Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Δεδομένα (;;)

Ενα πράμα που μου έκαμνε εντύπωση στην Αμερική εν καιρώ εκλογών ηταν οι προσπάθεια να πείσουν τον κόσμο να ψηφίσει. Ναι υπήρχαν εκστρατείες για να σε πείσουν να ψηφισεις τον ένα ή τον άλλο, αλλά υπήρχεν τζαι μια τεράστια προσπάθεια να πείσουν τον κοσμο να πάει να ψηφισει. Την ημέραν των εκλογών, υπήρχαν πολλοι που εφορουσαν πάνω τους αυτοκόλλητα τζαι καρφίτσες που εγράφαν "Ι voted". Ναι μεν cheesy αλλα σε μια χωρα που πολλά μικρό ποσοστο ψηφιζει, εν σημαντικο.

Καλώς ή κακώς εμεις οι ανθρωποι θεωρούμε πολλά πράματα δεδομένα. "Ου μα τι να πάω να ψηφίσω, τι σημασία εχει;;" "Ουλλοι τα ίδια σκατά ενουν, τι σημασία εχει η ψηφος μου", "Μα αφου τζαι να ψηφίσω ρε, ο τάδε πάλε θα φκεί ετσι γουότ ις δε πόιντ".

Το πόιντ ειναι οτι εχουμε ενα δικαίωμα που στην ιστορία πολλοι ανθρωποι επαλέψαν τζαι ακόμα εχάσαν τζαι τες ζωές τους για να εχουμε εμεις σήμερα τουτο το δικαίωμα. Και δη εμεις οι γυναίκες που ως πριν λια χρονια δεν ειχαμε το δικαίωμα να ψηφίζουμε τζαι που ακόμα εν έτη 2013 υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν εχουν αυτό το αυτονόητο για μας δικαίωμα.

Οκέι εν μας αρέσκουν οι επιλογές που εχουμε τζαι πολυ πιθανόν ουλλοι να ειναι τα ιδια σκατά. Τούτο δεν ειναι το θέμα ομως. Το θέμα ειναι οτι περνουμε πολλά πράματα ως δεδομένα...το οτι εχουμε το δικαιωμα να ψηφιζουμε ειναι για εμας δεδομένο, για αλλους οχι. Εν ενα δικαίωμα που αποκτήθηκεν απο αγωνες. Το λιγοτερο που μπορουμε να καμουμε ειναι να το σεβαστούμε τζαι να το εξασκήσουμε.

Το ότι  αποφασισα να ψηφισω, έκαμεν με να κάτσω να θκιεβάσω, να συζητήσω, να δω ντιπέιτ, να θέλω να αυτοπυροληθώ, να σικκιρτίσω αλλά τζαι να ενημερωθώ γενικότερα. Ασχετον αν εκκεντριζουμαι τζαι αν θυμώνω, η ενημέρωση εν πολλά σημαντικό πράμα τζαι πρεπει να αρχιζει που μας το ψαξιμο....να ανακατώνουμε, να εχουμε κριτική σκέψη τζαι να αξιολογουμεν τι πληροφορίες πέρνουμε. 

Τζαι οπως ευστοχα εθκιεβασα στο ιντερνετ:

Όλοι θα θέλαμε να ψηφίσουμε τον καλύτερο, αλλά δεν είναι ποτέ υποψήφιος.

Σας αφήνω τζαι πάω να ψηφίσω!


23 σχόλια:

  1. Συμφωνώ!
    ..τζιαι όπως ήδη είπα,
    Μια φορά κάθε 5 χρόνια έχουμεν δημοκρατία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενιξερω καθε ποσο εχουμε, αλλα το οτι εχουμε δεν πρεπει να θεωρειται δεδομενο! :)

      Διαγραφή
  2. akrivos! an mi ti allo den klinis ta mathkia k dexese tin psifo olon ton allon. den mporoume na allajoume tpt strouthokamilizontas. mono otan enimeronese, apofasizis k prattis mporis na kamis mia mikri diafora. kai otan polloi mas kanoume mikres diafores tote ginete megali. ela the romantic aspect :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. egw mexri teleutaia stigmi imoun se skepseis...telika epsifisa gia tous logous pou eipes pio panw pras. en mporoume na eimaste ametoxoi oso jai an mesa mas kseroume oti tipote ousiastika en tha allaksei..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζαι εγω εδυσκολευτηκα ρε Νταγκ αλλα με μεθοντ οφ ελιμινέισιον τζαι με σκεπτικό "μη χειρον βέλτιστο" εψηφισα. Εν μου αρεσκουν τα κριτήρια μου αλλα αποφασιζουμε αναλογα με τα δεδομένα και τις επιλογές που υπάρχουν!

      Διαγραφή
  4. εγώ νομίζω ότι είναι υποχρέωση (όχι δικαίωμα) να ψηφίζουμε. μόνο στις εκλογές έχει ο δήμος το κράτος στις μοντέρνες δημοκρατίες. το πρόλημα για μένα είναι η τάξη των επαγγελματίων πολιτικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ οι επαγγελματίες πολιτικοι εν μεγάλο θέμα......αν πω να αρχισω να λαλώ εν να φκει το κομμεντ πιο μεγαλο που το ποστ!

      Το θεωρώ δικαίωμα γιατι στο κατω κατω εν επιλογη του κάθενος. Δεν συμφωνω με την αποχή ως λυση/στάση κτλ κτλ αλλα αν ο αλλος το πιστευει δικαίωμα του.

      Διαγραφή
  5. Η πολιτική απάθεια σκοτώνει τη δημοκρατία.

    Έκατσα πας τα κ*ρατα των συμμαθητών μου να παν να ψηφίσουν και σήμερα εμάζεψα δεκαπέντε πλάσματα μαζί για να πάμεν να ψηφίσουμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δημοκρατία χωρίς δημοκράτες ενεργούς δεν γίνεται....και βέβαια καλά κάνατε.....τουλάχιστον θαχετε την συνείδηση σας ήσυχη....
    καλά αποτελέσματα...καλή τύχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ενεργοί πολιτες που ψηφιζουν κρινουν το αποτέλεσμα ειτε συμφωνουμε με την πλειοψηφία είτε οχι!

      Διαγραφή
  7. επιλογες μηδεν!!!υποχρεωση μια:καταβουληση ψηφος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ τζαι αν ειχαμε καλές επιλογές.....γουάν ντέι μέιμπι....οσο ζω ελπίζω...

      Διαγραφή
  8. εκφραστηκα πολλες φορες για το θεμα της αποχης στες εκλογες. Εν ιερο δικαιωμα που αποκτηθηκε με κοπο! Εν κριμα να χαραμιζεται σημερα. Ειδαμε σημερα στες εκλογες οτι αρχισαμε να υιοθετουμε τζιε τουντην λαθος συμπεριφορα του Δυτικου κοσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ είπα σου να βάλεις υποψηφιότητα, εσύ τίποτε. Άφησες μας να προβληματιζούμαστεν που εννα βάλουμε το τττίκ μας.

    Ξέρεις το ότι οι γυναίκες αποτελούν το 51% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην μαρτηρική ετούτην νήσο;!!! Εφκάλλαμεν σε άνετα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα αν αναλαμβάνεις υπευθυνη της προεκλογικής μου εκστρατείας, (η οποία πρεπει να ειναι λιτή χωρις ποστερ τζαι πελλαρες σλόγκαν) τοτε δεχουμαι να βάλλω υποψηφιοτητα! :)

      Διαγραφή