Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Σάιενς φορ ολ (12) - HIV


Για το τι εστί ιός εμιλήσαμε σε προηγούμενο σάιενς φορ ολ. Για να το ξαναθυμηθείτε κλικ χίαρ. Μετά απο εισηγηση στο προηγουμενο Σάιενς φορ ολ επεισόδιο, σε αυτο το ποστ θα μιλήσουμε για ενα  ιό για τον οποίο ακουμε συχνά, εσπειρε διχόνοιες στην εμφάνιση τζαι ειναι αρκετά περιπλοκος σε σημειο που ακόμα να βρεθει μια πληρως αποτελεσματική θεραπεία για την εξόντωσή του.

Ο ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας ή human immunodeficiency virus (HIV) είναι ο ιός που ευθυνεται για το Acquired Immunodeficiency Syndrome (AIDS) ή στα ελληνικά, το σύνδρομο  επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας.




Σχεδιάγραμμα για το πως μοιάζει σε γενικές γραμμές
ο ιός HIV (Πηγή εδω).
Ο ιός ανηκει στην κατηγορία των retrovirus ή ρετροϊών. (Για λίγο χιουμορ κάμετε κλικ δαμε). Ενω σε μέγεθος ειναι το 1/60 ενός ερυθρού αιμοσφαιριου, εντουτοις για ιός εχει ενα αρκετά μεγάλο μέγεθος. 

Ο ιος προσβάλλει τα λεγόμενα T-helper cells τα οποία ειναι ενα είδος λευκών αιμοσφαίριων τα οποία τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν το λεγόμενο μας ανοσοποιητικό σύστημα (Τουτο να σημειωνεται ως θέμα για επομενο ποστ). Τουτα τα Τ-helper cells εκφραζουν μια πρωτεϊνη η οποία ονομάζεται CD4+. Ο ιός HIV προσβάλλει κυτταρα που εκφράζουν τουτη την πρωτεΐνη τζαι ετσι καταστρέφουν τουτα τα πολλά σημαντικά T-helper cells του ανισοποιητικού μας συστήματος εξου και η ονομασια του ιού τζαι της ασθένειας που προκαλεί. 


Μεχρι τώρα εχουν αναγνωριστεί δυο μορφές του ιού που ονομάζονται HIV-1 τζαι HIV-2, με τον πρώτο να ειναι ο υπεύθυνος για το μεγάλο ποσοστο των περιπτώσεων. Αξίζει να σημειώσουμε οτι αυτή την στιγμή, 34 εκατομύρια ατομα ειναι φορείς του ιού HIV. 


To πιο κάτω είναι ενα καλό βιντεο που εξηγά πως ο ιός HIV προσβάλλει τα CD4+ κύτταρα. Τζεινες οι πανέμορφες κορδέλες που βλέπετε ειναι οι πολυαγαπημένες πρωτεϊνες. Κάπου τζαμέ μετά το δευτερο λεπτο, αρχιζει το βιντεο να εχει πιο πολλές λεπτομέρειες τζαι παραπάνω πρωτεϊνοκορδέλες ετσι τζαι ως το δευτερο λεπτο να δειτε εν οκ. 


Τα κοκκινα στρογγυλάκια που κυκλοφορούν στην αρχη εν τα ερυθρά αιμοσφαίρια ετσι μπορειτε να δειτε την διαφορα μεγέθους που σας ελάλουν πιο πάνω.



Υπάρχουν τρία στάδια στην λοίμωξη του HIV. Το πρώτο στάδιο ειναι η οξεία λοιμωξη (acute infection) που μοιάζει σαν μια σοβαρή γρίπη ή λοιμώδη μονοπυρήνωση (mononucleosis). 

Tο δεύτερο στάδιο είναι κλινική λανθάνουσα περίοδος ή clinical latency (το latency νομίζω εν πιο κατανοήτη λέξη για τουτο το στάδιο παρα το λανθάνουσα, αλλα τέλοσπάντων!).  Τούτο το σταδιο ονομάζεται και ασυμπτωματική περίοδος γιατι δεν υπάρχουν συμπτώματα. Ο μέσος όρος τούτης της φάσης ειναι 8 χρόνια αν τζαι μπορεί να είναι μεταξυ 3 τζαι >20. Στο τέλος τουτης της περιόδου αρχιζουν συμπτώματα σαν προπομπός του επομενου σταδίου. 

Το τρίτο στάδιο της λοίμωξης ειναι όταν το AIDS στο οποίο στάδιο τα CD4+ κύτταρα φτάνουν σε επιπεδα κάτω απο 200 κύταρα ανα μL. Οι ασθενείς ειναι πολλά πιο επιρρεπεις σε  αλλες ασθένειες οπως μερικά είδη καρκίνων ή λοιμώξεις οπως πνευμονία που ειναι συχνά η αιτία θανάτου.

Να σημειωθεί οτι ο ιός HIV μεταδίδεται κυρίως σεξουαλική επαφή τζαι μεταγγιση αίματος. Παραπάνω πληροφορίες για την μετάδοση του ιού μπορείτε να βρειτε δαμέ.



The red ribbon is a symbol for solidarity
with HIV positive people & those living
with AIDS (source Wikipedia)  
Σήμερα υπάρχουν 31 FDA (US Food & Drug Administration) approved φάρμακα για την αντιμετώπιση της ασθένειας, απο τα οποία κανένα δεν θεραπεύει την ασθένεια αλλά απλά καταστέλλουν τον ιό σε πολλά χαμηλά επιπεδα. Οπως σας εξηγησα στο ποστ για τους ιούς οι ιοί μεταλλάσουνται τοσο γρήγορα που εν δυσκολο να αντιμετωπιστούν φαρμακολογικά. Για οσους ειδετε το βίντεο αναλυτικά, ο λόγος που εν γιατι στην φάση που δημιουργείται το DNA απο το RNA γινονται "λάθη" τζαι ετσι παραγονται πρωτεϊνες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα διαφορα φαρμακα που υπάρχουν. Ο ιός εχει πάρει πανδεμικές εκτάσεις γι'αυτό ειναι ενας κλάδος ερευνας που ακομα και 30 χρονια μετα την ανακάλυψη του αποτελεί ενα hot area of research. 

16 σχόλια:

  1. Η λανθάνουσα κατάσταση για μένα που επήεννα σε ελληνόφωνο σχολείο πάντα, εν αρκετά αυτοεπεξηγηματική, αφού ξέρω ότι σιμαίνει ότι είναι σαν να κοιμάται, δεν εμφανίζεται, δεν είναι ορατός, κλπ.
    Δηλαδή για κάποιον που έχει ήδη references που το παρελθόν, είναι αρκετά καθαρή ονομασία.
    Εν ξέρω αν εν τούτο που εννοούσες, ή αν εν τούτο που σε προβλημάτισε, αλλά ναι, εν απλό και σωστό.

    Κατά τα άλλα η GP120 εν μοιάζει με τουλίπες στο σχεδιάγραμμα;

    Πολλά ενδιαφέρον κείμενο, θα ήθελα να μάθω τζι άλλες λεπτομέρειες.... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοουσα οτι αν δεν ξέρεις τον επιστημονικό ορο λανθανουσα τζαι απλα ξερεις οτι η λέξη σημαινει "λάθος" τοτε το latent εν πιο καλο γιατι που μονη της τζαι μη-επιστημονικα σημαίνει "ανενεργό" or something like that.

      Xαχα τα GP120 εν πολλά cute! :)

      Διαγραφή
  2. Πρασινάδα μου είσαι μες το μυαλό μου. Ξεκίνησα να γράφω ποστ για το HIV/AIDS μετά που άκουσα ψες στα νέα για 14χρονη που διαγνώστηκε με AIDS (έτσι είπε η δημοσιογραφίσκος - όχι ιός του hiv, aids, μα εν κάμνουν λλίο έρευνα πριν φκουν να πουν του κόσμου βλακείες;) αλλά εφκήκε μου πολλά θυμωμένο τζιαι άφησα το.
    Ευχαριστούμε πάντως, πολλά ενδιαφέρον τζιαι πολλά κατανοητά έτσι όπως τα έγραψες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ο κοσμος χρησιμοποια το "εχει ΑIDS" εννοώντας οτι εν HIV + ενω ενεν το ιδιο πράμα.

      Χαιρομαι που το ήβρες ενδιαφέρον! :)

      Διαγραφή
  3. peirazei pou apla dkiavazo to jai prospathw polla na fkalw noima;;;;eides a;;;kamw effort!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να κάμεις ριβιου προηγούμενα ποστ για να παρακολουθείς το μάθημα! :Ρ

      Αλλά εν οκέι, μεν ασχοληθεις! Εσυ είσαι συγγραφέας! :)))

      Διαγραφή
  4. ευχαριστούμε πρασινάδα τα εξηγάς πολύ καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρασινάδα μου πολλά καλό ποστ και πολλά διαφωτιστικό, ευχαριστούμε!! Έχω δύο απορίες, πρώτον, όταν λένε οτι μπορεί να είσαι φορέας του ιού για χρόνια και να μην το ξέρεις, εννοούν το δεύτερο στάδιο που μας έγραψες εσύ? οτι δηλαδή ο ιος για 8 χρόνια περίπου υπάρχει στον οργανισμό χωρίς συμπτώματα?
    και δεύτερη ερώτηση, υπάρχουν πολλές θεωρίες που υποστηρίζουν οτι βρέθηκε θεραπεία για τον ιό εδώ και πολύ καιρό αλλά δεν κοινοποιείται γιατί δεν συμφέρει λόγω υπερπληθυσμού της γης και λόγω των λεφτών που θα χάσουν οι φαρμακευτικές. Εσύ τι νομίζεις? Μπορεί να εν ηλίθια ερώτηση αλλά επειδή στο ποστ είπες μας οτι εν εβρέθηκε ακόμα θεραπεία για τον ιο γιατί μεταλλάσεται συνέχως, γι'αυτό είπα να ρωτήσω..

    anonimi X

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν εκαμες τεστ, εν μπορείς να ξέρεις οτι εισαι HIV τζαι πιθανόν να το ανακαλυψεις οταν πλεον εισαι σε προχωρημένο στάδιο. Ο μέσος ορος της ασυμπτωματικής περιόδου εν 8 χρονια στις μέρες μας. Τα 80ς νομιζω ηταν 2-3.

      Κοιτα ενιξερω αν πιστευκω σε τουτα τα λιο conspiracy theories. Αν υπηρχε θεραπεια θα εφκάλαν παραπάνω λεφτα παρα τωρα που εν εχει. Εξάλλου με τα ηδη υπάρχοντα φάρμακα φκάλουν πολλά λεφτα! Πάντως εν ενας αρκετά δυσκολος ιός.

      Διαγραφή
  6. χμ...άκουσες για τον κυπραίο γιατρό (σπουδασμένος της Γερμανίας) που υποστηρίζει ότι μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο χρησιμοποιώντας τον HIV? Ενξέρω αν φκάλλει καν νόημα βέβαια τούτο...
    Παρ'όλα αυτά ο συγκεκριμένος γιατρός έσιει (από όσα κυκλοφορούν σαν κουτσομπολιά πάντα, έτσι;) την μεγαλύτερη ογκολογική κλινική της ευρώπης στη Γερμανία τζιαι συζητιέται, μαζί με κάποια γιατρό εξ USA, να ανοίξουν την μεγαλύτερη ογκολογική κλινική του κόσμου στην Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τον Κυπραίο γιατρό εν εξανάκουσα αλλα για το οτι εθεραπεύσαν καρκινο με τον ιό του HIV εξανάκουσα το τζαι το βρισκω αρκετά λογικο παρ'ολο το ενδεχόμενο ρισκο, τζαι φυσικά εξαρτάται για τι καρκίνο μιλουμε. Για τα υπολοιπα ενιξέρω, εν ακουσα κάτι.

      Πάντως τζαι το gene therapy που ακούμεν ποτζει ποδά, χρησιμοποιούν διαφορους ιούς (πιο "απλους" συνήθως) γιατί οπως ειδες εν οτι καλυτερο για να βάλλεις κάτι μέσα σε ενα κύτταρο!Εν καλό θέμα τουτο για μελλοντικό ποστ πάντως.

      Διαγραφή
  7. Υπάρχει και κάποιος νομίζω Βρετανός που υποστηρίζει ότι αυτοθεραπεύτηκε από την ασθένεια. έχω την εντύπωση ότι του έκαναν εξετάσεις να δουν τι έγινε, αλλά μάλλον δεν τα κατάφεραν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενιξερω, να πω την αληθκεια εν είμαι πολλα up to date με το θέμα.

      Διαγραφή
  8. Όπως την Dagger, έτσι τζαι εγώ συγκεντώνουμαι σε βαθμό που με πιάνει πονοτζέφαλος για να φκάλω νόημα. Εξακολουθώ όμως να βρίσκω τα μαθήματα αυτά, εξαιρετικά ενδιαφέροντα.΄

    Μόνο σε εμένα εφανήκαν μου ούλλα μες το βιντεάκι σαν διαστημόπλοια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να βάλλω ντισκλέιμερ δηλαδη ότι πριν διαβαστει το ποστ να εχετε καλού κακού τα πανατολ κοντα;; :Ρ
      Χαιρομαι που παρ’αυτά το βρισκεις ενδιαφέρον τζαι ναι μοιαζουν με διαστημοπλοια! 

      Διαγραφή