Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Μια Πέμπτη σαν όλες τις άλλες

Αυριο για μένα, σημερα για που εισαστε σε χρυσοπράσινο τάιμ ζόουν, εν Μεγάλη Πέμπτη. Για εμας δακάτω εν μια εβδομάδα σαν ολες της άλλες οπου την Κυριακη θα συναχτούμε μερικοι φιλοι να φαμε. Δαμε εν εσhει αργιες για κανένα Πάσχα.

Το πιο προσφατο Πασχα που εζησα στην Κυπρο ηταν το 2001. Το μονο πράμα που το Πάσχα που πεθυμω ειναι την κατασκευη των φλαούνων. Επιαινα τις προηγούμενες νυχτες στην θεία μου τζαι ετοιμάζαμε τα τυρκά, τα προζύμια κτλ κτλ τζαι Μεγάλη Πέμπτη εξυπνουσαμεν που το χαραμα του φου τζαι ως τες 7 ειχαμε πιει τον καφέ τζαι εξεκινουσαμεν!

Φώτο που το ιντερνετ. Θενξ ιντερνετ!


Τοτε ειμασταν 6 ατομα,  2 μαμαδες τζαι 4 κορες! Η καθε μια εισhεν κάθε χρονο το ιδιο ποστο! Η θεια μου καθε φορα που μιλουμε το Πάσχα λαλει μου "Αχ Πρασιναδακι μου τζαι λειπεις τζαι καμνω εγω το ποστο σου τζαι φαινεται ο τοπος σου!" Το ποστο μου ηταν το ανοιγμα του φύλλου στην μηχανή. Εμένα που με θωρεις θκιεβάζεις το ανοιγμα του φυλλου με την μηχανή ηταν η ειδικότητα μου. Οταν ημουν μαθητρια 2-3 φορες την εβδομάδα για 3-4 χρονια, επιαινα στην γιαγια μου την Ξιππασμένη τζαι εκάμναμεν ραβιολες. Πολλές ραβιολες! Η γιαγια μου επουλουσεν τες 1-2 τοπους τζαι σε φιλες/συγγενεις τζαι εμοιραζαμεν τα κερδη. Για να μεν κουραζεται η γιαγια, τες δυσκολες δουλειες οπως το να ανοιω φυλλο τζαι να κοφκω τες ραβιολες εκαμνα τα εγω.  Ετσι το ανοιγμα φυλλου ηταν η ειδικότητα μου, κατι το οποίο μεχρι σημερα απολαμβάνω πάααααρα πολλά!

Οταν ετελειώναν οι φλαουνες τζαι έλειφκε το τυρι, το λεφτ-οβερ ζυμάρι εκαμναμεν το χαλλουμοπιττες. Επέρναμεν τα δημιουργήματα μας σε ενα φουρνο στην γειτονια που εκανονιζε η θεια να μας τες ψησουν. Οταν ερκουνταν βραστες, εγω προσωπικα εδοκιμαζα τες. Δεν πιστευκω σε νηστειες τζαι σε ετσι θεματα. Εγκρατεια τζαι πειθαρχία θα μου πεις εν η νηστεια. Τζαι εγω θα σου πω καμνω τζαι τα θκυο αμαν καμνω διαιτα, αρα το ιδιο πραμα ενι, αφησ'με να φαω φλαουνα!

Οταν ήμουν πιο μικρή, με την γιαγιά μου την Πρασινάδα, εβαφαμεν αυγα με τον παραδοσιακο τροπο. Τα κιτρινα με τα κρεμμυδόφυλλα, τα πρασινα με πρασινάδα σπανάχι, τζαι κοκκινα με πατζάρκα. Θυμουμαι 2-3 χρονιες, τοτε πριν γεμωσει η γειτονια μας πολυκατοικίες, επιαίναμε στο χωραφι απεναντι με την Ξιππασμένη τζαι εμαζευκαμε μαργαριτες. Επιαναμε μετα λεπτά κλατσο, τζαι εκοφκαμεν το σε κομμάθκια. Εβαλαμε ενα αυγο μεσα τζαι 2 μαργαριτες τζαι εδεναμεν τα για να μεινουν κολλημενες οι μαργαριτες πάνω στα αυγά. Εβαλαμεν τα μεσα στις σπιτικές μας βαφες τζαι οταν ετελειωναν εφκαιναν το χρωματιστά με λουλουδένια σχήματα που αφηναν πανω τους οι μαργαρίτες.


Φετος με την κολλητή δαμέ, το γνωστό Βουι, εν επρολάβαμε τελικα να οργανωθουμε για φλαουνες. Εμπειράζει, ποσα να προλάβουμε, ηταν τζαι πολυάσχολες τουτες οι μέρες.  Τζαι συν τοις αλλοις εν τζαι η διαιτα. Την Κυριακη θα συναχτουμε παρεα Ελλήνων και μη για να φαμε για να γιορτασουμε το Πασχα τζαι φετος οικοδεσποινα ειμαι εγω. Το μενου θα έσhει καμποσα Πασχαλινα. Να'ν καλα οι 3 κορούδες που θα με βοηθήσουν. Το Βουι θα καμει τζαι τα τέλεια της τσουρέκια με γέμιση νουτέλα (στα οποία δεν θα ενδωσω ομως)! Μια αλλη φιλη θα καμει τα αυγά τζαι εγω αναμεσα σε αλλα το αρνί! Μεν με φανταστείς οπως την Βίκη Σταυροπουλου δαμέ. Απλα θα το καμω ενα επαναστατικό ψητο!

 Κατα τα αλλα αυριο (σημερα) ειναι μια Πέμπτη σαν ολες τις άλλες.



Υ.Γ. Μάδερ ελπιζω να μεν ξιχάσετε την  φλαούνα μου με τα 7 σταφυδάκια ανα μπουκιά! Θα την φάω το μια νυχτα το καλοκαίρι που θα ερτω μαζι με ενα φραπέ εξω στην βεράντα.

24 σχόλια:

  1. Αλλο λιο να κλαψω! Εμεις εσιει 2-3 χρονια να καμουμε φλαουνες γιατι εγερασε η γιαγια μου τζιαι κουραζεται. Εννα κουρτισω την μαδερ να αναλαβουμεν εγω τζιαι τζινη αλοπος.

    Κορη μα εμας τα αυκα με τα κρομμυδοφυλλα φκαινουν μας κοκκινα! Εννεν η μαργαριτες που φκαινουν κιτρινες?

    Ατε καλο Πασχα να περασεις στα ξενα!
    cypriopoul

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αρέσει πολυ που περιγράφεις τις παιδικές και εφηβικες σου αναμνήσεις. Αυτό με τις μαργαρίτες και το καλσον μου έδωσε ιδέα! Θα βάλω τές μιτσιες να μαζέψουν κάμποσες και θα το κάνω. Εγώ δεν είχα γιαγιάδες να καμνουμε έτσι τεγνες μαzi!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εψές που επίενα τζιαι έρκουμουν (τζιαι εξαφανίζου μουν μες το σκάιπ) εν επειδή εκάμναμε με τη μάδερ τη προζύμι για τες φλαούνες, εγώ έσπαζα αφκά τζιαι έσυρνα της τυρί τζιαι τζίνη έβαλε τα μπαχαρικά τζιαι εζύμωνε. Εν ωραία η διαδικασία (γενικά τα παραπάνω έθιμα το Πάσχα εν ωραία) αν τζιαι αρκετά χρονοβόρα. Ελπίζω να σου φκει λαχταριστό το αρνάκι (αρέσκει σου; εμένα καθόλου, πολλά φάττι φορ μάι τέστι)

    Καλές προετοιμασίες ντίαρεστ!!! :) xxxxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρασινάδα μου συγκινητικη η ανάρτηση σου. Οι προετοιμασίες εν σαν την ιεροτελεστεία ειδικά όταν τις κάμνεις με πλάσματα που αγαπάς. Καλό Πάσχα να περάσεις και εύχομαι του χρόνου να πιάσεις το πόστο σου πάλε. :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τζαι μένα αρέσκει μου να ακούω έτσι παιδικές αναμνήσεις... :)

    Καλό Πάσχα, καλά να περάσετε αν δεν τα πούμε τζαι ελπίζω τούτη η Ανάσταση ναν η τελευταία στες Αμερικές ή όπως πολλά ωραία το είπε η Aenima να ξαναέβρεις το πόστο σου... (ένα αφήκεις την θεία σου να κουράζεται; :ρ)

    υ.γ. αν μείνει αρνί πέψε το ποδά... :ρ
    υ.γ.2 υ.γ. έβαλα; έβαλα... check.... :ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό Πάσχα Πρας στη ξενιθκιά. αν ήταν τρόπος θα σου έστελλα φλαούνες... μάνα μου ρε. εύχομαι να περάσεις όμορφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. να πεταχτώ να σου φέρω φλαούνες??
    αρέσκουν μου πολλά οι ραβιόλες οι home made!

    καλό Πάσχα Πράς μου καλά να περάσετε την Κυρισκή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό Πάσχα Πρας. Θα σε περιμένει σίγουρα η φλαούνα σου το καλοκαιράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και μένα αρέσκουν μου τούτα τα ποστς με αναμνήσεις.
    Μάναμου κόρη, σκέφτου πως εγώ είμαι δαμέ και ούτε που κατάλαβα πως εν Πάσχα, αν δεν ήταν και το μπλογκ πιθανόν να το εξήχανα τέλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. είσαστε πολλά δεμένη οικογένεια..τούτο εν το πιο σημαντικό που βκαίνει που τα ποστ σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Τζαι εγω θα σου πω καμνω τζαι τα θκυο αμαν καμνω διαιτα, αρα το ιδιο πραμα ενι, αφησ'με να φαω φλαουνα!"

    respect! :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Cypriopoul
    Κορη γιατι να κλάψεις;;; Εν χάπι μέμορις! Να την κουρτισεις!!!!! Εν να χαρει τζαι η γιαγια σου νομίζω!

    Τες μαργαριτες εν μονο για σχεδια που τες εχρησιμοποιουσαμε τζαι εβαλαμεν οπως εξηγησα μεσα σε κλατσό σε ουλλα τα χρωματα.
    Με το κρομμυδοφυλλα θυμουμαι να φκαινουν σκουρο κιτρινο προς πορτοκαλι.... Πατέντες των γιαγιαδων!

    Καλό Πάσχα!!! :))))

    @Κολόνα
    Ναι να κάμετε!! Νομιζω θα το διασκεδάσετε ούλλες σας!!! Αναμενουμε εντυπωσεις αν τα καμετε!

    @Λου
    Ναι μα τουτο εν το ωραίο. Οτι έσhει διαδικασία. Μεν ξεχνουμε οτι για τους παλιους στα χωρκα ιτ γουός σαμθινγκ γκρέιτ το λουκ φοργουαρτ του!

    Το αρνακι αρέσκει μου που να μεν μου άρεσκε! Ξερεις το ασπρο και παχυ που δεν μυριζει αρνίλα!

    Καλα φλαουνίσματα τζαι σε σας!! χχχχχ

    @ΑΕνιμα
    Σε ευχαριστω! Ενιξερω αν θα πιασω το ποστο μου του χρονου αλλα ελπιζω οτι σε καποια φαση τα επομενα χρονια θα είμαι τουλάχιστον κοντα για να πεταχτω για λιες μέρες να το αναλάβω! :))))))

    @Νονης
    Καμνετε με να νοιωθω σας τες γιαγιαδες/παππουδες που λαλουν ιστοριες... "τότες στον πολεμο....." κτλ κτλ. Το ποστο μου καρτερα με πάντως! :)))

    Υ.Γ. Οκέι θα ετοιμάσω "καπακλί"!
    Υ.Γ.2 Τσεκ!

    @Μάνα
    Εν οκέι ρε...προτιμω να μεν μου στέλλουν...ψυχοπλακώνουμε...προτιμω να με καρτερουν στο θαλαμο το καλοκαίρι! Καλο Πασχα τζαι σε σας!!! :)))

    @Ράνια
    Ελα κορη! Αφου θα εισαι Λάντον, 1 πτήση 8 ωρών ενι να έρτεις! Προλαβαίνεις τζαι τα άουτλετ μολ που θα πάμε το αλλο Σάββατο!!!

    Καλα να περασεις τζαι εσυ μπέστι! :))))

    @Ινα
    Ε ναι...εν τζαι χρειαζεται ριμάιντερ! Πάντα καμνουν μου! Καλο Πάσχα!! :)))

    @Μαριλού
    Να μάθεις να κάμνεις φλαούνες τζαι να βάφεις αυγά κορη!! Ατε!

    @Ντάφοντιλ
    Ναι ειμαστε! Τωρα εχουμε τζαι την μπέιμπι σις τζαι την κορη της ξαδερφης που βοηθουν....η αλλη ξαδερφη εν ετοιμογεννη τζαι το ποστο της θα αναπληρωθει απο την νέα γενια! :))) Καλο Πάσχα ντήρ! :))

    @Ουφ
    Χαχα θενξ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ax.... en katalavoumen paskan kori, en alithkia.
    emenan h flauna einai on the way (xwris stafidakia h paraggelia) na doumen an the prolavei ton kalon lon...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. esygkinithika para polla. k egw zw ekswteriko ta teleutaia 8 xronia, k en touta pou mou lypoun. thymoume to fournisma twn flaounwn sto xwrio me ti giagia k ton papou, to vapsimo twn aygwn, to stolisma tou epitafiou, ta agoria na psaxnoun ksyla gia tin lampratzia.... K Apla opws eipes k esy, simera einai mia apli pempti san oles tis alles.
    kalo pasxa se olous!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Post
    Εν η πικρή αλήθκεια....τι να καμουμε ομως....ατε ελπιζω να προλάβει τζαι ας ενι τζαι χωρις σταφυδάκια!

    @Ανώνυμη
    Μα τζαι να μας στειλουν φλαουνες, τζαι να βάψουμε αυγα δαμε, ενεν το ιδιο ενεν;;;
    Καλο Πάσχα τζαι σε σένα τζαι ευχαριστώ για το κομμεντ. :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ευχομαι σου τις επόμενες γιορτές να τις κάμεις με την οικογένεια σου αγαπημένη:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευχαριστώ πολυαγαπημένη!! Το ιδιο ευχομαι τζαι σε σενα. Να τις περνας παντα με ανθρωπους που αγαπας! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. εγώ πάντως αν ήμουν φλαούνα εν θα περίμενα. εννα χαλάσει κόρη. :). Καλό πάσχα αγαπητή πρασ. όπου γη και πατρίς. φροντίστε την κυριακή να προσομοιάζει όσο το δυνατό και εν καλά. μεν φοάσε τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό θα κάμουμε! Θα περασουμε καλα! Ενιξερω αν συμφωνω με το οπου γης και πατρίς αλλά εν θα παραπονεθω! Μια χαρα ειμαστε.... Καλο Πάσχα!

    Υ.Γ. Αν εισουν μεσα στην κατάψυξη μια χαρα θα επερίμενες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλό Πάσχα τζαι σε σένα Γρουτίσα! :) χχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπούλα εκάμαμε τες φλαούνες σήμερα και η παραγγελία με 80 σταφιδάκια στη κάθε μια έγεινε!Θα σου στείλω φότος απόψε.
    Φιλούδκια χχχχχχχχ
    Πρασινομήτωρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πρασινάδα μου, εκάμαμεν προχτές τις φλαούνες μας εμείς. Αντιθέτως με εσένα ,δεν μπορώ να δω σταφίδα μέσα στη φλαούνα. Οπότε η mother κάμει ξεχωριστές για μένα... Εύχομαι του χρόνου το Πάσχα να το κάμεις στα πάτρια εδάφη... Καλό Πάσχα!! Καλή ανάσταση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Μάμα
    Θενξ μάμα!!!! Θα αναμενω τις φωτο τζαι την φλαούνα που κοντά συντομα! χχχχχχχχχχχχ

    @Κοπελλούα
    Περι ορέξεως! Τα σταφυδακια νομίζω είτε τα λατρεύεις ειτε τα μισεις...εν εσhει αλλόπως ενδιαμεσο. Εμενα αρεσκει μου η αντιθεση γλυκου σταφυδακίου με αλμυρο τυρί! :)
    Καλο Πάσχα!!! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή