Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Λάιφ ιν Σάιπρους (4)

Τα «λάιφ ιν Σάιπρους» αρέσκει μου να τα γράφω. Πάντα όμως υπάρχει ένα δίλλημα. Αν γραψω κανένα με παραπονα περι χρυσοπράσινου φύλλου θα ακουστώ αρνητική, πράμα που δεν είμαι. Αν γραψω κάτι σε στυλ «σαν την Κύπρο εν εσhει», τοτε θα ακουστώ «τρελλή και αλλοπαρμένη» που λαλεί και το λαϊκό ασμα. Ετσι τα «λάιφ ιν Σάιπρους» μεν τα βλέπετε μεμονομένα, να τα βλέπετε ως συνολο.

Με την δουλειά ειμαι ευχαριστημένη τζαι νομίζω το οφείλω κυρίως στον «μάστρο» μου, που ενώ ακομα χτιζουμε την σχέση μας, εχουμε πολλά κοινα. Ειμαστε πλάσματα της λογικής, εχουμε θελω να πιστευω χιούμορ, εχουμε θετικότητα ενώ ειμαστε και ρεαλιστές ταυτόχρονα τζαι κυρίως κουβαλουμεν τζαι οι θκυό μας τουτο το στυλ σκέψης της αμερικάνικη σχολή τζαι του αμερικάνικου εκπαιδευτικού συστήματος. Χωρις να μιλουμε ιδιαίτερα για πολύ ωρα, εχουμε μια επικοινωνια. Εχει μου μια εμπιστοσυνη που συνεπάγεται με ελευθερία, χωρις να με ξέρει ακομα καλα τζαι εκτιμώ το αφάνταστα.

Το να αλλασεις ήπειρο τζαι από το να ζεις μονη σου σε μεγαλούπολη ερκεσαι στο να ζεις στην Λευκωσία με τους γονεις, την μπέιμπι σις τζαι ένα χαριτωμένο τετράποδο που λατρεύω, εν μεγάλη αλλαγή. Σε αντιθεση με τους άλλους του σπιθκιου δεν σικκιρτώ ευκολα γιατι  τούτη η ζωή εν κατι  που για μένα δεν είναι δεδομένο γιατι τοσα χρονια δεν το εζουσα που κοντα. Εν θα διαρκέσει για καιρο το να ζω με τους γονεις ετσι το απολαμβάνω οσο μπορώ γιατι εχει πολλά θετικα. Ποτε δεν μου αρέσκει να «ζητώ» που τους ανθρώπους κατι παραπάνω από ότι μπορουν να δώσουν, δεχομαι τον αλλον όπως είναι τζαι πράττω αναλόγως , τζαι ετσι θελω να πιστευκω ότι βοηθω στο να κρατιούνται οι ισορροπιες. Τουτο εν κάτι που νομίζω με εμαθε η Αμερικη οπου ζεις την ζωή σου όπως θέλεις τζαι αφηνεις τους αλλους να πράξουν το ίδιο.

Το μονο που με ενοχλεί λιο είναι το ευρήτερο σόι (όχι ολοι αλλα πολλοι). Ναι ειμαστε συγγενείς, ναι αγαπώ σας γιατι εμεγάλωσα μαζι σας αλλα εν σημαινει ότι πρέπει να συμφωνώ μαζι σας ή ότι χρειαζουμαι την έγκριση σας για οτιδήποτε ή ότι ρε παιδι μου ταιριαζουμε τζαι σαν χαρακτήρες. Δυστυχως τα «σογια» στην Κυπρο εν πολλά κουτσομπολικα τζαι καμια φορά ξεπερνούν τα ορια…….τουλάχιστον ξεπερνούν τα όρια της δικής μου αντοχής. Δεν με απασχολεί πως σπαταλά τα λεφτά της η μια ανηψιά, τζαι τι κάμνει η άλλη….Ο καθενας εν υπολογος μονο στον εαυτό του. Η ζωή μου σε αφορά ως τζαμέ που σου επιτρέπω να σε αφορα.  Μην μου μουρμουράς ο,τι μαειρεύκω τες νυχτες τζαι «αμαν τουτος ο παπάς σου που θέλει φαί την νυχτα». Η απάντηση μου « ευτυχώς ενεν εσυ που θα του μαειρέψεις!!  Ερωτησεν με τζαι ειπα του θα του μαειρέψω γιατί αρεσκει μου, αρα το πρόβλημα ποιο ενι;;». «Ε που ταλαιπωρήσε με ιδιοτροπίες» τζαι το αποστομωτικό που μένα « Αφου ειπα εν με πειράζει. Τζαι στο κατω κατω τζαι ιδιοτροπια να ενι, ο καθενας μας εχει τις ιδιοτροπιες του. Να θωρουμε τες δικές μας πριν σχολιάζουμεν των αλλων». Ετσι ενι…θέτω τα όρια μου τζαι σιωπουν γιατι αντιλαμβάνονται ότι δεν τους παίρνει παρακάτω.

Νομιζω οσοι εζησαμε στο εξωτερικό πολλά χρονια, ξερουμε να εκτιμουμε την Κυπρο παραπάνω αλλά τζαι τα σικκιρτίσματα πληγώνουν μας ακόμα παραπάνω. Για εμάς τιποτε ενεν δεδομένο. Τζαι χρειάζεται θετικότητα. Συχνα συναντώ ατομα που μου λαλουν «μα τι ηρτες Κύπρο κτλ κτλ». Σε έναν πολλά αρνητικό τυπο, απαντησα «εισαι πολλα αρνητικός, τζαι εγω τωρα χρειαζομαι θετικότητα, γι’αυτό θα σε παρακαλουσα να μην το συνεχίσεις». Φυσικα θα ειπεν μεσα του «μανα μου τουτη εν πελλη» αλλα ποσώς με ενδιαφέρει! Γενικα επικρατει μια νοοτροπια στην Κυπρο του στυλ αν σε μειώσω θα νοιωθω εγω ανώτερος τζαι δεν κατανοούν οτι τουτο εν απλα κομπλεξ.

Περνώ καλα γιατι νομίζω επιλέγω να περνώ καλα! Ειμαι θετική, εχω όρεξη για να κάμω πράματα τζαι νομιζω τουτο εν το σημαντικο. Για οσους εσας που σκεφτεστε να μετακομισετε Κυπρο τζαι φοάστε, θα σας πω ότι τζεινο που εκαταλαβα τους 2.5 μηνες που ειμαι πίσω εν ότι την ζωή μας εμεις την χτιζουμε όπως θέλουμε ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Θετουμε τα όρια μας, επιλεγουμε τους ανθρώπους που θελουμε στην ζωή μας, βλεπουμε αισιοδοξα την ζωή, σκεφτουμαστε πάντα ότι οποιαδήποτε αποφαση ηταν δική μας, ειμαστε δαμέ που ΕΠΙΛΟΓΗ και ότι για τα αρνητικά δεν κλαιουμε την μοιρα μας, αλλα καμνουμε ότι μπορουμε για να αλλάξουμε οσα δεν μας αρέσκουν.

28 σχόλια:

  1. Καλημέρα!
    Εγώ είμαι γενικά ευχαριστημένη που ζω δαμέ, για μένα η Κύπρος εκτός που εν ο τόπος μου, το στοιχείο μου, τζιαμέ που νιώθω σαν το σπίτι μου διότι έχω οικογένεια και φίλους, εν ένας τόπος που εν όμορφος, με ήλιο και θάλασσα. Άσε τες δυσκολίες των τελευταίων χρονών με την οικονομία και την κρίση (για μένα έχουν τεράστιο μερίδιο τα ΜΜΕ). Τροχός είναι και θα γυρίσει! Ο παπάς μου εμείνισκε με ούλλη του την οικογένεια ένα χρόνο μες το τσαντήρι μετά τον πόλεμο. Επιβιώσαν! Έσιει τζι άλλους τόπους που εν όμορφους, έσιει πιο κάλες οικονομίες και πιο καλά ωφελήματα. Αλλά έσιει τζιαι χώρες που έχουν πόλεμο, έσιει γυναίκες που περνούν μια ζωή μέσα στη μπούρκα τους, έσιει χώρες που τα πλάσματα εν είδαν ποττέ θάλασσα!
    Τούτο που θέλω να πω μετά που τούτο το λογύδριο εν ότι συμφωνώ μαζί σου, άμαν είσαι θετικός άνθρωπος θα περνάς καλά. Μείνε θετική!

    Και όσον αφορά τα σόγια...τι να κάμουμε, εν τζιαι δκιαλέουμε τους συγγενείς! :) Και όσο "κακοί" και να είναι ξέρεις ότι (συνήθως) άμαν τους χρειαστείς, θα είναι τζιαμέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω καταλήγουμε στο οτι "ειμαστε δαμέ που επιλογή". Τουτο εν για μένα το πιο σημαντικό τζαι ταυτόχρονα η μεγαλύτερη μου έγνοια!

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ απολύτως. Νομίζω τούτα που λαλείς ισχύουν για οπουδήποτε τζιαι να είσαι, είτε όταν βάλεις όρια στους συγγενείς είτε για την ζωή που ΕΣΥ διαλέγεις να χτίσεις.

    Εγώ προσωπικά, το είπα ότι, εν εν λόγω σνομπαρίας ή κομπλεξισμού, απλά θα ήθελα να φύγω από τη νήσο, αλλά για όσο είμαι και διαλέγω να είμαι εδώ, εγώ απόφασίζω τη ζωή που θέλω να κάνω και δεν αφήνω κανέναν να μου κάνει υποδείξεις για το πως θα πρέπει να ζω.

    Καλά έκαμες νομίζω τζιαι θέτεις όρια. Όι, γιατί έσhιει ένα ρητό που λέει, "δώσε θάρος στο χωριάτη, για να ανέβει στο κρεβάτι". Εν εν που την δουλειά του οπουδήποτε να σου λέει τι μπορείς και τι ΔΕ μπορείς να κάμεις.

    Τις καλημέρες μου.

    Υ.Γ. Μα τίποτε βρε παιδί μου;;;;; Τίποτε δεν εκούτσησα στις περιγραφές μου;;;;;;;;;;; :-p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ειναι! Τα παντα ειναι επιλογές. Με θετικές και αρνητικές επιπτώσεις οπως κάθε τι στην ζωή.

      Καλημέρες Λου!!!

      Υ.Γ. Μεν απομυθοποιεις ομως! χαχα

      Διαγραφή
  3. Ksereis to tragoudi pou leei astous na lene astous na poun? Afto na kamneis kai esu. Balleis pou to ena tzai fkaleis pou to allo. Inta pou noiazei tous allous ti theleis na kamneis esu! Men asxoleise. Filia polla xxx /i theia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω μαζι σου! Τζαι αλλη εσυ γραφεις ως "η θεια" να νομισει τζαι ο κοσμος οτι εισαι καμια μεγάλη κυριούλα! χαχα

      Διαγραφή
    2. Hehe...en kala pou laleis, prepei na evrw allo psevdonimo ;-))

      Διαγραφή
  4. Όπου και αν είσαι, δεδομένου ότι δεν μιλούμε για ακραία περιβάλλοντα, το τι ζωή έχεις είναι στο χέρι σου. Ο καθένας δημιουργεί τον μικρόκοσμο του. Η τελευταία σου παράγραφος είναι όλα τα λεφτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάνα μου σε Πρασινάδα μου. Είσαι που τα αγαπημένα μου άτομα εντός και εκτός μπλοκόσφαιρας. Συμφωνώ σε όλα όσα είπες. ΣΕ ΟΛΑ!!!

    Τζαι άρεσεν μου πολλά το σημείο που λαλείς για όσους εζήσαμε στο εξωτερικό πολλά χρονια, ότι ξερουμε να εκτιμουμε την Κυπρο παραπάνω αλλά τζαι πληγωνούμαστεν παραπάνω με τα στραβά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφου ειπα σου το οτι ειμαι τζαι εγω ασπρο και παχυ! Πως να μεν ταιριαζουμε! Φυσικα ακομα εν με ειδες εκτος τζαι λαλείς τα τουτα! χαχα :))))

      Διαγραφή
    2. Δεν έχω καμιάν απολύτως αμφιβολία ότι θα συνεχίσεις να είσαι που τα αγαπημένα μου άτομα αν ποττέ συναντηθούμεν τζαι εκτός μπλοκόσφαιρας. :)

      Διαγραφή
  6. Τα σόγια δεν είναι κυπριακό φαινόμενο,και οι Μπαινάκης/Βγαινάκης κάνουν φοβερή δουλειά,για αυτό έχουμε 2 αφτιά εξάλλου.
    Όταν επιστρέφεις,ναι,και την εκτιμάς περισσότερο και πληγώνεσαι εντονότερα από τα στραβά της. Τουλάχιστον στις αρχές,δεν ξέρω τί γίνεται μετά,και από ποιό σημείο παύεις να είσαι ο "επαναπατριζόμενος".

    Η επιστροφή στην Κύπρο είναι η καλύτερη λύση για κάποιον που και είναι σε θέση να βρει δουλειά εκεί,και να μπορεί να την αγαπά με τα καλά και τα κακά της.
    Λένε πως όλοι οι τόποι ίδιοι είναι μα νομίζω στον τόπο σου,έχεις άλλου είδους ελευθερία,νιώθεις πιο άνετα.

    Θέτουμε όρια,θέλουμε ως κανόνα την αισιοδοξία και άστους άλλους να λένε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια μπαινουν απο το ενα και βγαινουν απο το αλλο αλλα θελουν τζαι να βαζουμε ορια οπως ειπες τζαι εσυ! :)

      Τουτο που ειπες για την επιστροφη, εν μεγάλη αληθεια! :))))

      Διαγραφή
  7. na didaxtw apo tin thetiki skepsi..en touto pou kratisa pou to post!en tha sou pw ksana welcome to cyprus! nomizw tha prepe na to allaksw jai na pw apla cyprus welcomes u

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανέλαβες επισημος καλωσοριστής της Κύπρου;;;;

      Θενξ παντως! Τζαι εγω τουτο προσπαθώ να κρατησω ρε Νταγκ! :)

      Διαγραφή
  8. ... polla tha ithela na pistepso ta osa grapfeisepidi epistefka ta kapote kai ego alla en nomizo nan etsi ta pramata.. polloi p mas en dame p epoligo alla oxi 100/100 epilogi. kserun ta kaka tis kiprou alla zigizontas ta pramata px en dame oi dikoi tus klp idan oti tuta p tha tus lipoun en parapano p tuta p tha ixan sto eksoteriko, opotan epiasan tes valitsues tus k irtan. nai men epilegumen emeis pioi thelume na en mesa sti zoi mas alla i alithkeia eni oti en mporume na kamume akrivos ti zoi mas opos ti thelume stin kupro, afu praktika kirios en iparxun oi epiloges t eksoterikou px tis neas iorkis. periorizumeaste se afta p prosferonte stin kipro, se olous tus tomeis.kai me ta liga (se sigrisi me to eksoteriko) pragmata p mas prosferonte, kanume tis epiloges mas, an eime lathos diorthosme. men to perneis oti opios se rota etsi en epidi en arnitikos. apokleiete nan realistis dld? en na sigrinumen tora tin lefkosia, tin pafo ti larnaka me tit nea iorki px? irta piso kipro, prospatho na ktiso ti zoi mu pale, alla exo episis ipopsin m oti oi epiloges p exo na ftiakso ti zoi mu en kata polla ligoteres apo aftes p eixa sto eksoteriko. eixa 100 jame alla elipan m alla pramata. irta dame, exo ta pramata p m elipan, alla en ethelotiflo oti dame exo 5 epiloges kai anamesa se aftes tha dialekso. realisimos kai oxi apaisiodoksia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα νομιζω λαλουμεν το ιδιο πράμα! Ναι σιγουρα εν πιο λιγες οι επιλογές στην Κυπρο τζαι ισχύουν οσα λες. Απλα κάθε φορά που τα συναντώ τζαι με περιτριγυριζουν πραματα που με σικκιρτουν, σκεφτουμαι ότι ειμαι δαμε που επιλογη. Ξερω ότι στο εξωτερικό μπορώ να ζήσω, ξερω ότι στα επαγγελματικά συμβιβαζουμαι κατά καποιο τροπο δαμε στην Κυπρο. Αλλα ειμαι δαμε που επιλογη, μια επιλογη που εζυγισα τζαι ειπα να της δώσω ευκαιρία. Αν δεν λειτουργήσει, θα φύω…..αλλα εν ηρτα με τουτη την λογική, ηρτα με την λογικη να καμω ότι μπορω. Αν διαβάζεις το μπλογκ μου θα ξερεις ότι ηβρα δουλειά τζαι μετα ηρτα. Εν θα ερκουμουν αν δεν εβρισκα δουλεια γιατι για μενα εν πολλα σημαντικο τουτο τζαι κατά καποιο τροπο εν τζαι ένα πλεονέκτημα που ειχα.

      Συμφωνω και επαυξάνω με τον ρεαλισμο, αλλα ο κάθε ενας μας βλέπει τον ρεαλισμό με αλλα γυαλιά. Εγω τον βλέπω με γυαλιά αισιοδοξίας γιατι θεωρω τα γυαλια της απαισιοδοξιας εν λιο θολα.

      Σου ευχομαι κάθε επιτυχια τζαι να παν όλα καλα γιατι σε συμπονω τζαι κατανοω τι περνάς. Τουτα που γραφω, τα γραφω γιατι εχω τζαι εγω ανάγκη να τα υπενθυμιζω του εαυτού μου!:)

      Διαγραφή
    2. Euxomai su to idio! an irtes kai ixes vrei p prin dulia en polla kalo. ego irta kai en eixa.palefko me ta part time opou evro! alla ivra ton antra tis zois mu, (etsi nomizo dld!) opotan oi diskolies mirazunte!

      kali sinexeia prasinada! xxx

      Διαγραφή
    3. Ναι εν θα εμπορουσα να ερτω πισω χωρις δουλεια γιατι εγω ειμαι πολλα work-oriented δυστυχως ή ευτυχως..... Το οτι πιστευκεις οτι ηβρες τον αντρα της ζωής σου εν θετικο...εν μεγάλο στηριγμα! Καθε καλο ευχομαι!! :)))))

      Διαγραφή
  9. κακα τα ψεματα...ο τοπος του καθενος τζιαι η οικογενεια,παντα τραβα μας.οπου τζιαι να παει ο ανθρωπος οι πρωτες ριζες εν οι πιο δυνατες.την αισιοδοξια οπως τζιαι την μιζερια ητε την εχεις ητε δεν την εχεις.τζιαι για μενα ο ρεαλισμος δεν ηταν ποτε ανασταλτικος παραγοντας.επιλογες...ορια...θετικοτιτα...ετσι πρεπει ο καθενας να κτιζει την ζωη του.τζιαι μια θαλασσα πλατυα πρεπει να ειναι η σκεψη μας.με οριζοντες ανοικτους τζιαι γεματους φως.νασε καλα πρασινουδα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι παντα ο τοπος μας εχει κατι αλλο που μας τραβα...τζαι δια μας ενα ακομα πιο μεγάλο ερεθισμα να προσπαθησουμε παραπανω...τουλαχιστον ετσι το βλέπω εγω...μια απλη πρασινάδα!

      Διαγραφή
  10. η ζωή είναι mind game. με λίγη καλή θέληση και αισιοδοξία παντού περνούμε καλά. είναι σημαντικό που είναι επιλογή σου που είσαι εδώ για αυτό και το παλεύεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. γεια σου ρε Πράς!!! ο καθένας έχει επιλογή να τα βλέπει ολα αρνητικά ή να διαλέγει να βλέπει το silver lining!
    you can make the most of wherever you are!
    και εγώ καλποτε σκέφτουμε τα κακά της Κύπρου αλλά που την στιγμή που επέλεξα να έρτω πίσω I had my reasons και προσπαθώ να θυμηθώ τα θετικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή