Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Those who can, teach.

Όταν είμασταν μιτσιές με την αδερφή μου την Ξιππασμένη, είχαμεν ενα πίνακα με τον Μίκυ πάνω τζαι επαίζαμε τις δασκάλες. Επειδή ημουν 4 χρόνια πιο μεγάλη (τωρα είμαι μόνο 2!), ημουν φυσικά η δασκάλα. Εμάθαινα της Ξιπ κυρίως μαθηματικά τζαι φυσικά μετά εβαλα την να γράφει και διαγώνισμα. Βασικά ήμουν η αδερφή που κάθε παιδάκι ονειρεύτουν να έχει. Σε κάποια φάση η Ξιπ επαναστάτησεν αλλά εγώ εσυνέχισα την καριέρα μου ακάθεκτη διδάσκοντας long division σε αόρατους μαθητές. Το μάθημα εγινετουν στα αγγλικά και οι αόρατοι μαθητες ειχεν Ελληνικά αλλα και ξένα ονόματα για να δικαιολογείται έτσι το γεγονός οτι το μάθημα γίνεται στα Αγγλικά!


Σήμερα, μετα 20+ χρόνια συνεχίζουμε να παίζουμε τις δασκάλες. Η Ξιπ εχει το δυσκολο έργο να διδασκει  εφήβους. Αλλα επειδηείναι επαναστάτρια η ίδια (εξάλλου δεν ηταν και το πιο ευκολο πράμα να μου πάεις κόντρα και να μεν δέχεσαι να σου κάμνω μάθημα) καταφέρνει τα μια χαρα! Εγω πλεον μια επαναπατρισμένη που το επαγγελμα της συμπεριλαμβάνει την διδασκαλία. Προσωπικά, βρισκω μεγάλη ευχαριστηση τζαι ικανοποιηση στην διδασκαλία.  Το απολαμβάνω πραγματικα! Αγαπώ τα σπάσματα, λατρευω τους φοιτητές που με διορθώνουν οταν καμω κανένα λάθος τζαι σέβομαι αφάνταστα τους φοιτητες που θκιεβάζουν αλλα στο τέλος με το ζόρι περνουν, όπως επισης με χαρά θα κόψο κάποιον αν πραγματικά του αξίζει να κοπεί.

Τον τελευταίο καιρό νομίζω αρχισε η ζωή να μου δειχνει διαφορες πορείες.....Το Αρχοντικό εργαστήριο δεν προκειται να το εβρω στην Κυπρο. Αν θελω να αναπνέω σε ενα αρχοντικού τύπου εργαστήριο, τοτε θα πρέπει να σκεφτω λύσεις εκτος Κύπρου. Αν θελω ομως να μείνω, πρέπει να εβρω την σωστή θέση μου (ισως η λέξη niche ταιριαζει παραπάνω) στην κοινωνία. Η θέση μου θέλω να αφορα την επιστήμη αλλα να εχει και ως σημα αναφοράς τον ανθρωπο. Να ειναι δημιουργική, παραγωγική που να μου προσφέρει νεες εμπειρίες.  Τον πίνακα με τον Μίκυ τον εχουν πλεον αντικαταστήσει τα προτζέκτορς, τις κιμωλίες οι μαρκαδόροι τζαι τα λέιζερ πόιντερς αλλά η πρώτη ύλη τζαι η ευχαρίστηση παραμένει η ιδια. Ισως τελικά να ειναι αυτος ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσω.

26 σχόλια:

  1. Δεν ειναι ωραιο να ξερεις το θελεις να κανεις? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι θελεις να κανεις?

      Δεν μπορω να διορθωσω. Ουφουυυυ.

      Διαγραφή
    2. Ναι! Το θεμα ειναι να μπορεις να το πραγματοποιήσεις!

      Διαγραφή
  2. Follow your heart που έλεγε και ένα παλιό τραγούδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με Μάνα και μαλλον φαίνεται να το βρήκες. Το ποστ σου αποπνέει ένα αέρα θετικότητας πάντως!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα προσπαθω να βρίσκω τροπους να ειμαι θετικη, αν τζαι στα πάτρια εν πολλά πιο δύσκολο.

      Διαγραφή
  4. τζι εγώ ενόμιζα ότι μου αρέσκει να διδάσκω, αλλά μετά που έζησα 5 πράματα αποφάσισα ότι όι. κατ'αρχήν δεν δέχουμαι να διδάσκω κόσμο που θεωρώ ότι εν πιο παλαβός που μένα. πολλά χαμηλό στάνταρ ενόμιζα, αλλά τελικά μάλλον όι τόσο. εν μπορώ να διδάσκω φαφλατάδες πολυλογάδες επίσης. εν μπορώ τούτο το μπλα μπλα σαν είσαι άσχετος. μάθε 5 πράματα τζαι μετά μίλα/ρώτα. τζαι επίσης είδα πόση υπομονή χρειάζεται άμα κάποιος εν το'χει αλλά πρέπει να το έβρει. ε λοιπόν, μάλλον εν το'χω. θέλω να τους κουπανιώ. να τους ανοίξω την τζεφαλή τζαι να τους τα βάλω μέσα.
    πολλά όμορφα και δημοκρατικά α;
    Ελπίζω εσύ όντως να ήβρες τον χρυσο συμβιβασμό που θα σε κρατήσει και στην Κύπρο, και θα σε γεμίζει επαγγελματικά. Καλή συνέχεια! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που το "κατ'αρχήν" ως το "μεσα" νοιωθω ακριβως τα αντιθετα! :-)

      Ο χρυσος συμβιβασμος εν πολλα ωραία ιδεα...ελπιζω να την έβρω. Καλή συνέχεια τζαι σε σένα!

      Διαγραφή
  5. Η διδασκαλία εν μεγάλη υπόθεση! Άμαν μπορείς να το κάμνεις, να έχεις μεταδοτικότητα και κυρίως να μεν σπάζουν τα νεύρα σου, μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς το παρόν εν σπάζουν.....περνώ καλά τζαι θα εμπορουσα να το εκαμνα τζαι φουλ τάιμ.

      Διαγραφή
  6. μόνο ένα θα σου πω....αλτερ ίγκος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χα έκαμνα κι εγώ τη δασκάλα της αδερφής και των ξαδέρφων. Άρεσκεν μου πολλά. Ευτυχώς δεν το ακολούθησα διότι με την υπομονή που ΔΕΝ διαθέτω μάλλον ήταν να πατσαρκάζω τα κοπελλούθκια με το παραμικρό. Πάντως αποπνέει θετικά συναισθήματα το ποστ σου. Keep teaching!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φανταζουμαι σε αλλες ηλικίες (γυμνάσιο/λύκειο πχ) χρειαζεται παραπάνω υπομονη.... Θενξ! :)

      Διαγραφή
  8. Μακάρι Πρας μου να βρεις το δρόμο σου εδώ. Γιατί στα τελευταία σου ποστς ένοιωθα ότι θα σε αποχαιρετίσουμε σύντομα. Απο μέσα σου λες "θα δείξει", έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. those who can't...ακόμα κάμνουν το διδακτορικό αχχαχα

    Πρασιναδούλα, αν κρίνω που το πως εκαταλαβαίναμεν ούλλοι τα σάιενς φορ ολ, (έρκεται καλαμαρίστικο) "το'χεις, το'χεις κοπελλιά".
    Γκόου γκερλ, γκόου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουδεμία σχεση εχει το οτι κάμνεις ακομα το διδακτορικο...:-)
      Θενξ για τα καλα σου λόγια!

      Διαγραφή
  10. Εν ξέρω για τους υπόλοιπους, εγώ θέλω να μου εξηγήσεις τί μανούβραν έκαμες τζι εμείωσες τη διαφορά που την Ξιπ από 4 σε 2 χρόνια. Όι τίποτε άλλον, να το δοκιμάσω τζι εγώ μπας τζαι κοντέψω της θκειάς μου της Αχάπαρης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μυστικό ειναι να μην κρυβεις χρονια. Να παραδεχεσαι ποσο χρονων εισαι ........απλα να προσθετεις στους αλλους!

      Διαγραφή
  11. Γεια. Μήπως ξέρεις τι έπαθε το Σμιλί? Γιατί δεν μας γράφει πια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω πάρα πολύ καιρό να της μιλήσω και εγω.....Αν θελεις γραψε τις ενα ήμειλ η στειλε μου το δικό σου και θα επικοινωνησω και θα σου πω.

      Διαγραφή
    2. Eυχαριστώ. Βασικά αν επικοινωνήσεις κα μάθεις τι κάνει θα ήταν καλό γιατί΄χάθηκε ξαφνικά εδώ και 4 σχεδόν μήνες και το βρίσκω ανησυχητικό.
      annamar74@hotmail.com Εαν μάθεις, let me know γιατί εγώ δεν είχα πολλές σχέσεις σαν εσάς και ντρέπομαι να τη γυρεύω. Πες της πως την πεθυμήσαμε και ελπίζουμε να ναι καλά...

      Διαγραφή
    3. Θα σε ενημερωσω μεσω ήμειλ οταν ξερω :-) Ευχαριστω παντως για το κομμεντ γιατι μου εθυμησεσ και εμενα γιατι και εγω αμελησα διαφορα τελευταια.

      Διαγραφή
  12. Αααα επέζαιτε τζιαι εσσιεις δασκάλες;;; Ήντα καλά. Έκαμνες τους τζιαι διαγωνίσματα στα αγγλικά (στους φανταστικούς μαθητές σου δατ ις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή