Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014

Those who can, teach. (2)

Ο καθηγητής που με έκαμε να αγαπήσω την χημεία:
4η – 5η τάξη, Ο-Λέβελ χημείας με ένα επαναπατρισμένο πι-έιτς-ντα που έκαμε την χημεία το αγαπημένο μου μάθημα. Ερωτήσεις κρίσεως, ενδιαφέρον συζητήσεις επιστημονικές πέραν του μαθήματος τζαι που ηθελε να σκεφτούμαστε τζαι όι απλα να γράφουμε παπαγαλία. Σήμερα είμαστε συνάδελφοι…..οι φοιτητές εχουν να πουν μόνο τα καλύτερα για τζείνον.

Η καθηγήτρια που με έκαμε να αγαπησω την βιοχημεία:
6η – 7η τάξη, Α-λεβελ χημείας με μια καθηγήτρια που εσπουδασε στην Αμερική με υποτροφίες. Καθηγήτρια από επιλογή, πολλά σημαντικό και δυσεύρετο στοιχείο πλέον. Στο μάθημα της εκαταλαβα ότι η εφαρμογή της χημείας στην βιολογία είναι για μένα το επιστημονικό πεδίο που καλύπτει παραπάνω τις απορίες που είχα τότε και εχω ακόμα. Σήμερα μιλουμε στο τηλέφωνο αραιά και που και το καλοκαίρι είχα την κόρη της μαζί μου στην δουλειά για 10 μέρες. Ούτε μου το εζήτησε. Εγω επροσφέρθηκα ως μια ανταπόδοση.

Η καθηγήτρια που με εμαθε ότι η υπομονή και η μεθοδικότητα είναι επιστημονικές αρετές.
Αν δεις ποτέ στην Αμερική, μια κινέζα με ταγιέρ και στο πέτο του σακακίου μια καρφίτσα τριφουρένια που τα Λεύκαρα με τα ασορτι, μικρά και διακριτικά σκουλαρίκια, τοτε μόλις ειδες την καθηγήτρια του διδακτορικού μου. Το άτομο που μου εδωσε την μεγαλύτερη μου επιστημονική επιτευξη. Ένα PhD μετά το όνομα μου. Που μπορεί να ηταν αυστηρή και μερικές φορές ανυποφορή αλλα ηταν από το λεγομενο tough love της. Σημερα ανταλάσσουμε ήμειλ και γραφει μου για τον γάμο του γιου της και τον αντρα της που πλεον είναι συνταξιουχος ενώ τζείνη στα 68 της ακομα εργαζεται όπως πάντα.

Ο καθηγητής που με εμαθε we are in it for the science.
Θα τον θαυμάζω πάντα για το γεγονός ότι ενώ είναι ενας υπευθυνος τμήματος σε ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο, παραμένει ενας απλός ανθρωπος. Οι σπουδαίοι ανθρωποι είναι πάντα απλοι τζαι ξερουν να ανταμοιβουν τον κόπο του αλλου διακριτικά και ουσιαστικά. Ο γνωστός στο μπλογκ ως Άρχων ειναι επιστημονικά ο ανθρωπος που πεθυμώ παραπάνω που ουλλους τζαι νοιωθω περήφανη που εδουλεψα μαζί του. Σήμερα κρατουμε επαφη μέσω ήμειλ και ελπιζω να συνεχιστεί.


Αυτά εις απαντηση μιας ερωτησης φοιτήτριας δικής μου για το αν με εχουν επηρεάσει αλλοι στον τρόπο που διδασκω εγω.

10 σχόλια:

 1. Συγκινούν με πάντα τα άτομα που μπορούν να γυρίσουν πίσω και να αναγνωρίσουν το πέρασμα άλλων στη ζωή τους. Δεν το συναντούμε πλέον συχνά. Επίσης, ελπιδοφόρο που σε όλες τις εποχές, όσο δύσκολες κι αν είναι, βρίσκονται άτομα που η δουλειά τους δεν είναι επάγγελμα αλλά πηγή χαράς, έμπνευσης και δημιουργίας. Πόσο τυχεροί και αυτοί και όσοι είναι δίπλα τους.

  Χαίρομαι για σένα in all ways καλή μου.
  Καλή συνέχεια :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δυστυχώς οι καλοί σπανίζουν........τους χρειαζομαστε ως παραδείγματα και τους αλλους βέβαια ως παραδείγματα προς αποφυγή!

   Καλή συνέχεια και σε σένα! :))))

   Διαγραφή
 2. :) οι Καθηγητές εν δώρο μεγάλο.

  τζιαι κάτι μου λαλεί πως σε λία χρόνια εννα γράφει κάποιος για την καθηγήτρια την Πρασινάδα:))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επηρες το πολλά μακριά το θέμα......αλλα σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! :)

   Διαγραφή
 3. ο σεβασμός και η ευγνωμοσύνη που δείχνεις προς τα άτομα που σε στιγμάτισαν θετικά είναι επίσης ακόμα ένα προτέρημα και μπράβο του που σου το δίδαξε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Eύχομαι να επηρεάσεις στην ζωή συ όπως σε επηρεάσαν. Βασικά ξέρω ότι εννα το κάμεις αλλά είπα να στο ευχηθώ. Πολλά φιλιά Πρασινούδα μου, χχχ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εν πολλά σημαντικό να αναγνωρίζουμεν την καλή επιρροή των άλλων σε μας. Και εμένα αφήσαν μου μια γλυκιά ανάμνηση πολλοί καθηγητές μου στην Αμερική που παρόλη την αναγνώριση και καταξίωση παρέμεναν πολλά απλοί και προσιτοί άνθρωποι, πράμα που δύστυχως σπάνια συνάντησα στην Ελλάδα. Είμαι σίγουρη ότι τζιαι εσύ θα έχεις πολλά καλή επιρροή στους φοιτητές σου! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Eχεις απολυτο δίκαιο για το προσιτοί και απλοι.... :-) Και εννοείται με λυπεί οτι οι αλλοι στην αντίπερα οχθη εν πολλά παραπανω που τουτους τους αξιολογους.

   Διαγραφή