Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Επάγγελμα: Κυρία

Όταν με φωνάζουν οι φοιτητές κυρία σπάζουν τα νευρα μου για πολλους και διαφορους λόγους τους οποίους και θα αναλύσω.

1. Δεν είμαστε σχολείο! Ειμαστε πανεπιστήμιο! Πάντα δίνω την επιλογή στους φοιτητές να μου μιλούν στον ενικό. Πιστεύω ότι ο σεβασμός προς τον καθηγήτη/ρια είναι κάτι που κερδίζεται απο τον καθηγητή/ρια με τις γνώσεις του και το πως συμπεριφέρεται μεσα στο μάθημα και στους φοιτητές. Δεν εχει σχέση αν με αποκαλούν Δρ. Πρασινωτού ή σκέτο Πρας. Το 95% ομως τον φοιτητών, φυσικά δεν μπορεί να διανοηθεί να με αποκαλέσει Πρας με αποτελεσμα να με φωνάζει κυρία. Ενα απο τα μειονεκτήματα των φοιτητών τουλάχιστον στο πανεπιστήμιο που είμαι εγω, ειναι οτι εχουν οι φοιτητές μια συμπεριφορά σχολική αντι πανεπιστημιακή τζαι ένα μεγάλο μερίδιο της ευθύνης το έχουν οι καθηγητές γιατι τους συμπεριφέρονται τζαι τζείνη λες και ειμαστε στο λύκειο. Αν θελουν να μου μιλουν στον πληθυντικό, τοτε ειμαι η Δρ. Πρασινωτού και όχι κυρία.

2. Μιας και διδασκω μαθήματα τρίτου-τέταρτου έτους, οι πιο μικροί σε ηλικία μαθητες ειναι περίπου μια δεκαετία πιο μικροί μου. Εχει τύχει να εχω φοιτητή που με το ζόρι τον επερνούσα 4 χρονια. Ναι μεν μας χωρίζει ένα χάσμα μορφωτικού επιπέδου, αλλα στην ουσία ειμαστε ατομα τις ίδιας γενιάς, με τους ίδιους προβληματισμους. Το "κυρία" δεν αρμόζει σε έτσι περίπτωση.

3. Το να απαντώ στο "κυρία" με κάμνει να νοιώθω οτι παίζω σε ντουμπλαρισμένη βραζιλιάνικη σαπουνόπερα με τίτλο "Πρασινάδα, η κυρία με τα Ροζ",  τζαι οτι κανονικά θα έπρεπε να φορώ ταγιέρ με το μαλλι Κυπραίας θείας στο γάμο του αρφότεχνου της, σκουλαρίτζια κλιπ τύπου 80ς με πολύ μπλινγκ και βεβαίως φρύδι τρίγωνο το οποίο και θα υψώνω στα κοντινα πλάνα οταν με σικκιρτά η άμυαλη υπηρέτρια η οποία ετόλμισε να βάλλει στο μάτι τον μονάκριβο γιο μου τον Χοσέ Μαρία Αρμάντο ντε λα Κόντε.

4. Οι φοιτητές απο το εξωτερικό αντι κυρία χρησιμοποιούν το "Miss/Ms/Mrs" και το " Madam". Μις;;; Σοβαρά;;; Το Μις ("συγχαρητήρια!") εν για καλλιστεία τζαι για να φωνάξεις κάττον! Το μάνταμ το αφηνω ασχολιαστο.....ακόμα αναρρώνω που το εγκεφαλικό που επαθα οτι με αποκαλεσε Madam σε ήμεϊλ μια φοιτήτρια απο την Ζιμπάπουε.



15 σχόλια:

  1. Μια διόρθωση Μάταμ Πρας: τους κάττους εν μιψ! μιψ! που τους λαλείς...όι μις! μις! :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aν και γνωρίζω την ύπαρξη του μιψ, εμένα η γιαγιά μου εμαθεν μου το μις! :Ρ

      Διαγραφή
  2. Για τους ξένους εν μπορώ να ξέρω, μπορεί να παίζει το ότι έτσι μαθαίνουν να απευθύνονται επίσημα στους άλλους.
    Για τους Κυπραίους, εμείς ελέαμεν τους κύριε Τάδε. Τζαι της καθηγήτριας που εκάμαμε μαζί τη πτυχιακή μου έτσι της έλεα ακόμα τζαι μετά που τέλειωσα τζαι επήαμε για καφέ και βόλτα, τζι ελάλεν μου τα δικά της. Αλλά πάει μου παραπάνω στα Ελληνικά να πω του άλλου κύριε Τάδε, μπορείτε να μας εξηγήσετε λίγα περισσότερα για το τάδε, ενώ στην Κύπρο μπορεί να έλεα τζαι σκέτο "κύριε"(μπορείτε να μας εξηγήσετε λία παραπάνω για το τάδε).
    Καταλαβαίνω τι εννοείς περί νοοτροπίας σχολείου, αλλά μν ξεχνάς ότι τζι εσύ τούτο που περνούν τωρά επέρασες το σε μια άλλη χώρα που δεν έχει τα ίδια συνήθεια και τρόπους να εκφράζεται με εμάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει και το αντίστοιχο στην Αμερική. Εμένα με εκνευρίζει όταν οι φοιτητές μου με αποκαλούν Ms. η Mrs. με το επίθετο μου (συνήθως πρωτοετείς που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο ακόμα), ή και όταν με φωνάζουν απλά ως Professor χωρίς όνομα. Στο τελευταίο η απάντηση μου συνήθως είναι "Yes Student," και φύρνουνται από το γέλιο. Και με το μικρό μου με φωνάζουν κάποτε άμα νιώσουν άνετα και μου αρέσει. Το χείριστο είναι όταν σου στέλλουν ήμειλ και το αρχίζουν: "Hey, I was not in class, blah blah blah..." Μια φίλη μου απάντησε σε ένα που τούτα και μεταξύ άλλων είπε: You address me as Hey but Hey is not my name... χα χα χα. Γειά σου Άλτερ μου!

      Διαγραφή
    2. Χαχαα άρεσεν μου το Yes student! Καλή ιδέα!

      Ναι καταλαβαίνω Μουν τουτο που λαλείς, απλά εγω δυσκολευκουμε να το συνηθίσω. Ισως εγω εχω το πρόβλημα! Απλα ο τροπος που χρησιμοποιείται που τους φοιτητές εν λίο "παιδικός".

      Αλτερ μου σε νοιωθω. Εχτες επιασα ήμειλ Miss Pras και το κορυφαίο ηταν οταν επιασα μηνυμα στο φέισμπουκ "Kyrioula moy xronia sou polla!"

      Διαγραφή
  3. Είπες τους το; Εννοώ το πως θα ήθελες να σε φωνάζουν.
    Μπορεί να τους βοηθήσει γενικότερα και στο να νοιώσουν πιο οικεία, πιο άνετα να ρωτούν, να χαλαρώσουν (όι να παρα-χαλαρώσουν όμως) και να βγει θετικοτερη η αντιμετώπιση τους στο μάθημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειπα τους το!! Το πολυ να μου πουν αντι "κυρία να σας ρωτήσω κάτι" να μου πουν "κυρία να σε ρωτήσω κάτι;".
      Μεν ανησυχεις! Εν τους αφηνω να παραχαλαρωσουν. Οπως ειπα θεωρω οτι το ποσο θα μου παρουν τον αέρα εν το αφήνω να εξαρτάται που το πως με αποκαλούν.

      Διαγραφή
  4. Και γω αν ήμουν μαθητής σου ήταν να σε φωνάζω "κυρία". Εν το πρωτόκολο, η απαραίτητη απόσταση φοιτητή-καθηγητή. Και φκαίνει φυσικό στον φοιτητή να σε αποκαλέσει έτσι.

    "Δρ." μόνο σε ήμεηλ ή αν αναφέρομαι σε σένα όταν μιλώ με άλλο καθηγητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω οτι αλλο ο γραπτός ο λόγος και αλλον ο προφορικός.

      Ναι συμφωνω οτι εν το πιο στερεοτυπικό....αλλά στην Κύπρο. Προσωπικά θεωρω οτι επειδη εν φοιτητές και εχω μαθητες, υπάρχει διαφορα.

      Διαγραφή
  5. Κυρία κυρία ,κάπως έτσι να ούμε?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. peee pras mou pou thn 8umi8ikes thn kuria me ta roz? htan apo ta prota ispanofona sirial p eida,tote edeixne thn h makaritissa h ert k exo akoma k mia afisa ths i8opoiou katasxismeni.
    mallon oi foithtes sou h ntrepontai h se sevontai os ka8hgitria tous,dostous lio xrono kai en na xalarosoun nomizo. eixa k ego os foititria sto kolegio nearous ka8hgites/tries
    eidika enan 4-5 xronia pio megalo mas apokaloosamen ton k me to mikro tou kai me to kurie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κυρία με τα ροζ εν παιδικό τραυμα! χαχα εθωρουν το με την γιαγιά μου την Πρασινάδα κάθε μεσημέρι που την ΕΡΤ!

      Το καλό με τζεινους που εχουμε μικρη διαφορα (ειχα φοιτητη που ημουν μόνο 4 χρονια πιο μεγάλη του) εν δυσκολευκουμε οσο με τους πιο μητσιούς.

      Διαγραφή
  7. Γιατί καλέ; Δεν είναι κι άσχημα να σε αποκαλούν "κυρία", κατά τη γνώμη μου, ως ένδειξη σεβασμού. Εντάξει, τον πρώτο καιρό και μένα μου κακοφαίνονταν όταν με αποκαλούσαν έτσι πι φίλοι και συμμαθητές των παιδιών μου, αλλά μετά με άρεσε. Άσε που άμα τσαντιστείς μπορείς να πεις στον "χ" ανόητο που προσπαθεί να σου κολλήσει, την αθάνατη ελληνική ατάκα "πως μιλάς έτσι σε μία Κιουρία;" με το Κ κεφαλαίο βεβαίως και το ιου τονισμένο με έμφαση!!! αχαχα!
    Σοβαρά τώρα, πιστεύω πως το πως θα μας μιλάνε είναι θέμα το τι περιθώρια τους αφήνουμε εμείς, πόση απόσταση κρατάμε κι αν κρατάμε, οπότε είναι καθαρά θέμα δικό μας. Βέβαια, δεν ξέρω στο υπέροχο και μαγικό για μένα χώρο του Πανεπιστημίου αν είναι όπως τα λέω τα πράγματα. Δεν έχω την πείρα για να σου πω. Πάντως σε γενικές γραμμές όλα από εμάς ξεκινούν, έτσι δεν είναι;
    Σε φιλώ γλυκά! Να περνάς καλά, ωραία μου κυρία με τα ροζ! :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή