Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Λάιφ ιν Σάιπρους (5)

Σε κάποια φάση τοτε που έκαμνα το διδακτορικό (τω καιρώ εκείνω ενα πράμα, λες τζαι ειμαι 100 χρονών), ημουν στα μαχαίρια με εναν άλλον τυπά στο εργαστήριο που ηταν 1 χρονο πιο μπροστά που μένα. Στην αρχη ειχαμε φιλικές σχέσεις αλλα οσο εμένα το πτυχιο τζαι οι έρευνα επροχωρούσαν καλά τζαι τζείνου επιαίναν κατά διαόλου, τοσο χειρότερα εγινουνταν τα πράματα μεταξύ μας. Για τον συγκεκριμένο τυπο νομίζω εγραψα κάποτε ολοκληρο ποστ-κατεβατό. Οπως τζαι να'χει το πράμα, σε κάποια φάση εν εμιλιούμασταν καν. Εμένα τουτο το πράμα ενοχλούσεν με, εν ενοιωθα καλα να ειμαι στην δουλειά ουλλη μέρα τζαι να πρεπει να ειμαι συνέχεια με καποιον τζαι να μεν μιλιούμαστε. Επηρεαζεν πάρα πολλά την ψυχολογία μου τζαι γενικα την ατμοσφαιρα στο εργαστήριο. Γενικά εν ημουν συνηθισμένη σε ετσι καταστάσεις.

Σε κάποια φάση οταν το εσυζητούσαμεν με την καθηγήτρια μου, λαλεί μου "ξέρεις το μικρό μας εργαστήριο εν κάπως σαν μικρόκοσμος της κοινωνίας. Υπάρχουν πολλοί που δεν μπορούμε να τα εβρουμε μαζί τους τζαι που να μας κάμνουν την ζωή δυσκολη. Μεν το αφήνεις να σε στεναχωρεί, απλα δε το σαν μια εμπειρία που θα σε βοηθήσει να αναγνωρίζεις  τέτοιους ανθρώπους τζαι θα σε μάθει πως να τους αντιμετωπίζεις, τζαι έτσι θα κρατάς τις ισορροποίες σου". Εγω τότε εσκέφτουμουν οτι επροσπαθούσεν να μου χρυσώσει το χάπι που λέμε τζαι ότι εν τακτική παρηγοριάς στον άρρωστο.

Στην διάρκεια των σπουδών μου τζαι της μετέπειτα εμπειρίας μου στον χώρο, ειδα αρκετό ανταγωνισμό τζαι επρεπε να χειριστώ διάφορες καταστάσεις που δεν ηταν και οι πιο ευχάριστες. Νοιώθω ομως οτι που τουτα ουλλα απέκτησα πολλές γνώσεις για τον επιστημονικό  κόσμο γενικά.....για τα ωραία του χώρου αλλά τζαι για τα όχι τόσο καλά τζαι οτι τζεινα που μου ελάλεν η καθηγήτρια μου εν η πικρή αλήθεια της ζωής, οσο τζαι να μεν μας αρέσκει.

Προχτές πάνω σε μια κουβέντα στην δουλειά, κάποιος μου είπε οτι "εσένα δαμέσα είτε θα σε αγαπήσουν είτε θα σε μισήσουν". Ειπα του οτι συμφωνώ τζαι αρχισα σιγά σιγά να το κατανοώ τζαι να το βλέπω τζαι νομίζω θα γυρει η ζυγαριά προς το δευτερο.  Που την μιαν εν θέλεις να εισαι η καινουρια που ήρτεν που τες Αμερικές τζαι νομίζει ότι θα αλλάξει τον κόσμο, αλλά τζαι που την άλλην εφέραν σε για να φέρεις νέες ιδέες και προπτικές.  Καμιά φορά η γραμμή που χωρίζει τούτα τα δύο εν πάρα μα παααααρα πολλά λεπτη, ειδικά επειδή εγώ ειμαι ενας ίσιος ανθρωπος τζαι λαλώ τζείνο που εχω να πω χωρίς να του βαλλω ντεκόρ, γκλίττερ τζαι φρου φρου και αρώματα.

Πολλά πράματα παν καλα. Σαν ονειροπαρμένη που είμαι νοιώθω οτι ρε παιδί μου με πολύ κόπο τζαι δουλειά κάτι θα καταφέρω τζαι εγω κάτι, έστω μικρό, μες τουτο τον "τόπο πον καμένο που εν θωρεί ποτέ δροσhιάν". Που την άλλη νοιωθω οτι υπάρχει τζαι ενα συστημα που με βλέπει με καχυποψία που την πρώτη μέρα, του στυλ σιγά ας πουμε που ηρτεν τούτη τωρά τζαι νομίζει εν Αμερική δαμε! Η δουλειά στην Κύπρο εν μεγάλο στοίχημα. Εν σαν το γιοφύρι της Αρτας που εσυ θέλεις να χτίσεις κάτι αλλα το συστημα λειτουργά λιον εναντίον σου. Ταυτόχρονα ομως, τουτο το ίδιο  σύστημα εν γεμάτο τζαι με ανθρώπους που εχουν πολύ όρεξη τζαι ιδέες τζαι ευτυχώς συναναστρέφουμε με 2-3 που τούτους στην δουλεια.

Πιστεύκω ότι στην Κύπρο λόγω μικρού πληθυσμού, μερικά φαινόμενα τζαι καταστάσεις φαντάζουν πιο μεγάλα απο ότι ειναι στην πραγματικότητα. Καμια φορά ξεχνουμε οτι μπορεί να ειμαστε πρώτοι στο χωριό αλλά στην πόλη να ειμαστε τελευταίοι.

Γενικά εν μεγάλο challenge το επιστημονιλίκι στην Κύπρο γιατι γενικά σε πολλά επίπεδα εν πολλά πιο αντίξοες οι συνθήκες. Σημερα εν μια μέρα που τζεινες που ερκουμαι σπίτι τζαι αντιλαμβάνομαι το ποσο μεγάλο εν το τσάλλεϊντζ της Κύπρο. Σήμερα ομως εν τζαι μια μέρα που έρκουμαι σπίτι με ενα ακόμα πιο τεράστιο πείσμα για να τα καταφέρω. Για ενα παραξενο λόγο ο βαθμός δυσκολίας με γοητεύει τζαι κάμνει με να θέλω να προσπαθώ ακόμα παραπάνω. Εσκέφτουμουν το σαν οδηγουσα να ερτω σπίτι οτι ίσως η Κύπρος να εν σαν το σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Τζαι τούτο το πράμα, κατι μέρες σαν τούτη, πορώνει με ακόμα παραπάνω! Μπορεί μια μέρα να καταφέρω να το λύσω, μπορεί απλά να το αφηκω μισοτέλειωτο τζαι να πω σικκιμέ, μπορεί απλά να γυρισω σελίδα. Ελπίζω ομως πως οι μέρες μου θα συνεχιστούν σαν την σημερινή τζαι να φκω ενας δυνατός λύτης!

25 σχόλια:

  1. challenge akouo. se diavazoume kai meis prasinada ;) euxomai na lyseis to stavrolekso, alloste oloi to kseroume oti ston eleuthero sou xrono kamneis skandinavika! sta kipriaka tha kolliseis?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως εν challenge ειναι, απλά εν διαφορετικό τσάλλειντζ. Τα ακαδημαϊκά τζαι τα επιστημονικά ενεν καθόλου τσάλλεϊντζ. Τζεινα εχω τα προ πολλού, εν ο ανθρωπινος παραγοντας το τσάλλέιντζ!

      Η αλήθκεια ενι οτι που τον τζαιρό του σμάρτ φόουν εκοψα πισω που τα σκανδιναβικα! :Ρ

      Διαγραφή
  2. mpainei enas kollitos mou prwti mera sto grafeio sto USA otan douleue! ton koitane ekei oi gravates oi alloi kai tou kanoun me yfos:
    - Who the fuck are u now?
    Apantaei aftos:
    - My name is ..... and I am here to blow your minds!!!
    Well...meta apo deka xronia he still does :) sou euxomai to idio!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Blow their minds?? Χμμμ εν μπορώ τα γαίματα κόρη! :ΡΡΡ

      Θενξ πάντως για την ευχη! :)

      Διαγραφή
  3. Με το πείσμα καλή μου και την εργατικότητα σου,όλο και κάποιος πραγματικά έξυπνος θα βρεθεί να σε εκτιμήσει και να σε στηρίξει αν όλοι οι άλλοι σε μισήσουν. Όπως την παλιά σου καθηγήτρια ευτυχώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον ακαδημαϊκό κόσμο.
    ...
    Θυμάμαι την πρώτη φορά που πήγα για διάβασμα στην βιβλιοθήκη της αντίστοιχης σχολής στη Λευκωσία και λίγο πολύ μου επιτέθηκαν γιατί ένιωθαν πως ξεφύτρωσα από το πουθενά και θα τους έκλεβα τη θέση στις λίστες διορισμού!!!!!! μικροπρεπής ανταγωνισμός στον μικρόκοσμο της Κύπρου,τί να πεις...

    Άστους,και όπως είπε η Dagger ...blow their minds! :)))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τουτο με την εργατικότητα πάντως κάμνει μου μεγάλη εντυπωση! Νομιζω θωρουν τον αλλον καχυποπτα! Ω δουλεύκει, κάτι θέλει, καποιον να εντυπωσιάσει/γλυψει! ΕΛΕΟΣ! Λες τζαι εν υπάρχει περίπτωση να θέλει καποιος να καμει απλα τζεινο που πρεπει σωστα!

      Εγω προσωπικά απλα παρατηρώ και αγνοώ! :)

      Διαγραφή
  4. Πρας δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί κάποιος να σε μισήσει. Σου το ξαναείπα είσαι από τους πιο καλοπροαίρετους ανθρώπους που γνώρισα! Η Κύπρος είναι πράγματι πρόκληση για όλους τους ικανούς σε όλους τους τομείς. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μείνεις στο επίπεδο που είσαι και να φέρεις τους άλλους σε αυτό και όχι να πέσεις στο δικό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω μάνα μου ρε θενξ! Ναι εν τζαι λαλώ οτι εν μονο για μένα, εν για ουλλους που θελουν να καμουν σωστα τζαι οσο καλυτερα μπορούν ενα πράμα που αρχίσαν!

      Διαγραφή
  5. everything can be a challenge depending on how you choose to see it..και το 'επιστημονιλίκκι' και πολλά άλλα πράματα. Αλλά this is where we chose to live και αφού αυτά τα δεδομένα έχουμε, με αυτά θα δουλέψουμε!

    εν έχουμε έννοια ρε μπέστυ για σένα! εξάλλου έχουμε practice με τα σταυρόλεξα του Invictus!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απολυτως μαζί σου (Επ)Ουρανία! Ιτ ις γουότ ιτ ις τζαι με τουτα που εχουμε κάμνουμε ο,τι μπορουμε τζαι ο,τι θεωρουμε σωστό.

      Τωρά που το λαλείς πρεπει να του μαχουμαστε του φίλτατου Ινβ να κάμει άλλο κανένα με καθορισμένο χρονο κτλ κτλ για να συντονιστουμε! Να καμνουμε τζαι ομάδες!!

      Διαγραφή
  6. Μα να μην μου αρέσουν τα σταυρόλεξα καθόλου!! Σαν να έχει καιρό να βάλει σταυρόλεξο ο Invictus??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aρε ρε;;; Εγω αγαπώ τα σταυρόλεξα, τα παζολς τζαι γενικά ετσι πράματα! :)

      Διαγραφή
  7. πρέπει να μάθουμε να κλείνουμε τα αυτιά μας τζαι απλά να κάμνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα γίνεται. δυστυχώς όμως τούτο έννε πάντα εύκολο. ο καλύτερος στον κόσμο να είσαι, κάτι θα βρουν να σε ρίξουν. Δεν λέμε άδικα ο κόσμος είναι κακός. Keep walking.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σημασία για μένα εχει οτι καμνουμε ο,τι μπορουμε και οσο καλυτερα μπορούμε. :)

      Διαγραφή
  8. Πρασινάδα μου, αν δεν σε αγαπήσουν, κάτι λάθος πάει μαζί τους. Εν σε φοούμαι εσένα. Εννα τα καταφέρεις.

    Όι να μας φύεις ρεεεε!!!! Εννάνει μοναξιά χωρίς εσένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ηδη υπάρχουν αντιπάθειες! Χρειαζουνται τζαι τζείνες...ουλλα εν μέσα στην ζωή.

      Μεν ανησυχεις ομως, εν θα φυω...εν τζαι παραιτούν ετσι ευκολα οι Πρασινάδες....αντιθέτως πεισμώνουν παραπάνω! :)

      Διαγραφή
  9. αν ούλοι οι άνθρωποι είχαν την ίδια στάση που έχεις στη δουλειά (ομαδικότητα, ο καθένας να προσπαθεί για το καλύτερο, αλληλοβοήθεια, να βοηθάς τον άλλο να πετύχει τζαι όι να αποτύχει- ανατγωνισμός κλπ) τότε πολλά θα ήταν αλλιώς....

    εμένα τζίνο που με χαλά είναι ότι ενώ εσύ προσπαθείς για το καλύτερο πάντα, με τες καλύτερες προθέσεις, με ούλη σου την ψυσιή, πρέπει να βασιστείς σε κάποιον άλλο για κάποια θέματα, τζαι αν ο άλλος ένεν της ίδιας λογικής τότε έκατσες πάνω... ειδικά στην Κύπρο...
    δηλαδή αν έχεις κάποιο project ατομικό τότε ξέρεις σίουρα ότι ενά τα καταφέρεις γιατί επαφίεται αποκλειστικά σε σένα τζαι ξέρεις τι μπορείς να κάμεις ή πόσο μπόρεις να το πάρεις. το θέμα είναι σε μιαν ομάδα.. τζαι κυρίως στην κοινωνία μας...
    εσύ θα κάμεις τζίνο που ξέρεις καλύτερα, με το μεράκι σου, με την αγάπη τζαι την αφοσίωση τζαι θα καταφέρνεις πάντα τζίνο που κάμνεις... είμαι απόλυτα σίουρος... :)
    απλώς όσο μπορείς μεν αναλλώνεσαι που τους υπόλοιπους...
    γιατί σίουρα ενά έρτεις κάποτε τζαι σε σημεία καμπής κλπ...
    βασικά όπως ακριβώς το είπες στην τελευταία σου παράγραφο... :)

    υ.γ. ξέρω το εξαφανίστηκα τζαι απολογούμαι... δουλειά τζαι μεταπτυχιακό εν δύσκολο το πρόγραμμα...
    υ.γ.2 ελπίζω να είσαστεν ούλοι καλά τζαι σιερετίσματα σε όλη την Πρασινοικογένεια (τζαι στον Πρίγκηπα)... :ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρεσκει μου πααααααααρα πολλα να δουλεύκω σε ομάδες αλλα εν πολλά δυσκολο πράμα στις μέρες μας.....Ισχυουν τουτα ουλλα που λαλείς αλλα θελω να πιστευκω οτι δεν ολη η εικόνα τουτη τζαι υπάρχει ελπίδα.

      Υ.Γ.1 Εισαι σιουρος μονο δουλειά τζαι μεταπτυχιακό ενι;;; :ΡΡΡ
      Υ.Γ.2.θα τους πω! Επισης!! :)))

      Διαγραφή
    2. εν που τον καιρό που τον έστειλες στην πρεσβεία που εξαφανίστηκε!!!...κάτι ύποπτο συμβαίνει εδώ!!

      Rania

      Διαγραφή
    3. χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

      Αφησ'τον ανθρωπο να ζήσει τον έρωτα του με την Λούλα!!! :)))

      Διαγραφή
  10. εν έσιει να κάμει με την Κύπρο. Εν το ακαδημαϊλίκι έτσι. Τζιαι δαμέ τα ίδια γίνουνται. Κάποιες φορές οι αλλαγές (τζιαι οι αθρώποι που τις φέρνουν) εν καλοδεχούμενες τζιαι κάποιες φορές αντιμετωπίζουνται με δυσπιστία.

    Στο τέλος όμως, το καλό θα θριαμβεύσει Πρασινάδα μου:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω οτι εν το επιστημονιλίκι γενικοτερα αλλα νοιωθω οτι δαμε ομως εν πιο εντονα μερικα φαινομενα απο οσα ειχα δει στην Αμερικη.

      θα ηθελα να πιστευκω σε τουτο που λαλείς για το καλο! Διορθώνω, πιστεύκω τζαι εγω σε τουτο που λαλείς για το καλο! :)

      Διαγραφή