Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

+ & -

Που μικρή ειχα την τυχη να αναγνωρίζω σε ποιά πράματα ειμαι καλή, σε ποιά πράματα ειμαι μέτρια τζαι σε ποιά πραματα ειμαι κάτω που την βάση.Στην αναγνώριση των + και - μου ημουν πάντα καλή ευτυχώς. Ηξερα πχ οτι τζαι αθκιεβαστη να παω σχολείο το >90% ειχα το σιουρο στα διαγωνισματα.  Ηξερα οτι στην τέχνη εν ειμαι καλή γιατι με το ζόρι μπορώ να ζωγραφίσω μια πεταλούδα τζαι ενα λουλούδι. Ήξερα οτι στην γυμναστική επίσης δεν ειμαι καλή.Ήξερα οτι στην μουσική ειμαι λιο πάνω που τον μέσο όρο.


Κακά τα ψέματα, η αποτυχία δεν αρέσκει κανενός. Ναι μεν μαθαινουμε παραπάνω που τες αποτυχίες, απο τα λάθη, απο τα δυσάρεστα τις ζωής, αλλά συνειδητά εν θα τα επιλέγαμεν ποτέ. Ο παπάς μου πάντα ελάλεν οτι η μετριότητα εν για τους μέτριους. Αμαν εισαι σε κάτι μέτριος, τοτε η μετριότητα εν οκέι. Αλλα αμαν σε κάτι εισαι καλός, εσhεις ταλέντο τζαι μπορείς να καταφέρεις πολλά, τότε δεν πρεπει να συμβιβάζεσαι με την μετριότητα τζαι τουτη εν μια αποψη που συμμεριζομαι τζαι εγώ. Ετσι πολλά λογικά νομίζω, επελεγα πάντα να κάμνω πράματα στα οποία ειμαι καλή τζαι ξέρω οτι μπορώ να γινω καλύτερη. Επέλεξα να ακολουθησω ενα δρομο που μου άρεσκε πάρα πολλά τζαι ήμουν τζαι πολλά καλή. Αν δεν υπήρχε ο συνδυασμός εν θα το επέλεγα, γιατί το ενα που τα δύο μονο του ενεν αρκετό, τζαι τουτη εν τα "two cents" μου που λαλουν τζαι οι Αμερικάνοι. Πάντα αμαν με ρωτουν, τζαι επειδη ειδικά οταν πάω Κυπρο συμβαινει συχνα, η συμβουλη μου ειναι να καμνεις κάτι που σου αρέσκει για να εσhεις το μεράκι να το κάμνεις, αλλά τζαι να εισαι τζαι καλός ετσι ωστε να σου προσφέρει ικανοποιηση το αποτέλεσμα. Τουτα εν τα δύο κυριότερα στοιχεια. Τωρά φυσικά με την κρίση τζαι τα ΔουΝουΤου τζαι τες τρόικες κτλ υπάρχουν τζαι άλλα πολλα που πρεπει να σκεφτουμαστε, αλλα τουτα εν σημεία των καιρών.

Το να ξέρεις ομως τι σου αρέσκει τζαι τι σου "περνά" που λαλουμεν τζαι στα κυπριακά, ενεν μονο ευλογία. Εν επίσης τζαι μια μεγάλη παγίδα.......εστιάζεις στα πράματα που εισαι καλός/ή τζαι γινεσαι ακόμα καλύτερος/η τζαι αφηνεις πίσω σου τα πραματα στα οποιά δεν τα εκαταφερνες τζαι ετσι δεν σε ενδιαφέραν. Στα πράματα που ησουν μες τον μέσο ορο, πεφτεις κάτω που τον μέσω ορο, τζαι στα πράματα που ησουν στον πάτο, πάεις στα Τάρταρα. Στα πράματα ομως που ησουν καλός/ή τωρά πολλά πιθανόν να είσαι πλέον εξπερτ.

Ετσι τζαι εγω αγαπητέ αναγνώστη. Σε κάθε στάδιο της καριέρας μου συνειδητοποιώ ποια εν τα δυνατα μου σημεία τζαι ποιά τα αδυνατα. Ο κάθε μάστρος φυσικά εκμεταλλευκεται τα δυνατα σου....σε σημειο που τζεινα γινουνται πιο δυνατά τζαι τα αδυνατα πιθανόν πιο αδυνατα. Για παραδειγμα το ταλέντο μου εμένα στην δουλειά μου ειναι οτι "εχω καλό σhέρι", δηλαδή μπορεί να υπάρχει ενα πείραμα που ο άλλος δεν τα καταφέρνει τζαι εγω θα το καταφέρω ή να υπάρχει μια πρωτεΐνη που ο άλλος να σκοτώνεται μερα νυχτα τζαι να μεν τα καταφέρνει να την απομονώση σε ικανοποιητική ποσότητα, τζαι εγω να τα καταφέρω που την πρώτη ή να θέλει να κοψει τζαι να ράψει ενα DNA τζαι να μεν του φκαινει το ποθητό αποτέλεσμα τζαι εγω να τα καταφέρνω χωρις καμια ιδιαίτερη προσπάθεια. Επίσης το ατου μου ειναι το troubleshooting των πειραμάτων. Τα αδυνατα μου σημεια ειναι οτι καταπιάνουμε με λεπτομέρειες, θωρω το δέντρο αλλα εν μπορώ να δω το δάσος τζαι εν εχω τις πιο καλές ιδέες για μεγαλα προτζεκτς, κατι που στον κλάδο μας εν πολλά σημαντικό...Με λια λογια αν μου δώσεις ενα προτζεκτ, μια ιδέαμ πολύ πιθανό να σου την υλοποιήσω...αλλα το να το σκαρφιστώ εγω που μονη μου λιο δυσκολο. Το αλλο μου αδύνατο σημείο εν οτι οι θεωρητικές μου γνώσεις εν φτάνουν σε πολύ βαθος.... Τζαι όπως εχω το γνώθι σ΄εαυτόν στα της δουλειάς, εχω το τζαι στην ζωή τζαι ετσι δυναμώνει το comfort zone τζαι αρχισε να μεν μου αρέσκει....αλλά τουτο εν άλλο ποστ που μόνο του.

Ο μάστρος μου φυσικά αναγνωρισε τζαι τα δυνατα μου σημεία αλλά τζαι τα αδυνατα μου. Ετσι τωρα εγινα "η συτζιά του μαυρου" για οσους εν μπορούν να καμουν ενα πειραμα. Εν με πειράζει να πω την αλήθκεια γιατι ετσι νοιώθω χρήσιμη τζαι οποιος λαλει οτι εν του αρεσκει να του λαλουν καλα λογια για τις ικανοτητες του, νομίζω κάπου ψευδεται. Που την άλλη ομως τζαι εσυ ψιλοβαρκέσαι. Εγω ειμαι τζαι που τζεινους τους ανθρωπους που φτανουν στο μαξιμουμ των δυνατοτήτων τους (οποιο σημείο τζαι αν ένι) σε σχετικά μικρό χρονικο διαστημα, ετσι τζαι το σημειο που αρχίζω να βαρκουμαι φτανει αρκετα γρήγορα.

Στο τελευταίο μου χρονο του διδακτορικου εβαρκουμουν αφορητα. Οτι ηταν να μαθω που τζεινο το εργαστήριο εμαθα το τζαι ευτυχως εκαταλαβεν το η καθηγήτρια μου. Σχεδόν τρια χρονια μαζί με τον Αρχων, οσο τζαι να ειμαι ευχαριστημένη, οσο τζαι να με εκτιμα, οσο τζαι να καμνει τα αδυνατα δυνατα για να φροντισει να μεινω οσο παραπάνω καιρό γινεται, αρχισα να νοιωθω ότι ο,τι ηταν να το παρω που τζεινον επιασα το τζαι οτι ήταν να δώσω διώ το τζαι συντομα τα αποθεματα μου θα λείψουν.....

Μετα τις διακοπές πρεπει να σκεφτω τι θέλω στην μετα-'Αρχων εποχή...πλαν Α, πλαν Β, πλαν Γ........

20 σχόλια:

  1. Η αυτογνωσία είναι μεγάλο προσόν. Μπράβο σου. Γι αυτούς που βαριούνται σύντομα με αυτά που καταπιάνονται, η λύση είναι μια: Να προσπαθήσουν να κερδίσουν τον Κασπάροβ σε μια παρτίδα σκάκι.

    Σοβαρά τώρα: Προσωπικά είμαι μέτριος προς καλός σε αρκετά πράγματα (πλην υπομονή, άγχος και μαθηματικά.). Όπου με έβαζαν το θεωρούσα πρόκληση για κάποιο χρόνο, μετά.... πρρρρ........ τα ίδια και τα ίδια...... Βάλε και την υπερκινητικότητα και μια δόση ελλειμματικής προσοχής και βουαλά! Νεύρα, άγχος, ανία.

    Ως που άνοιξα τη δική μου δουλειά. Άγχος κτλ σίγουρα. Comfort zone? τι είναι αυτό; Πραγματικά δεν υπάρχει τέτοια έννοια. Κάθε μέρα αποτελεί καινούργια πρόκληση. Σε προκαλώ λοιπόν. Δοκίμασέ το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχάς νομίζω πρώτη φορά βλεπω κομμεντ σου στο Πράσινομπλογκ, ετσι Γουέλκαμ! :)

      Καταλαβαίνω τι εννοείς, αλλα εν και η φύση της δουλειάς μου τέτοια που αλλασεις παραστάσεις καθε λια χρονια ωσπου να κατασταλλάξεις αν τζαι το να κατασταλλάξεις ενιξερω ποσο καλό ενι η οσο μπορεί να γινει την σημερον ημέρα.

      Δυστυχως εγω εν μπορώ να κάμω δική μου δουλειά λογω της δουλειάς που κάμνω....Εχτος φυσικά αν τα παραιτήσου ουλλά τζαι ανοιξω μαγειρείο στην Λευκωσία! :)))))

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα!!!

      Καταλαβαίνω. Με εσάς τους δόκτωρες τα πράματα είναι πολύ διαφορετικά. Σχεδόν όλοι οι δόκτωρες που γνωρίζω είναι άριστοι επιστήμονες αλλά επιφυλακτικοί επιχειρηματίες. Εν πάση περιπτώσει, πιστεύω πως υπάρχουν κάποιες αναλλοίωτες αρχές επιχειρηματικότητας.Πχ ο ένας βάζει το χρήμα και ο άλλος το νόυ χάου.

      Όσο για το μαγειρείο... Μόνο μην το ονομασεις "Πρασινάδα". Δεν θα πατούν οι σαρκοφάγοι οι Κυπραίοι!!!

      Διαγραφή
    3. Eμεις οι δοκτορες ειμαστε λιο "καπως" που πολλές αποψεις εν αλήθκεια....

      Για το μαγειρειο καλο το πόιντ σου για το ονομα...Επειδη για να επαναπατριστώ μου φαινεται θα πρεπει να συνταξιοδοτηθώ πρωτα, ισως απλα προσθέσω ενα ου στο τελος (βλ. Μαρουλού, Ελεγκού, κτλ) για να φαινουμαι προσιτή τζαι να αρμοζει στα τοτε άσπρα μου μαλλια...

      Διαγραφή
  2. Δεν θα μπορουσες να πας σε κάποιο άλλο εργαστήριο; Φαντάζουμε ότι δεν θα ειναι εύκολο αλλά απο την άλλη σαν να χρειάζεσαι κάποια πρόκληση, νέα ερεθίσματα. Θα σε συμβούλευα να εκμεταλευτεις τις διακοπες σου για να δεις τις επιλογες σου.

    ΥΓ χτες έκαμα μπισκοτούθκια με τη μηχανη, ηταν πολλά καλά. Η μηχανή ειναι της πεθερας για να δοκιμασω πριν αγοράσω δική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσhει καιρό που ανακατώνω το θέμα αλλα εν μου εφκηκε τιποτε ακομα ετσι πρεπει να δω τι θα κάμω. Προσπαθώ να τελειώσω κατι εργασίες για δημοσιευση τζαι μετα να βάλλω πλώρη για αλλο...οχι μονο εργαστήριο αλλά μαλλον και τοπο.


      Υ.Γ. εγω εν εξαναεκαμα....εν ηβρα καιρό. Χαιρομαι που ηταν πολλά καλα! :))))

      Διαγραφή
  3. βρίσκω το πολλά σημαντικό το οτι είσαι σε θέση να ξεχωρίζεις τις αδυναμίες αλλά και τα δυνατά σου σημεία. πολλές φορές μπορεί να θέλεις κάτι και να σαι καλός και οι καταστάσεις συγκυρίες να μη σου επιτρέπουν να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου. δυστυχώς συμβαίνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχως συμβαίνει πολλά συχνα τζαι εν πολλά λυπηρο τζαι το εχω ζησει τζαι εγω αλλα κυριως τζαι ατομα της οικογενειας μου.

      Διαγραφή
  4. νομίζω πρώτα να ξεκινήσεις να σκέφτεσαι σε ποια πόλη του κόσμου θα ήθελες να ζήσεις τζαι μετά να έβρεις το εργαστήριο τζαι να στέλνεις βιογραφικά ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πιασω μια υδρογειο σφαίρα τζαι θα την φατσισω γυρω τζαι οπου τζισω (με κλειστά τα μάθκια εννοείται) θα πάω! :Ρ

      Διαγραφή
  5. Junior Group Leader sti Germania! Ateeee vale plwri!!
    kai mena touto en to provlima/fovos mou sti douleia mas. ta xeria mou pianoun, aman en doulefkei kati enna rtoun se mena, idees gia projects exw alla fooume oti otan enna rtei i stigmi na ime leader j na kamnw oloklira megala projects en tha ta kataferw gi'auto skeftomai oti isws na men kamnw gia academia, oufou enikserw, kathe mera allazw gnwmi - isws/makari wspou na teliwsei to phd na apofasisw :P alla opws k na'xei en polla simantiko (kai not so common nowadays) na'xeis to gnwthis auto (genika!). Kai opws lalei k o supervisor mou 'let's cross that bridge when we come to it', teliwse tis dimosieuseis sou pienne tis diakopes sou na xalarwseis k meta ksekina na psaxneis sovara. (oops efkike lio polli-sygnwmi :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω διαφορα πραματα ιν μάιντ που θα αρχίσω να ψαχνω...μετα τις διακοπές ομως...τωρα απλα μετρώ μερες μεχρι το απλωμα ζάμπας στις παραλιες.

      Καταλαβω σε...θελω να μεινω in academia γιατι αρεσκει μου η διδασκαλία αλλα εν μου αρεσκει το αγχος των grants κτλ.

      Συμφωνω τζαι δεν συμφωνω με τον advisor σου...λαλεί το ιδιο ακριβώς τζαι ο Αρχων...αλλα αν εισαι τζαι λιο προνοητικός τζαι που πριν εν βλάφτει...

      Διαγραφή
  6. ε πρέπει να μας πείς τι είναι το plan A,plan B,plan C για να ψηφήσουμε! το plan με τις πιο πολλούς ψήφους νικά!!

    jokes aside..άμαν νιώθεις οτι you got all that you could out of something πλέον μεινείσκεις εκεί απο συνήθεια! and you know its time to get out of your comfort zone οτι πλέον όλα αρχίζουν να επαναλάμβανονται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω μαζι σου γι'αυτο πρεπει να το σκεφτουμαι πριν φτασω στο σημειο να βαρεθώ τελείως....

      Διαγραφή
  7. Δεν έχει χειρότερο που ένα μυαλό σαν το δικό σου να βαλτώνει...
    Για αυτό αν όντως νιώθεις έτσι νόου γόρρις βάλε μας το σε ψηφοφορία... ;) εν να βοηθήσουμε στα συν τζαι τα πλην κάθε επιλογής!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μονομελής επιτροπή που κυβερνά το μπλογκ, θα συσκευθεί και θα αποφανθει αν πρεπει να καταφύγουμε σε δημοψήφισμα ή σε ψηφοφορία τυπου "ταλεντ σόου"!

      Υ.Γ. Καμνεις με τζαι κοτσινιζω κόρη...τζαι red is not my color.

      Διαγραφή
  8. αγαπητη πρασιναδα, εχω να σου πω οτι σαν εδιαβαζα το ποστ σου τουτο, ενομιζα οτι περιγραφεις τον εαυτο μου. με την διαφορα οτι εγω τωρα παω να σπουδασω στον ιδιο τομεα με εσενα. ενθουσιαστηκα! να σου πω κατι ομως. νομιζω εν καλυτερα να βελτιωνεις τζινα που εισαι ηδη καλος. τζινα που εισαι αδυναμος αφης τα στην παντα. γινε εξπερτ σε τζινα που εισαι πολλα καλη. να μεν πιαννεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω! Μα εν να γινεις συναδελφος;;; Ατε μπράβο!! Τωρα τζαι θα περάσω τζαι εγω που το μπλογκ σου!! :))))

      Ε τουτο προσπαθω...να γινω εξπερτ σε κατι...κουτσα στραβα κατι καταφέρνω... :)

      Διαγραφή
    2. Με πολλη τυχη τζε τε πολλη πολλη θκιαβασμα σε 3 χρονια θα λοουμαστε συναδελφοι!!

      Διαγραφή
    3. Θα σου έλεγα οτι τα συστατικά εν απλα το να αγαπάς, να θελεις παντα να μαθαίνεις τζαι να εσhεις την περιέργεια να ψαχνεις. Τα υπολοιπα ερκουνται που μονα τους. Ατε με το καλό! :)

      Διαγραφή