Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Σάιενς φορ ολ (15) - Εσύ πόθεν ήρτες;;;

Ενας συνάδελφος δαμέ που εν επιδημιολόγος εμύησεν με στο κόσμο του genetic genealogy, δηλαδή της γενετικής γενεαλογίας, δηλαδή την εφαρμογή της γενετικής στην γενεαλογία.

H ανθρωποι δεν ηταν απο μιας αρχής παντου. Ακολουθησαν πολλά μεταναστευτικά ρευματα. Το DNA ανακατώθηκεν με τους ντόπιους σε μεγάλο ή σε μικρό βαθμό ανάλογα με την περίπτωση. Μπορεί εγω π.χ να εγεννηθηκα στην Κύπρο αλλα ποιός ξέρει που εγεννήθηκεν ο προ-προ-προ-προ-πρό παππους μου!

Η τεχνολογία ομως εχει την λύση! Μετα απο πολλές ερευνες, το γενετικό υλικό της καθε εθνικότητας εχει χαρακτηριστεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Ετσι τωρα ενα απλό και φτηνό πλέον τεστ μπορει να σου αποκαλύψει απο ποιά γωνιά του κόσμο ηρτεν ενας απογονος. Υπάρχουν διαφορες εταιρείες που παρέχουν ετσι υπηρεσίες τζαι μαλιστα εχουν μια πολλά καλή βάση δεδομένων για σύγκριση. Ετσι φκαινουν τζαι τα αρθρα που επιβεβαιώνουν οτι ο Μέγας Αλεξανδρος τζαι ο στρατός του αφηκαν λιο DNA ως την Ινδία.

Τα πιο φτηνα και γρήγορα τεστ ειναι αυτα που κοιτάζουν το χρωμόσωμα Υ στους αντρες το οποίο κληρονομούν πάντα απο τον παπά τους. Το τεστ λοιπόν μπορεί να σου αποκαλύψει την καταγωγή ενός αντρα που την πλευρά μόνον των αντρών της οικογένειας. Ετσι λοιπόν οταν το ειπα του παπά μου ειπεν μου "Να το κάμουμε!".  Ετσι λοιπόν με €40 εμαθαμεν οτι πριν 24 γενιές και με ακρίβεια ~95%, ο απογονος του παπά μου που την γραμμή των αντρών της οικογένειας του εζούσεν.............. στην Σαουδική Αραβία ή στο Κατάρ (και τριτη και καταϊδρωμένη την Yεμένη)!!!!! Ο παπάς μου επήρεν πολλα σοβαρα το θέμα! Θελει λαλεί να πάει να διεκδικήσει τα πετρέλαια που του ανήκουν! Ο θειος μου δε πάντα ενοιωθεν "καταρ-αμένος" λαλεί! Η θεια μου νοιωθει "αραπινα, λάγνα, ερωτιάρα" οπως το άσμα! Τωρα καποιος που τους ξέρει θα πει, ε ετσι μελαχρινοι, φατσαρουν αράπιδες (οπως πολλοί Κυπραίοι αλλωστε!). Τουτο ομως εν παραπλανητικό....ξερω ατομο με ετσι χαρακτηριστικά που το αποτελεσμα ηταν οτι εν Σλάβικης καταγωγης.

Το τεστ τουτο "κοιτάζει" 12 σημεία στο χρωμόσωμα Υ. Αμαν 2 αντρες εχουν 12/12 σημεία τα ιδια, τοτε πριν 24 γενεές μαλλον ειχαν ενα απογονο απο κοινου! Το ενδιαφερον ειναι οτι ο παπάς μου ταιριαζει 12/12 με 172 αραπιδες μεσα στο ντέιταμπέις της εταιρείας τζαι εναν αλλο Αμερικανοκυπραίο!! Αν καμεις τεστ σε 111 σημεια, τοτε καποιος που εχετε 111/111 κοινά σημεια ειναι μάλλον πρώτος σου ανηψιός!

Για την καταγωγή απο την πλευρα της μάμας, υπάρχει το λεγόμενο "μιτοχονδριακό DNA" το οποίο το κληρονομούμεν μονο απο την μάμα μας! Αρα με αλλα €40 θα εμπορουσεν ο παπάς μου να μαθει την καταγωγή του που την μάμα του. Τουτο το τεστ επαραγγειλα το τζαι εγω και αναμένω τα αποτελέσματα ως το τελος του μηνα. Για να δουμε λοιπόν πόθεν κόφκει η Πρασινομήτωρ που την  γιαγιά την Πρασινάδα!!!

Να σημειωθει οτι ουλλοι οι Κυπραιοι εχουμεν μια δοση "αραπικου" DNA. Οπως εχουμε και μεσογειακού, και βορειοαφρικανικού και νοτιοευρωπαϊκού! Πολλά λιγοι λαοί ενεν μιξ τζαι τουτοι εν συνήθως τζεινοι που ζουν απομονωμένα. Αν δουμε το γενετικό υλικό των Εγγλέζων για παραδειγμα θα εβρουμεν τζαι μια δόση μεσογειακή. Απλα σε διαφορετικά ποσοστά.

Εγω τουτα τα βρισκω ενδιαφέρον απο ιστορικής και επιστημονικής πλευρας. Τα μεταναστευτικά ρευματα, οι αυτοκρατορίες, τα ανακατώματα των λαών κτλ. Kαμία σχέση ομως δεν εχει με το τι ορίζουμε εμεις ως εθνικότητα, πατρίδα τζαι αλλα τέθκοια.

30 σχόλια:

  1. πολλά πολλά ενδιαφέρον!! πόσα χρόνια πριν εν οι 24 γενιές;; μπορεί να έσιει κληρονομικά δικαιώματα ο παπάς σου :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nομιζω να του παραγγείλω μια τζελαπία που το ιντερνετ τζαι να παει να φερει κανένα τάνγκι πετρέλαιο! :Ρ

      Διαγραφή
  2. Άτε ρεεεε!!!! Με μόνο σαράντα ευρά; Χμμμμμμ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έσσει πολύ τζαιρό που το λαλώ. έγώ κατάγομαι που τους Ναϊτες. εξέμειναν οι πρόγονοι μου με τον Ριχάρδο το Λεοντόκαρδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://woofisarfkai.blogspot.com/2012/07/blog-post_16.html

    Δεν υπάρχει "εθνικό" γονίδιο, η "εθνική συνείδηση" εν 100% προϊόν του περιβάλλοντος στο οποίον βρίσκεσαι.

    http://woofisarfkai.blogspot.com/2011/07/blog-post.html

    Τα δε "έθνη/κράτη" εν ένας νεωτερισμός που άρχισεν μετά το διαφωτισμόν τζιαι επήρεν σάρκαν τζιαι οστά μετά τη γαλλικήν τζιαι την αμερικανικήν επανάσταση. Έτσι π.χ. το ελληνικόν "έθνος/ κράτος" δεν έshιει καμμιάν σχέσην με τη δομή τζιαι την "ταυτότηταν" των ελληνικών "πόλεων/ κρατών", των οποίων μας ταϊζουν φούμαρα ότι τζιαι καλά είμαστεν οι άξιοι συνεχιστές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πω ότι με το καταληκτικό συμπέρασμαν της 2ης ανάρτησης που έβαλα εν συμφωνώ πλέον. Εν χρειάζεται ούτε θα εξυπηρετήσει σε κάτι η "κυπριακή εθνική συνείδηση". Εν "πανανθρώπινη συνείδηση" που πρέπει να καλλιεργήσουμεν για να κάμουμεν χαϊρι.

      Διαγραφή
    2. Με όλο το σεβασμό, θα πω οτι με εξαίρεση το πρώτο παρτ του πρώτου ποστ, τουτα που αναφέρεις εν ολίγον τι εχτός του θέματος του ποστ τουτου. Τουτα με την ¨Κυπριακή εθνική συνείδηση" κτλ εν φιλοσοφικά/δεοντολογικά οτι θέλεις πε τα, εγω δαμέ αναφέρουμε απλα στο DNA απο επιστημονικής αποψης. Σκέτες αλληλουχίες νουκλεοτιδίων.

      Διαγραφή
    3. Έχουν σχέση με την κατακλείδα σου.("Kαμία σχέση ομως δεν εχει με το τι ορίζουμε εμεις ως εθνικότητα, πατρίδα τζαι αλλα τέθκοια.")

      Διαγραφή
    4. Την οποία κατακλείδα την έβαλα γιατι εν ηθελα να ανοιξουμε τις κουβέντες που ανοιξαμε δαμε. Μιλώ για γενετική....ψυχρή αλληλουχία νουκλεοτιδίων και μόνο.

      Διαγραφή
  5. Θέλω επιτέλους να μάθω την αληθεια για το βασιλικό μου αίμα. Και μετα θα το πάρω όλο πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το DNA που πιάνουν εν που το στομα έτσι εν θα το δούμε οτι εν μπλε! :Ρ

      Διαγραφή
  6. Εγώ νομίζω είμαι εξωγήινη μορφή, παίζει να μεν έβρουν τίποτα για το γενεαλογικό μου δέντρο. Πρας τωρά σοβαρά να σε ρωτησω κάτι τζείνο με το ελληνικό πόδι (Morton's toe) και ότι συνδέεται γονιδιακά με Έλληνες ισχύει?? ή εν πελλάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξανακουσα το πολλές φορές τουτο (εξάλλου εχω το και εγω! :Ρ) αλλα ενιξέρω αν ισχύει επιστημονικά....

      Διαγραφή
  7. "Ourania moro mou, ela edo pou se thelo, gia ena test..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καποιος να φωνάξει της Ροαμ να σου γράψει κανένα ηρεμιστικούλιν ρε.....

      Διαγραφή
  8. :))))))))))))))))))))))))

    Βασικά με το τεστ αποδείξαν ότι όλοι οι άνθρωποι καταγόμαστε από τους ίδιους γονείς,τουλάχιστον έτσι το είχαμε διδαχθεί στο πανεπιστήμιο.
    Πολύ ενδιαφέρον. Αλλά να με συγχωρείς ΔΕΝ είμαστε όλοι οι Κύπιροι από τις Αραπιές,αν και συμφέρει,να προλάβουν τα πετρέλαια πριν λείψουν από τις Αραπιές :))))))))))

    Η γειτόνισσα μου έμαθε ότι ενώ είναι Γερμανορωσίδα παραπαπαπαμ πως ο παπάς της είναι από την Ιταλία και η μάμα της από την Ελλάδα! :Ρ έπρεπε να το είχε καταλάβει από τις καστανές ματάρες μάλλον :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λουζινιανοί. Έτσι έννα λαλώ εγώ, ώσπου να έβρω 40ευρώ που εν θα ξέρω τι άλλο να τα κάμω τζαι να το κάμω τούτον. Τζαι μετά αλλό 40 για να κάμω τζαι την άλλη πλευρά να μεν είμαστε μισοδότζειν.
    Οκ, ρεαλιστικά, εν θα συμβεί ποτέ τούτο. Άρα είμαι απόγονος Λουζινιανών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. θλελω κι εγώ να κάμωτο τεστ. Πρας, please, μπορείς να μου πεις πώς; ευχαριστώ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου στείλω αναλυτικό ήμειλ εντος του γουίκεντ! :-)

      Διαγραφή
    2. Και σε μένα pls! Είχα παρακολουθήσει και εγώ μια σχετική παρουσίαση σε ένα συνέδριο, αλλά τότε δεν μας είχαν πει πως και που μπορούμε να το κάνουμε! Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον.Εννοείται ότι εγώ μάλλον από Ιταλία εννα κόφκω, αλλά άτε, να το κάμω για να το σιουρέψω χαχαχαχαχαχ

      Διαγραφή
  11. ου αρεσκουν μου πολλα τουτα! εν εσκεφτηκα ποτε ποθεν μπορει να κοφκω αλλα εμφανισιακα εν νομιζω να πηεννω για Αραπιες αλλα πιο Ευρωπαικες μεριες. Ενιγουει, τουτα εν εχουν να καμουν με εθνικες ταυτοτητες κτλ. Εν απλα θεμα αν ηρτε κανενας στρατιωτης ποδα για πολεμο στην περιοχη τζιε εξενογαμησε, κανενας εμπορας να πουλησει πραματια τζιε επουλησε τζιε σπορο μαζι κτλ. Ειδικα στην Κυπρο που ηταν του πεζοδρομιου η κατασταση για αιωνες ολοκληρους εν νομιζω να πρεπει να τα δουμε σοβαρα τουτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαπως ετσι ειναι συν τα γενικά μεταναστευτικά ρευματα. Τωρα ποσο σοβαρα τα βλέπουμε εξαρταται απο την σκοπιά που θα τα δουμε. Απο γενετικης πλευρας εν σοβαρα αποτελεσματα με την έννοια οτι εν έγκυρα. Απο αλλη αποψη ομως ναι εν πρεπει να τα δουμε σοβαρα.

      Διαγραφή