Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

1%

Τούτη την εβδομάδα ειχα μαθητή που εβδομάδα εργασίας. Ηρτεν την Δευτέρα, ειπα του κάμποσα ποτζει ποδά. Ακουεν αλλα εν μου εδίαν σημασία ουτε εδειχνε ενδιαφέρον. Εδωκα του λινκς να θκιεβαζει ονλάιν αλλα τζείνος εκατσε τζαι εμπηκεν απλά youtube. Την Τρίτη επήραν τον τουρ μαζι με αλλους μαθητές. Λαλώ του "επερασες καλα". "Ε όι λαλει μου εμένα εν τζαι ενδιαφέρει με η βιολογία" τζαι πιάνει τα ακουστικά του τζαι καθετε youtube. Εμεινα σπίτσλες! Εγω τουτη την εβδομάδα ειχα πάααααρα πολυ δουλεια, ειχα τζαι ενα μιτινγκ τζαι ετσι εφυα τζαι άφηκα τον στο κομπιουτερ. Την Τετάρτη ειπα του εχω μιτινγκ τζαι μετα ενα workshop τζαι ελα μαζι μου αν θέλεις. Ειπεν μου προτιμά να μεινει στο κομπιουτερ. Την Πεμπτη λαλω του θελεις να μου πεις τι σε ενδιαφέρει να παμε να μιλησουμε με τους αρμοδιους να σου δωσουν πληροφορίες κτλ κτλ. Λαλεί μου "ε όι προτιμώ να μείνω δαμε στο κομπιουτερ".  Σημερα ειχα σεμινάριο εκτός του γραφείου τζαι αφηκα τον στο κομπιουτερ. Εσυστηθηκα του με το μικρό μου ονομα τζαι τζείνος εθεωρησεν οτι μπορεί να με αποκαλεί "ρε".

Για να ειμαι ειλικρινής εν ενοιωθα καλα με τον εαυτό μου στην αρχη. Εμιλησα του, επροσπαθησα, εξαναπροσπάθησα αλλα τζεινος τιποτε. Σε κάποια φάση ειπα εχω τοση δουλειά, εν να ασχοληθώ με καποιον που εν θελει τζαι να τρώω τον χρονο μου;; Το σπαστικο εν οτι τουτος μπορει να επιασεν την θέση που καποιον που θα ήθελε πραγματικά να ερτει δαμε. Εσυζητησα το τζαι με 1-2 συναδελφους τζαι ειπαν μου "επροσπάθησες εσυ, μεν σπαταλάς τον χρόνο σου". Εν τον κατηγορώ τον μιτσή. Δεν ειμαστε ολοι για όλα. Εν με πειράζει που εν τον ενδιέφερε, αλλα ενευρίαζεν με η απάθεια του τζαι η απαξίωση της στάσης του. Ενας συνάδελφος δαμε φροντίζει να μου λαλεί κάθε μέρα "Πρας εν να συνηθίσεις στην πραγματικότητα" τζαι κάθε μέρα λαλώ του εν θελω να την συνηθίσω. Εμένα τουτες οι καταστάσεις δεν με πτοούν...αντιθέτως με πεισμώνουν.

Στην αντίπερα οχθη, βλέπω γυρώ μου μαθητές με ορεξη, που θελουν να περάσουν χρονο που το καλοκαίρι τους να ερτουν δαμε. Βλεπω ατομα με ορεξη τζαι με στόχους. Απο το να μπουν σε ενα πανεπιστήμιο μεχρι το να μαθουν κάτι καινουριο οπως το να καμουν ενα σχέδιο ζωγραφικής. Κανένας στόχος δεν ειναι μικρός τζαι ασημαντος. Το σημαντικό για μένα ειναι να εχουμε στοχους τζαι όνειρα.

Τα πάντα εν η νοοτροπία του κάθενός μας.Ξεκινα απο την οικογένεια, το σχολείο τους φίλους μας τζαι πρέπει να πηγάζει που μέσα μας.

Οι συνθήκες εν μας ευνοούν. Στην σημερινή εποχή νοιωθουμε οτι εναντίον μας. Αλλά αλοιμονο αν εμείς οι νέοι εν πιστευκουμεν οτι μπορούμε να αλλαξουμε τον κόσμο! 99% τιποτε εν θα αλλάξει. "Κόσμος πάει κι έρχεται και κόσμος δεν αλλάζει" που λαλει τζαι ο Αλκίνοος. Αλλα το να μην εχεις ονειρα τζαι στόχους αφαιρεί σου τζαι τζείνη την πιθανότητα του 1%.

36 σχόλια:

  1. Συμφωνώ με το ότι η ηττοπάθεια δεν είναι λύση!

    Το σωστό είναι όταν βλέπουμε πράγματα-καταστάσεις-συμπεριφορές που δε μας αρέσουν να μεν σιωπούμε. Η σιωπή και η ανοχή είναι ενοχή. Το "ε έτσι ένι ήντα να κάμουμε" εν πολλά εκνευριστικό και για μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ηττοπάθεια και η αρνητικότητα και το σκεπτικό "ματαιότης ματαιοτήτων".

      Διαγραφή
  2. Έρχομαι εγώ για βδομάδα εργασίας. Πιάνεις με;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτη ειναι η σημερινη νεολαια της Κυπρου. Ο θεσμος της εβδομαδας εργασιας εσιει χρονια που θελει αναπροσαρμογη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά λυπηρο..... Ναι εβολεψεν με η απαθεια του γιατι εν μέρες που έχω πολλη δουλεια αλλα επροτίμουν να εδειχνε ενδιαφερον τζαι εγω ηταν να τα βολέψω.

      Διαγραφή
  4. Αχ τι να σου πω, ελπιζω μόνο να με δω τις κόρες μου ποτέ έτσι κατάσταση..... Στα φιλοσοφικά συμφωνώ φυσικά και επαυξανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ μαζί σου 100%. Όταν μου λένε κάποιοι ότι "έτσι είναι τα πράγματα" δυσανασχετώ! Ζητούν να αποδεκτώ μια προβληματική κατάσταση. Ε όχι, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Τα πράγματα αλλάζουν και πάντα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο εάν τουλάχιστο ένας άνθρωπος κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ. Η στασιμότητα τζαι η παραδοχή στο συστημα εν ο πρώτος λογος που εμποδίζει την πρόοδο. Τζαι δυστυχως στην Κυπρο τουτη την απάθεια εχουν την πολλοί!

      Διαγραφή
  6. Υποτίθεται στην βδομαδα εργασίας βλέπεις πως είναι το επάγγελμα που θέλεις να ακολουθήσεις. Τι ήρτε να κάμει δηλαδη; Εν καταλάβω. Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουτε εγω μπορώ να καταλάβω! Θα εμπορουσε την θέση του να την επιανε ενα παιδι που πραγματικά να ενδιαφερεται!

      Διαγραφή
  7. egw na pw pws den ta kserw pras...sto sxoleio eimai kathe mera edw kai tosa xronia...distixws distixws..eutixws yparxei afto to elaxisto pososto pou me voitha na exw oreksi na kamnw jai mathima..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ίδια μου λαλεί τζαι η αδερφή μου που εν συνάδελφος σου. Ομως πρεπει να συνεχισεται γιατι εσεις εχετε μεγαλη ευθυνη αλλά και επιροή. Εστω τζαι ενας μαθητης να αλλαξει στάση εν σημαντικό.

      Διαγραφή
  8. συστήνω σου να διαβάσεις το βιβλίο μιντεστ της καρολ σανγκ...τερκαιζει γάντι τωρά! Τον μιτσή μάλλον θα τον έστειλε το σχολίο του επειδή δεν εδήλωσε πουθένα αλλού...εν πουτζινα τα μωρά που εν στο έλεος τζε κανένας εν ασχολείται μαζί τους τζε στο τέλος πείθονται τζε τζίνα ότι εν πρέπει κανένας να ασχολείται μαζί τους.nekat0meni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ ρε Νεκατωμένη. Θελω να πιστευω οτι στην λιες μέρες επροσπαθησα αλλα αμαν διας σε τοιχο τι να καμεις σε μερικες ώρες καθε μέρα.

      Διαγραφή
  9. ιντα αχαρηστος....εγω ενα χημειο επηα στην εβδομαδα εργασιας τζε δεν εξικωλλουν που τζιμεσα! Εσυ εκαμες το καθηκον σου! Μακαρι να ερκουμουν εγω κοντα σου!

    :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ok apla skeftu oti tutos o mitsis mporei na exei k tus logus t p en etsei. sosta to eipes oti ulla en p tin oikogeneia p ksekinun, alla tuto en prepei na mas kamnei na katathetume ta opla k tis prospatheies gia tus mathites, opos kai an simperiferunte. ksero to giati k ego stin ilikia t etsi imun logo pollon oikogeneiakon provlimaton. Tora p didasko exo kai ena mathiti "xeirotero" p tuton. toso polla adiaforei p lalo tu kathe mathima: simera ti dikeologia exeis p en ethkievases? kai afu m eipe 100 dikeologies tora lali m mono: eime tempelis! alla me ipomoni kai agapi ida ton oti tulaxiston kati pianei mesa stin taksi, esto k an den anigei vivlio spiti. Nomizo thelun na niosun oti mporume na tus simvulepsume alla taftoxrona mporume na eimaste k filoi tus. Kali ipomoni!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι συμφωνω μαζι σου! Μερικά ατομα εχουμε μεσα μας μια κινητήρια δυναμη αλλα πολλά ατομα εν το έχουμε τζαι χρειαζουμαστε κάποιον να μας το "ξυπνησει". Χαιρομαι που βλεπω/ακούω οτι υπάρχουν άτομα σαν και σένα που το προσπαθουν. :)

      Διαγραφή
  11. Ο μιτσής εν που τζίνους τους ανθρώπους που με νευριάζουν...κάθουνται συνέχεια μπροστά που έναν υπολογιστή και συμπεριφέρονται στον κόσμο με απάθεια και ασέβεια.

    Εμένα όλοι μου η παρέα κάμνει sciences κι εγώ είμαι η μόνη που κάμνω θεωρητικά/γλώσσες. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο όμως, είχαν καταφέρει πέρσι να με βάλουν σε ένα science project τους. Χαχαχαχα, στο τέλος έκαμα μόνο το power point presentation και βοήθησα τους με το κείμενο να το γράψουν πιο ωραία.
    Ένα πράμα που νευριάζω με εμάς του ιδιωτικού είναι ότι δεν έχουμεν εβδομάδα εργασίας :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζαι εγω είμαι του ιδιωτικού ετσι δεν επια εβδομάδα εργασίας για να ξέρω. Ελπίζω να έπεσα σε ατομο που δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία!

      Διαγραφή
  12. Δεν θυμάμαι αν σου το είπα στην Δοξασμένη Ιωάννα αλλά ας μουρμουρίσω ακόμη μία φορά :Ρ. Μίλαγα με κάτι φοιτητές μου μετά το μάθημα, πριν από λίγες μέρες, για το επίπεδο της "πανεπιστημιακής" παιδείας στην Κύπρο και μου λένε ότι σε κυπριακά πανεπιστήμια πάνε μόνο όσοι δεν θέλουν να μορφωθούν αλλά θέλουν μόνο ένα χαρτί. Όταν προσπάθησα να τους πω ότι υπάρχουν και άτομα (έστω μία μειοψηφία) που θέλουν να μορφωθούν αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε εκτός Κύπρου δεν το δέχτηκαν ( όπως είπαν όποιος έχει ικανότητες παίρνει υποτροφία και φεύγει) και επέμειναν στην αρχική τους θέση. Η συμπεριφορά που περιγράφεις είναι η συμπεριφορά του 85% των φοιτητών σε "καλό" τμήμα ή του 98% σε ένα νορμάλ τμήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαν εχουν ετσι αντίληψη για τον ίδιο τους τον εαυτό, τι να πω εγω;;

      Διαγραφή
  13. στο ιδιωτικο μου εμενα ειχαν εβδομαδα εργασιας, το καλοτζιαιρι!!! για το παν. κυπρου εγω ξερω οτι εν πολλα καλο το επιπεδο. τζιε να μεν λαλουμε πελλαρες εν η καλυττερη επιλογη για καποιον που εν εσιει οικονομικη δυνατοτητα. τζιε υποτροφιες εν υπαρχουν πολλες, να λαλουμε την αληθκια. εκτος αν μετρουν τζιε οι υποτροφιες που διουν 1000 ευρω ολοχρονα, εν τζιε καμνουν τιποτε! που την αλλη ξερω περιπτωσεις οικογενειων με οικονομικες δυσκολιες τζιε ζοριζουντε ακομα παραπανω για να στειλουν τα παιθκια τους σταιδιωτικα της κυπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή τυγχάνει να ξέρω που εργαζεται ο Αντρεας, όχι ενεν για τον ΠανΚυπ που μιλά.
      Πιστευκω οτι αμαν εισαι καλός, θα εισαι καλός παντού, φτανει να το θελεις.

      Διαγραφή
  14. antrea ama oi neoi anthropoi skeftontai etsi shmainei oti tous foithtes pou spoudazoun kupro tous theoroun katoterous tous,en san na laloun oti en tempelhdes epeidh en ekopiasan na paroun upotrofia gia na pan exoteriko. en dieukrinises omos an milouses me kuprious foithtes,ego apofoithsa sthn kupro se kollegio ena xrono prin ginei panepisthmio den hmoun aristh hmoun kapou sth mesi alla kati ematha k perimena na doulepso gia na ta efarmoso alla oi perissoteres etaireies skeftontai opos tous foithtes sou,theloun upallilous meptuxia tou exoterikou kai tou panepisthmiou ths kuprou me psilo vathmo kai oxi ton idiotikon panepisthmion kuprou akoma kai h sumperifora tous einai diaforetikh kai proothoun perissotero autous pou spoudasan exo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς ή ευτυχώς η κοινωνία κοιτάζει οχι μόνο τα πτυχία αλλα τζαι το που αποκτηθηκαν τα πτυχια. Τουτο εν γιατι υπάρχει μεγαλος συναγωνισμός. Την εποχη που ετέλειωνε η μάμα μου το σχολείο, ηβραν καλή δουλειά γιατι εμαθεν τζαι δακτυλογραφία τζαι ηξερεν καλα αγγλικα. Αλλες εποχές αλλες απαιτήσεις.

      Εγω τωρά που ετυχε τζαι στην Αμερική τζαι τωρά στην Κυπρο να ειμαι στην θέση να αξιολογω βιογραφικά θα σου πω οτι καλώς ή κακώς τζαι εγω κοιτάζω πτυχια, πανεπιστήμια, δημοσιευσεις γιατι επειδη γενικά εν αρκετά ψηλο το επιπεδο, μετα κοιταζεις λεπτομέριες.

      Ομως για μένα η διαφορά στα ιντερβιου θα φανει που θα φανεί και ο χαρακτήρας. Τζαμέ οτι πτυχια τζαι να εχεις εν παιζουν ρόλο.

      Εγω κρατώ το εν ήσουν άριστη αλλα κατι εμαθες. Νομιζω τουτο εν πολλά σημαντικό. Εν η στάση του καθενος που εν σημαντική.

      Διαγραφή
  15. @Ανώνυμος

    Μάλλον δεν κατάλαβες. Αυτά ήταν σχόλια φοιτητών σε κυπριακά πανεπιστήμια (δεν εξέφραζαν κάτι που δεν είναι γνωστό εδώ και χρόνια). Όχι Κυπρίων που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Επειδή γράφω επώνυμα δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αλλά στους ακαδημαϊκούς κύκλους είναι γνωστό ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με αυτό που ονομάζουμε πανεπιστημιακή παιδεία στην Κύπρο. Το να βάλεις μία πινακίδα που λέει Πανεπιστήμιο δεν κάνει ένα οργανισμό πανεπιστήμιο. Χρειάζεσαι ένα οικοσύστημα, υλικοτεχνική υποδομή, ανθρώπινη υποδομή, σωστή οργάνωση, κατάλληλη νοοτροπία, πάρα πολλά λεφτά και πολλά άλλα. Αυτά δεν υπάρχουν στην Κύπρο. Αν δεις τον προγραμματισμό (και όχι μόνο) που προηγήθηκε της ίδρυσης πολλών "πανεπιστημίων", προγραμμάτων σπουδών, τμημάτων κλπ δεν θα ξέρεις αν πρέπει να κλάψεις ή να γελάσεις.

    Αυτό που λέγεται πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά όχι ανοικτά, είναι ότι 75%-80% των φοιτητών δεν θα έπρεπε να είναι σε πανεπιστήμιο. Δεν διαθέτουν ούτε τα ελάχιστα βασικά προσόντα για να βρίσκονται σε πανεπιστήμιο.

    Πριν από 1 μήνα περίπου μία μεγάλη πολυεθνική που θέλει να μεταφέρει το περιφερειακό αρχηγείο της στην Κύπρο είχε μία διήμερη διαδικασία αξιολόγησης φοιτητών κυπριακών πανεπιστημίων για πρόσληψη. Μιλάμε για παταγώδη αποτυχία. Υπήρξε πλήρης αποτυχία σε όλες τις εξετάσεις, προφορικές και γραπτές (μόνο τρία άτομα κατάφεραν να πλησιάσουν κάπως την βάση). Όπως είπε και ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού που ήταν στην Κύπρο δεν ξαναείδε τέτοιο πράγμα πουθενά. Βασικά είχαμε επίσημη επιβεβαίωση αυτού που γνωρίζουμε εδώ και χρόνια. Αν και υπάρχουν συνεχείς προσπάθειες από κάποιους για να αποκτήσουμε πραγματικά πανεπιστήμια υπάρχουν πολλοί γυμνοί βασιλιάδες σε θέσεις κλειδιά οι οποίοι σταματούν όλες τις προσπάθειες αλλαγής. Τώρα με την κρίση πάντως υπάρχει μία νέα προσπάθεια από πολλούς για εκ βάθρων αλλαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. been there.. ξερω τι εννοεις.. εν μπορεις να τον αλλαξεις.. εν εχει το μικροβιο του να ανακατωσει,να μαθει πραγματα, οι παραπανω ετσι ειναι.. ενε κατακριτεο τουτο.. νομιζω ''ανησυχος'' και παθιασμενος για κατι γεννιεσε ,εν γινεσε και τυχεροι τζινοι που εχουν τουτα τα γονιδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Xμ...ενιξερω την εν η απαντηση...πιθανον εξαρτάται απο τον ανθρωπο και τις καταστάσεις και ενα συνδυασμό των δυο.

      Διαγραφή
  17. ηρτε μου μια σκεψη εχτες τζιε επιστρεφω για σχολιο. πιθανο σεναριο: ο μιτσης μπορει να ειναι ταλαντουχος σε καποιον αλλο μη-παραδοσιακο τομεα, που εν προσφερεται γιαεβδομαδα εργασιας τζιε τουτο ουλλο εν ενα βασανο για τζινον επειδη ειμαστε στην κυπρο που το συστημα εκπαιδευσης.πχ. μπορει ναν σπουδαιος μουσικος τζιε νακαρτερα να τελιωσει το σχολειο να παει berkley, μπορει ναν δαιμονιο computer geek τζιε καμια μερα να γινει διασημος youtuber τζιε γιαυτο ποσκολιεται στο λαπτοπ ουλλη μερα. Τζιε εμεις ειμαστε ουλλοι κακοι ανθρωποι που φκαλλουμε βιαστικα συμπερασματα οτι εν τζιεγκενος. α; α; food for thought

    ΑπάντησηΔιαγραφή