννα το μάθει, ο Πιπ χάνει τη γη που τα πόθκια του. Φυσικά για πολλά χρόνια πιστεύκει πως μεγάλες προσδοκίες για τζίνον έχει ένα άτομο που εκτιμά και έτσι αφού βλέπει πως κάποιος άλλος πιστεύκει σε τζίνον αρκέφκει και ο ίδιος να έχει προσδοκίες που τον εαυτό του.
    Κάποτε νομίζω πρέπει να έχουν οι άλλοι μεγάλες προσδοκίες που εμάς για να αποκτήσουμεν και εμείς που τον ίδιο τον εαυτό μας, που τζιαμέ και τζι όμως εξαρτάται που εμάς το πόσο βάρος θα διούμε στις προσδοκίες των άλλων.
    Πάντως πιστεύκω πως το να έχουν άλλοι μεγάλες προσδοκίες που σένα ανεβάζει το εγώ σου και δια σου ώθηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Γρουτα
    Ναι εν πολλά δυσκολο πραμα! Το να ζεις ομως εχοντας επειγνωση της πραγματικοτητας εν πολλά σημαντικό! :)

    @Αντρέας
    Ομολογώ οτι τούτο δεν το εξανάκουσα! :)

    @Μαριλού
    "Κάποτε νομίζω πρέπει να έχουν οι άλλοι μεγάλες προσδοκίες που εμάς για να αποκτήσουμεν και εμείς που τον ίδιο τον εαυτό μας"
    Διαφωνώ με τουτο....γιατι σημαινει καρτεράς που τους αλλους να σε σπρώξουν. Ενεν κακο να σε βοηθήσουν αλλα πρεπει να πηγάζει τζαι που μέσα μας. Αν δεν εχουμεν προσδοκίες που τον εαυτό μας, τοτε εν εχουμε ουτε αυτοπεποίθηση ουτε νομιζω εμπιστοσύνη στον εαυτό μας να πετύχει κατι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή