Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Λάιφ ιν Σάιπρους (17)

Τις τελευταίες εβδομάδες ετυχε να πέσουν στα χέρια μου βιογραφικα......ανωτέρων, κατωτέρων κτλ! Το σοκ που υπέστηκα ηταν μεγάλο ετσι αποφασισα να δωσω μερικές συμβουλες! Τωρα θα μου πείς "σιγά χρυσή μου, ποιά εισαι εσυ που θα μας πεις πως θα καμουμε βιογραφικά;;;" και ενα δίκαιο θα το εχεις! Αλλα επειδη το δικό μου ετυχε να εν αποτέλεσμα που το ειδαν αρκετοι και εγκρίναν στην Αμερική, θεωρώ πως 2-3 πράματα που εν τζαι κοντά στο νου, μπορώ να πω.

1. Mην κάμνεις ορθογραφικά λαθη...κυρίως οσον αφορά την ονομασία του πτυχίου σου! Αν εσπουδασες  biological sciences, make sure you know how to spell science! (Tip: There is a thing called a spell check!).

2. Αν ξέρεις ισπανικά που εμαθες βλέποντας τηλενουβέλες με την γιαγιά σου, αυτό δεν σημαίνει οτι μπορεις να γράψεις στο βιογραφικό σου οτι μιλάς ισπανικα! O Jose Maria Armando de la Castillo ΔΕΝ είναι καθηγητης τζαι η Εσμεράλντα δεν ηταν ποτέ δασκάλα!

3. Αν εκαμες σκάι ντάιβινγκ το 2004 στον Πρωταρα, ΔΕΝ ΜΕ ΚΟΦΤΕΙ! Μπράβο σου, ελπιζω να επερασες καλά τζαι να το απολαυσες, αλλα ειναι τελείως ασχετο με το θέμα μας!

4. Να θυμάσαι πάντα οτι τουτο είναι το βιογραφικό σου, οχι το πρόφαϊλ σου στο φέισμπουκ!!

5. Το βιογραφικό σου ΔΕΝ πρεπει να ειναι με κεφαλαία γραμματα! (Ναι είδα βιογραφικό που ηταν γραμμένο ΟΛΟΚΛΗΡΟ με κεφαλαία!)

6. Παραπάνω σελίδες δεν σημαινει καλύτερο βιογραφικό! Ενα 2-σέλιδο μπορεί να ειναι πιο εντυπωσιακό παρα ενα 15-σέλιδο! Το περιεχόμενο εν τζεινο που μετρά!

7. Μην μου γράφεις οτι τα αγγλικά σου εν απταιστα αμαν είμαι στην 5η γραμμη τζαι ηβρα ηδη 5 λάθη! Δωσ'το σε καποιον γνωστο σου που ξέρει καλυτερα αγγλικά τζαι πε του "Ρε ριχνεις του μια μαθκιά να δεις αν εν καλό;;" Το να γράφεις ενα ποστ τζαι να εχει λαθούθκια εν θα φέρει το τέλος του κόσμου, αλλα αν ειναι να σε πιασουν για δουλεια τζαι το βιογραφικο σου εχει 1 λάθος ανα γραμμή τοτε ναι, τζαμέ  μπορει να μεν πιασεις την δουλεια τζαι να ειναι κατα κάποιο τροπο ενα τέλος κάποιου πιθανού κόσμου.

8. Αν βαλλεις τους βαθμούς σου σε ορισμένα πράματα τζαι σε αλλα εν τους βάλλεις, εμενα λαλει μου οτι επιλεχτικά αναφέρεις τους βαθμούς που εν καλοι. Εν σου ειπα να μου βάλλεις τους βαθμούς του δημοτικού σου αλλα αμαν μου γραφεις τον βαθμό με τον οποιό ετελειωσες το σχολείο αλλα δεν μου γραφεις τον βαθμό με τον οποιό ετελειωσες το πανεπιστήμιο, σημαινει οτι εν θελεις να το ξέρω!

9. Μην δινεις την ίδια βαρύτητα σε πράματα που εχουν αξια με οσα δεν εχουν και τόση γιατι μετα οσα εχουν αξία επισκιάζονται μέσα στα πολλά. Οταν μιλάς για achievements τζαι αναφέρεις οτι επιασες το πτυχία σου με αριστα, ετελειωσες το σχολείο αριστούχος κτλ, δεν ειναι αναγκη να τα χώνεις με αλλα 6-7 ασχετα γιατι επισκιάζεις τα.

10. Keep to the point! Αν στελνεις βιογραφικο για να σε πιάσουν για εκπαιδευτή ράφτινγκ, τοτε ναι ΠΡΕΠΕΙ να αναφέρεις οτι εκαμες ραφτινγκ και μάλιστα υπο τις πιο αντίξοες συνθηκες! Αν ομως στέλνεις βιογραφικό για να σε πιάσουν να διδάσκεις μαθηματικά, τοτε χου κέαρς αν εκαμες τζαι ράφτινγκ σε ποταμό με κροκόδειλους παρέα! Θελεις να το αναφέρεις, οκέι κάμε το. Ομως μην σπαταλάς 2 σελίδες περι το θέματος!

11. Τι εν τούτη η πελλάρα στα βιογραφικά στην Κυπρο να γράφεις αν εισαι παντρεμένος, πόσα μωρα εχεις τζαι αλλα τέτοια! These are not hiring criteria! Μερικα πραματα οι Αμερικάνοι καμνουν τα πολλά καλα! Ας παρουμε τα καλα τους! Οπως το να σεβόμαστε τα προσωπικά δεδομένα σε ετσι περιστάσεις.

θα περιοριστώ στον εντεκάλογο για τωρα......Ειμαι σιουρη η διαμόνη μου στο χρυσοπράσινο θα μεγαλώσει την λιστα συντομα!

23 σχόλια:

  1. ξέρεις όμως αν δεν τη βάλεις την οικογενειακη σου κατάσταση πιο πιθανόν να σε ρωτήσουν, εν ξέρω γιατί αλλά θέλουν να ξέρουν.
    εγώ εν το έχω και προς το τέλος του interview ππέφτει ένα
    "εεεε και αν επιτρέπετε είσαι ελέυθερη, παντρεμένη....?"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω πάλε νομιζω ξέρω γιατι ρωτουν...Ειναι ευκολος στοχος για διακρισεις! Στην Αμερικη απαγορευεται να σε ρωτησουν ετσι πράμα!

      Διαγραφή
  2. Τα ορθογραφικά είναι απαράδεκτα είτε γράφεις λίστα του μπακάλη είτε βιογραφικό. Και όσοι δεν αντιλαμβάνονται ότι γελοιοποιούνται, είναι δύο φορές βλάκες. Εκτός από spell checker υπάρχουν και τα λεξικά, οπότε δεν υπάρχει δικαιολογία.

    Τα ράφτινγκ και τα sky diving απορώ κι εγώ γιατί τα βάλλουν. Μια φορά ένας γνωστός μου, μου έστειλε το βιογραφικό του να το προωθήσω κάπου και είδα που είχε γράψει "είμαι ευχάριστη προσωπικότητα, η ψυχή της παρέας". Ακόμα το σκέφτομαι και γελώ.

    Συμφωνώ και γι αυτό που λες για τα Ισπανικά. Πολλοί καταλαβαίνουν τα βασικά λόγω των τηλενουβέλων και θεωρούν ότι ξέρουν τη γλώσσα. Καμία σχέση. Έχεις πτυχίο γιε μου; Αν δεν έχεις δεν θεωρώ ότι κατέχεις τη γλώσσσα. Η Ισπανική είναι η πιο πλούσια γλώσσα μετά την Ελληνική και ως εκ τούτου πρέπει να καταλαβαίνεις πολύ περισσότερα πέραν του te quiero mucho και του no puedo!

    Thank you.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρωτη φορά βλέπω "Κυπριακά" βιογραφικά τζαι επαθα σοκ!

      Εγω ειδα ενα προσφατα με "dynamic personality"!χαχαχα Ασε που ηταν οι μόνες λέξεις που δεν ειχεν ορθογραφικό λαθος! :Ρ

      Διαγραφή
  3. Να βοηθήσω τζι εγώ λλίον την κατάσταση με ένα δείγμα ολοκηρωμένου βιογραφικού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 2. Εν Χοσέ Αρμάντο Πενιαρεάλ κορη!

    Ναι, θα συμφωνησω μαζι μου. Τζιαι εγω μια φορα ετυχε να δω βιογραφικο 5 σελιδες για administration position!

    Αν δεν εισαι καθηγητης Πανεπιστημιου, τζιαι εσhεις μια φαουσα publications, απαγορευεται να εσhεις cv πανω που 2 σελιδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα εν το εθυμουμουν τζαι επιντωσα ονοματα κουτουρου!

      Τζαι οταν εχεις την φαουσα με publications τοτε αφαιρεις που αλλου τζαι καμνεις ενα prioritize!

      Διαγραφή
  5. Να πω ότι μου έκανε εντύπωση ότι και οι Γερμανοί βάζουν στο cv την οικογενειακή τους κατάσταση.

    Επίσης, συμφωνώ και με τα 11 σημεία που αναφέρεις! Ελπίζω οι συμβουλές σου να μην πηγαίνουν του βρόντου ρε Πρασινάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασε που ως και το μάριταλ στάτους του ενός ειχεν λάθος στην ορθογραφία! χαχα

      Χαιρομαι που συμφωνεις! :))

      Διαγραφή
  6. και ένα ορθογραφικό λάθος να έχει το βιογραφικό για μένα είναι λόγος να μην προσληφθεί. τελεία και παύλα.

    επίσης γιατί ρωτούν αν είσαι παντρεμένη τζαι με κοπελούθκια είναι σαφές. γιατί αν είσαι θα προτιμήσουν κάποια ελεύθερη που δεν θα αρρωστούν τα μωρά της, δεν θα χρειαστεί κανένα απόγευμα να λείψει κτλ κτλ κτλ Βεβαίως η δικαιολογία εν Τετάρτη θα πάω κυνήγι είναι πιο σημαντική από το ψήνονται τα μωρά στον πυρετό. τι εννοείς φεύκω εκτός θέματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολίγον εκτος θέματος αλλα ο καθένας με τον πόνο του! Τζαι επειδη εξαναεγραψες το τουτο, υποθέτω οτι εν αρκετός ο πόνος! :Ρ

      Διαγραφή
  7. Θα συμπλήρωνα στο σημείο 10:
    Είναι πολύ-πολύ σημαντικό να θυμάσαι πού απευθύνεσαι κάθε φορά. Μέχρι στιγμής δεν έχω στείλει ποτέ το ίδιο βιογραφικό σε δύο διαφορετικούς εργοδότες κι ας είναι μόλις μία σελίδα όλο κι όλο - ναι, ακολουθώ πιστά (σαν Ευαγγέλιο θα έλεγα) και τα 11 σημεία της λίστας ;)
    Το σημαντικό είναι να πείσεις τον εργοδότη στον οποίο απευθύνεσαι ότι είσαι κατάλληλος για τη δουλειά που σε θέλει. Σκέψου ότι σε μια στοίβα από 100 (στις μέρες μας μπορεί και παραπάνω) βιογραφικά, ίσως βαρεθεί να διαβάζει άσχετα επιτεύγματά σου, όσο σημαντικά κι αν θεωρείς ότι είναι για σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω και εγω μαζι σου για το να θυμασαι που απευθυνεσαι! Σημαντικότατο!

      Και επειδη δεν θυμαμαι να ξαναείδα κομμεντ σου στο μπλογκ, (απολογούμαι αν κανω λαθος) σε καλωσορίζω! :)))

      Διαγραφή
  8. Ω, Πράσα, ψάχνετε υπαλλήλους!;
    Πιάστε κανένα παιίν ψηλό, όμορφο και αδέσμευτο, να χρησιμέψει και σε κάτι αν τύχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακαρι να ηταν να πιασουμε κανένα τεκνό αλλα οχι δυστυχως εν ηταν για έτσι σκοπο...

      Διαγραφή
  9. Τέλειο το σχόλιο της Κολόνας πάνω, να το κοιτάξεις Πρας!
    Νομίζω πιάσε part-time δουλειά τον έλεγχο βιογραφικών!
    Η λίστα εν τέλεια, σχεδόν ότι μου είπαν και στο careers service του πανεπιστημίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λαλείς;;; Ατε οποιος θελει ας μου στειλει βιογραφικα να τα σουλουπώνω! :))

      Διαγραφή
  10. Κορού :)

    Μην γελάς με το ράφτινγκ και τα αλεξίπτωτα. Ένας επαγγελματίας μπορεί να βγάλει πολλά για τον αιτητή από αυτά.

    Όσο για το παντρεμένος χωρισμένος, φωτογραφία κλπ., στο βιογραφικό είναι δεδομένα παγκοσμίως με λίγες εξαιρέσεις (Λένε πολλά για τον υποψήφιο - θέλεις σφαιρική και σε βάθος εικόνα του αιτητή, όχι απλά μία θολούρα). Γενικά ο κόσμος εκτός Βορείου Αμερικής και 2-3 χωρών εντός Ευρώπης συν Ωκεανία δεν ζητά μία μικρή σύνοψη αλλά αυτοβιογραφία, σε πολλές περιπτώσεις, ξεκινώντας κάποτε ακόμη και από την οικογένεια σου και το νηπιαγωγείο με λεπτομέρειες που στην Αμερική ή την Κύπρο δεν τις φανταζόμαστε π.χ. προσόντα των δασκάλων, πρόγραμμα μαθημάτων, φιλοσοφία ιδρύματος κλπ. Ένα βιογραφικό 8-12 σελίδων για άτομο με πρώτο πτυχίο χωρίς εργασιακή πείρα δεν είναι κάτι το παράξενο εκτός της Αγγλοσαξονικής σφαίρας. Ένα βιογραφικό για άτομο με πρώτο πτυχίο μηχανικού Αμερικάνικου τύπου στην Ολλανδία θα πήγαινε απευθείας στον κάλαθο των σκουπιδιών και το ίδιο θα συνέβαινε με Ολλανδικό βιογραφικό στην Ολλανδία. Π.χ. σε ένα Ολλανδικό βιογραφικό πρέπει να δείξεις μετριοπάθεια και ταπεινότητα στοιχεία που σε ένα Αμερικανικό είναι καταστροφικά!

    Αυτά για τώρα. Ώρα να αγκαλιάσω το κλιματιστικό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την σφαιρική εικονα θα την αποκτήσεις οταν δεις τον αιτητη τζαι "συγκοψεις" τον/την που κοντα! Αν θελει να γραφει οτι εχει πχ συγκροτημα και παίζει χιπ χοπ, να το γραψει, αλλα ενεν αναγκη να ειναι 3 σελιδες αφιερωμένες για τουτο το σκοπο, εκτος αν φυσικα ειναι για δουλεια που αφορα το χιπ χοπ!

      Εγω τωρα που αρχισα να συγκρινω τα Ευρωπαϊκα με τα Αμερικανικα (grant applications, CV etc), βρισκω τα Ευρωπαικά πολλα ψυχρα και δηθεν. Μαλιστα καποιος μου εσχολιασε οτι γραφω πολλα "Αμερικάνικα" τζαι οι Ευρωπαιοι το θεωρουν πολλά πέρσοναλ το υφος το Αμερικάνικο!

      Ενιγουει, οπως ειπαμε εξαρταται που απευθυνεσαι....αν ποτε καμω αιτηση στην ολλανδια θα σε ενημερωσω. Προς το παρόν ομως δαμέ εν Κύπρος!

      Διαγραφή
  11. Apo to CV mou:
    Languages: Greek (native), English (fluent), Spanish (proficient), French (conversant), Persian (basic)
    Ego nomizo deixnei mian anisixia, kai kati thetiko to na ksereis ji alles glosses. An mi ti allo mporeis pio eukola na kameis sinergasies ean milas, esto stoixeiodos, ti glossa tou allou.
    Ok, ta persika en show off, paradexoumai to, mono na metro os to 5 thimoumai jai na lalo "Ti kamneis?", "Kala esy?". Me afganiki profora omos!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I confirm everything on your CV εχτος για τα Φαρσί! :ΡΡΡ Εξιχασες ομως την αγαπημένη μου λέξη στα περσικα! Σινι! :)))

      Διαγραφή
  12. oh my god...en sobaromilas oti grafoun an en pantremenoi me kopellouthkia...

    eleos

    ΑπάντησηΔιαγραφή